Sedmica - Društvo

0
Vučićev plan - igra na Abazovića i Milatovića
Crna Gora da uđe u OB - prije izbora!
    Analitičar iz Beograda Bojan Panaotović, blizak vlastima u Srbiji, predložio je, u autorskom tekstu za prorežimski srpski portal Borba, da bi Crna Gora u regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ trebalo da uđe odmah nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, a prije prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.
Panaotović je žurbu Beograda objasnio podatkom da, kako tvrdi, 66 odsto građana Crne Gore podržava tu inicijativu. 
 
0
Na Balkanu
U rukama građana - 90 odsto svog oružja!
    Pucnjava u beogradskoj osnovnoj školi, u kojoj je ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, ponovo je otvorila pitanje dostupnosti vatrenog oružja u Srbiji.
Policija je potvrdila da je 14-godišnji učenik pucao iz očevog pištolja.
Imao je dva pištolja, nekoliko šaržera i četiri Molotovljeva koktela.
Procjenjuje se da građani na Balkanu imaju devet puta više oružja nego vojska i policija, a po količini oružja po glavi stanovnika prednjače Srbija i Crna Gora, pokazala je globalna Anketa o lakom oružju iz 2018.  
 
0
Tragedija u beogradskoj OŠ “Vladimir Ribnikar” pogodila i bivšeg odbojkaša "Budućnosti"
Ubijena i ćerka - Dragana Kobiljskog!
    Tragedija u beogradskoj OŠ “Vladimir Ribnikar” pogodila je i bivšeg odbojkaša Budućnosti Dragana Kobiljskog. 
 
0
Horor u beogradskoj O.Š. "Vladislav Ribnikar" na Vračaru
Četrnaestogodišnjak ubio - šesroro!
    Dječak (14) pucao je u školi na Vračaru u Beogradu je i počeo da puca na đake. 
 
0
Hrvatski analitičar Davor Đenero za "Pobjedu"
Agenda Spajića i Milatovića - nije evropska!
    Crna Gora s profilom od prije avgusta 2020. i te kako je imala što ponuditi Evropi, a ova sada, svakako, nema. Budimo ozbiljni, dvojac Spajić-Milatović je tim koji prije može imati agendu potiskivanja evroatlantskog identiteta Crne Gore, pa da im je zbog odnosa prema NATO savezu potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, nego što bi mogao imati stvarnu eurointegralističku agendu – kaže u razgovoru za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero. 
 
0
Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi
Crna Gora postala - parče Irana u Evropi!
    Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi, dok najmanje povjerenja uživaju političke partije. Veliko nepovjerenje građana u partije ne čudi, jer smo godinama unazad navikli da političari govore jedno a rade drugo, zabrinjava porast povjerenja u vjerske zajednice što udara u same temelje države kao građanske i sekularne.
Za profesora i sociologa Žarka Koraća ovakav rezultat istraživanja nije ništa novo, jer kako kaže, naša društva u regionu u takvim istraživanjima skoro po pravilu pokazuju da građani najviše veruju crkvi i vojsci.  
 
0
Povodom 1. maja, USSCG oranizuje protestnu šetnju u Igalu
Cilj je - očuvanje Instituta!
    - Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan - moto je protestne šetnje koju, povodom 1. maja, danas u podne oranizuje USSCG. Cilj protestne šetnje je obraćanje i apel poslodavcu, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Fondu zdravstva i i Opštini Herceg Novi da preduzmu neophodne aktivnosti na planu očuvanja Instituta "Dr Simo Milošević" Igalo i očuvanja radnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih u Institutu.  
 
0
Popis u Srbiji
Broj Crnogoraca - prepolovljen!
    Rezultati popisa stanovništva u Srbiji pokazali su niz alarmantnih i neobičnih podataka. Pored dramatičnog smanjenja broja Crnogoraca, koji prepolovljen, prema popisu Subotica je prvi put u istoriji postala većinski srpski grad, a za gotovo pola miliona građana Srbije nacionalna pripadnost nije poznata. 
 
2
Udruženja Crnogoraca "Lovćen" i "Perper" sa Kosova
Dijaspora da glasa - za Đukanovića!
    Udruženja Crnogoraca "Lovćen" i "Perper" su dva najreprezentativnija udruženja na Kosovu koja predstavljaju prave Crnogorce i beskrajno vole svoju Maticu. Udruženja koja svoju politiku i stavove nikada nisu mijenjali zarad šačice eura ili dinara, kao “neki” koji se tobože predstavljaju kao predstavnici Crnogoraca, a ustvari oni to odavno nisu - saopštila su i pozvali dijasporu da u što većem broju dođe u Crnu Goru i da, kako su naveli, 2. aprila glasaju za predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića. 
 
2
Prema saznanjima "Antene M"
Abazović i Adžić tražili - ostavku Brđanina!W
    Prema nezvaničnim informacijama Antene M, na jutros održanom sastanku, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tražili su od direktora Uprave policije Zorana Brđanina da sam ode sa te funkcije. 
 
2
Predsjednik SD Damir Šehović na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Plavu
Umjesto poštovanja - vlast plaši dijasporu!
    - Umjesto da pokažu poštovanje prema onima koji nesebičnim doprinosom pružaju konstantnu podršku svojoj domovini, oni žele da uplaše dijasporu i oduzmu im pravo glasa na predstojećim izborima. Njihov cilj je, ne samo da do temelja uruše sve ono što je od obnove nezavisnosti do danas mukotrpno izgrađivano, već i da obeshrabe crnogorske državljane i uskrate im mogućnost da odlučuju o budućnosti svoje države. Nećemo im to dozvoliti - poručio je danas predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore dr Damir Šehović, na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Plavu.  
 
2
Predsjednik Uprave Crnogorske etničke zajednice Australije Mihailo Mandić
Izađi, glasaj - za nezavisnu Crnu Goru!
    Predsjednik Uprave Crnogorske etničke zajednice Australije Mihailo Mandić saopštio je da se bliži još jedan od u nizu značajnih izbornih dana za Crnu Goru. On ističe da će svaki naredni izboorni dan biti na sličan način sudbonosan obzirom da je Crna Gora vječna želja naših komšija.  
 
2
Predsjednik Udruženja švajcarsko–crnogorskog prijateljstva poručio
Neće nas spriječiti - negatori Crne Gore!
    - Nijesu nama potrebni avioni negatora Crne Gore, mi smo se dovoljno spremili i iskoristićemo druge avio-kompanije, a slijetanja će biti u Dubrovniku, Tirani, Prištini, Sarajevu..., poručio je Predsjednik Udruženja švajcarsko–crnogorskog prijateljstva. 
 
2
Vrhovna tužiteljka Crne Gore zatražila izveštaj o prijavljenim slučajevima policijske torture
Nakon analize - odluka o postupanju!
    Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici da joj do ponedjeljka dostavi detaljan izveštaj o prijavljenim slučajevima policijske torture i preduzetim radnjama u tim predmetima.
   - Nakon analize dostavljenih izveštaja doneće se odluka o daljem postupanju", navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva. 
 
2
Momčilo Zeković Zeko u KAP, KULTURA - ANALIZA - POLEMIKA, za "Antenu M"
Kako miriše crnogorsko proljeće?
    -Imam jedan problem sa tim pitanjem, jer kao da mi se ispraznio folder. Dok ekipa ne počne da priča, bukvalno mi to negdje duboko u mozgu čuči i ne mogu dosta situacija da se sjetim. Naravno, pamtim to ljeto 1980, 1990. i početak priče sa Popajem i Mladenom da krenemo sa bendom. U tom trenutku, sve izgleda nestvarno do te 1991, nakon nekih demo snimaka i pjesama koje sam im pustio. Početak te priče obilježava i pjesma "Golub za 086" koja je nastala 1986. ali smo je tek kasnije snimili. Tako su pjesme krenule jedna za drugom, i sa osam pjesama je započela priča "Sa gomile velikih oblaka" 1991. - Momčilo Zeković Zeko u KAP, KULTURA - ANALIZA - POLEMIKA, za "Antenu M".
Zeko sa urednicom i voditeljkom Miom Zeković prisjeća se svojih početaka, prvih muzičkih koraka sa čuvenom pop rok grupom Perper, polemiše o crnogorskoj društveno-političkoj zbilji i očekivanjima od ovog crnogorskog proljeća.
U nastavku čitajte akcente iz emisije: 
 
2
Ljetnje računanje vremena 2023. počinje u noći između subote i nedjelje
Od dva - biće tri!
    Ljetnje računanje vremena 2023. počinje u nedjelju, 26. marta. Tada, u noći između subote i nedjelje, 26., kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći spavaćemo sat manje, ali će dan biti duži. 
 
2
Prljava kampanja pred drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori u punom jeku
U igru "čuvanja prestola" uključien - i igrač iz Beograda!
    Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori se bliži, na stolu je najveći ulog - pobeda ili poraz, a sami tim i kraj tridesetogodišnje političke karijere Mila Đukanovića - a finiš kampanje doneo je i (ne)očekivane poteze. U igru se uključio i lider SRS Vojislav Šešelj i podržao protivkandidata Jakova Milatovića, a samo naivni, kakvih je u politici malo, mogli bi da pomisle da je motiv Haškog osuđenika bio vetar u leđa mladom političaru. To ocenjuju sagovornici "Blica", kako iz Podgorice tako iz Beograda, koji smatraju da je posredi prljava kampanja osmišljena da našteti Milatoviću i uz njega zalepi ekstremistički narativ. 
 
1
Jutros u 1,44 zemljotres u BiH
Podrhtavala Banjaluka!
    Zemljotres magnitude 2,9 stepeni po Rihterovoj skali rano jutros je pogodio Banjaluku.
Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je zabilježen jutros u 1,44.

 
 
1
Susretom sa dijasporom, 16. marta u kongresnoj sali Hotela Grand na Cetinju počinje niz svečanosti od obnove naše Autdanokefalne Crnogorske pravoslavne crkve
Tri decenije obnove CPC - na Lučindan!
- Povodom velikoga crnogorskoga jubileja - tri decenije od obnove naše Autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve – Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski i Mitropolitit crnogorski, gospodin Mihailo, poziva vjerujuće i sve ljude dobre volje da daju doprinos njegovom obilježavanju - apeluje se u saopštenju iz CPC, povodom velikog jubileja, 16. marta susret CPC sa dijasporom. 
 
1
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore
Za Cetinjane i Crnu Goru - nediplomatska, antievropska i uvredljiva
    -Nediplomatska, antievropska i uvredljiva za Cetinjane i Crnu Goru – tako je dugogodišnji diplomata i bivši ambasador naše države u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović okarakterisao izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, koji je događaje tokom protesta građana na Cetinju, uoči tribine Jakova Milatovića, nazvao ,,fašističkom agresijom“ na osnovne ljudske vrijednosti. Kaluđerović je za Pobjedu poručio da je za očekivati da Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore hitno pozove ambasadora Timonijea na razgovor.
Skandaloznu izjavu Timonijea da je ,,ovo vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“, osudili su brojni predstavnici javnog života Crne Gore 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|