Sedmica - Kultura

1
Priznanje crnogorskom reditelju i scenaristi u Jerusalimu
Marinoviću za "Iglu" - druga nagrada!
    Scenario crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića za dugometražni igrani film "The Black Pin"/"Igla ispod praga" osvojio je drugu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju Jerusalem Film Lab-a, pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i Filmske škole Sema Špigela. 
 
1
Danas u Beogradu u 92. godini
Preminuo Dobrica Ćosić!
    Akademik, srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 92. godini. Bio je prvi predsjednik SRJ, od 1992. do 1993. godine, prenosi RTS. 
 
1
Odlazak kolumbijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost
Preminuo Markes!
    Kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju (Mexico city), potvrdile su dvije neimenovane osobe bliske njegovoj porodici. 
 
0
Počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
Izloženi portreti i djela - kralja Nikole!
    - Vizionar Kralj Nikola dao je zadatak graditelju i inženjeru Josipu Sladeu da Nikšić još 1884. godine dobije konture urbane cjeline, i da bude perjanica među crnogorskim varošima. I tada i danas, kultura i umjetnost su simboli po kojima se čita budućnost. Zato smo odlučni da, kroz četvrogodišnji ,,Program podrške razvoju kulture u Nikšiću’’ damo doprinos ukupnoj razvojnoj strategiji ovog grada - naglasio je ministar kulture Branislav Mićunović, koji je sinoć, sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem otvorrio izložbu ,,Portret kralja Nikole" i ,,Djela kralja Nikole’’ u galeriji Nikola I.
Sinoćnjim otvaranjem dvije izložbe zvanično je počela realizacija četvorogodišnjeg Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.  
 
0
Zlatne statuete Američke filmske akademije dodijeljene sinoć u Los Anđelesu
Sedam Oskara za - "Gravitaciju"!
    Na ceremoniji u nedelju uveče u Los Anđelesu, film "Gravitacija" ovjenčan je sa sedam Oskara, za najbolju režiju (Kuaron), specijalne efekte, montažu, montažu zvuka, miks zvuka, muziku i kameru. Film u kojem su Sandra Bulok i Džordž Kluni "zaglavljeni" u svemiru imao je deset nominacija, kao i ostvarenje "Američka prevara".
Za najbolji film u protekloj godini Holivud je izglasao "Dvanaest godina u ropstvu".  
 
2
Odlazak slavnog španskog gitariste
Preminuo Paco de Lucia!
    Paco de Lucia, španski gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. vijeka, preminuo je danas u Meksiku u 68.godini, prenosi AFP. 
 
1
Projekat prekogranične saradnje u turizmu opština Ulcinj i Skadar
"Ogledalo naše" - u Varšavi!
    Izložba Marubi " Ogledalo naše tradicije, ogledalo nas"( „Reflecting Our Traditions, Reflecting Ourselves”) u organizaciji Ambasade Crne Gore u Varšavi, Opštine Ulcinj i Muzeja Varšavskog Univerziteta otvorena je u Varšavi. 
 
2
Na rođendan makedonskog pjevača koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći
Predstavljena knjiga - o Tošetu!
    Na rođendan makedonskog umjetnika, interpretatora zabavne i izvorne balkanske muzike Tošeta Proeskog predstavljena je knjiga o njegovom životu, "Ovo nije kraj", autorice Sonje Aleksoske Nedelkovske. 
 
1
71. "Zlatni globus"
Najbolja drama - " 12 godina ropstva"!
    Film "12 godina ropstva" (12 Years a Slave) reditelja Stiva Mekvina proglašen je za najbolju filmsku dramu na 71. dodeli nagrade Zlatni globus na Beverli Hilsu. 
 
2
"The New York Times" posvetio solidan prostor filmu Draška Đurovića
"As pik" za - Oskara!
    Prestižna američka novina "The New York Times" posvetila je solidan prostor crnogorskom reditelju, kandidatu za Oskara Drašku Đuroviću i njegovom filmu "As Pik". 
 
2
Predstava CNP nagrađena na 30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom
"Očevi"su - osvojili Gran pri!
    Predstava “Očevi su grad(ili)”, autorski projekat Borisa Liješevića, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, osvojila je Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.  
 
2
Film tuniskog režisera najbolji na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu
"Zlatna palma" - Kešišu!
    Film tuniskog režisera Abdelatifa Kešiša "La vie d´Adele" osvojio je večeras Zlatnu palmu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. 
 
2
Nagrađen dokumentarac o crnogorskoj konceptualnoj umjetnici
Filmu o Marini - “Peabody” nagrada!
    Dokumentarni film koji je HBO snimio o konceptualnoj umjetnici Marini Abramović tokom njenih priprema za postavljanje retrospektive “The Artist Is Present” dobio je uglednu “Peabody” nagradu, koja se dodjeljuje za vrhunska ostvarenja u filmskoj umjetnosti, radiju i televiziji. 
 
0
46. hercegnovski zimski salon biće otvoren od četvrtka do 7. marta
U postavci - "Buđenje"!
    Multimedijalna izložba 20 umjetnika najrazličitijih profila koji su okupljeni oko teme „Buđenje“ postavka je 46. hercegnovskog zimskog salona koji će u galeriji "Josip Bepo Benković" biti otvorena od četvtka u 19 do 7. marta. Selektirala ih je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.
I ove godine salon ima regionalni karakter - učestvuju umjetnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije - gošća iz Londona je umjetnica Leo Daf, a novost ovogodišnjeg salona predstavlja dvojezični katalog.
 
 
1
Intervju s povodom – sa autorkom knjige „Kad zažmuriš niko te ne vidi“ Milankom Aranitović Rakočević
Ljubav nadjačala - nasilje i tišinu!
    - Kavez li je čitav svijet? Ja sam napustila kavez i naučila da letim.Vjeruj mi kad osjetiš kako je lako i divno letjeti u gaju nadanja, nećeš se osvrtati; Vesna, Azra, Ana, Branka, Miro, Lita. U pepeo pretvaram knjigu koju godinama čitam. Otvaram drugu, treću. Dajem ime svakoj sekundi svoga života, ime kao i sve u meni, oko mene. Zovem se nada, vjera, zovem se Nevena, nikada više tišina – citat je iz knjige „Kad zažmuriš niko te ne vidi“ Milanke Aranitović Rakočević, novinarke, pisca, majke tri sina, heroine našeg vremena koja je kao žrtva porodičnog nasilja prva u Crnoj Gori o tome progovorila javno, prva nadjačala tišinu, prva objelodanila pobjedu ljubavi nad svim nedaćama koje donose alkohoholizam, izbjeglištvo, ali i slabosti društva. 
 
0
Studentkinja iz Vranja preminula, najvjerovatnije, zbog posledica anoreksije
Slikala svoje - nestajanje!
    Studentkinja M. J. (24) iz Vranja, koja je preminula, najvjerovatnije, zbog posledica anoreksije, biće sahranjena sjutra u 13 na Novom groblju u Nišu.  
 
2
U kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama
Poetika sa slika - Draga Dedića!
    Izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Draga Dedića, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu, biće od sjutra u 20 otvorena u kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama.
Priređuju je Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Berane, a izložbu će otvoriti slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić.
 
 
2
84. dodjela
"Umjetnik" osvojio - pet Oskara!
    Najbolji film, najbolji reditelj i najbolji glumac! Sve to ima Umjetnik, francuski crno-bijeli, nijemi film koji je oduševio filmski svijet i na kraju osvojio ukupno pet Oskara i to u najvažnijim kategorijama!  
 
1
Filmski festival u Berlinu
Zlatni medvjed - braći Tavijani!
    Film "Cesare deve morire" (Cezar je morao da umre) Paola i Vitorija Tavijanija dobio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na ovogodišnjem berlinskom festivalu, koji je završen u nedelju uveče, saopšteno je u Berlinu. 
 
1
Na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu
Angelina zahvalila - na bosanskom!
    Sinoć je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu održana premijera rediteljskog prvijenca Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Duboko ganuta srdačnim prijemom sarajevske publike holivudska je diva zaplakala. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|