Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Vlada uplatila doprinose poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci
Svakom osiguraniku - po 308 eura!
-U cilju ublažavanja posljedica epidemije COVID 19, Vlada je donijela odluku da se, kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, uplate svi doprinosi za 528 poljoprivrednih osiguranika koji redovno uplaćuju doprinose, u ukupnom iznosu od 163.099,20€.
   Na ovaj način, svaki osiguranik dobija 308,9€, i to 185,34€ na ime doprinosa koje bi lično trebao da uplati, kao i 123,56 € koji se u skladu sa Vladinom Uredbom, uplaćuje iz budžeta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 
 
0
Poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu u cilju suzbijanja posljedica od COVID-19
Podrška za - 183 profesionalna ribara!
    Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva i zahtjevnost djelatnosti kojom se profesionalni ribari bave, te je pripremila poseban paket finansijske pomoći kako bi mogli da prevaziđu trenutno vrlo složenu situaciju.
Podrška je isplaćena za 183 profesionalna ribara koji su nosioci važećih dozvola za privredni ribolov. Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo. 
 
0
Kompanijama koje rade na kapitalnim projektima
Avansno uplaćeno - četiri miliona!
       Više od četiri miliona eura uplaćeno je avansno u nešto više od mjesec kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u Sjevernom regionu kako bi se osigurala likvidnost tih kompanija i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa. 
 
3
Počela realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu
Poljoprivrednicima avans - 3,3 miliona!
    Avansnom isplatom 80% ukupne podrške za premije po grlu u stočarstvu i po hektaru obradive površine otpočela je realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada Crne Gore donijela kao odgovor na pandemiju COVID-19.
Avansnom isplatom dijela premija u iznosu od 3.335.000 eura, pružena je dodatna sigurnost prihodima poljoprivrednih proizvođača i dodatna podrška za ovogodišnju proizvodnju.  
 
2
Vlada nastoji da pravovremeno i sveobuhvatno podrži privredu
Za novu ekonomsku epohu - filosofija ekonomskog patriotizma!
            - Naša nova ekonomska epoha mora započeti proizvodnjom, i usvajanjem filosofije ekonomskog patriotizma, da proizvodimo i pronalazimo kupce za ono što smo proizveli, te da je cilj da u Crnoj Gori svako ko ima ideju za neki projekat koji može doprinijeti razvoju zemlje dobije i sredstva da projekat realizuje - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
2
Predstavljene posebne Vladine mjere podrške poljoprivredi i ribarstvu
Za otkup, kredite, kamate - 17 miliona!
          - Od sektora poljoprivrede s pravom se očekuje snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, imajući u vidu raspoložive resurse, kao i evidentno iskazano značajno interesovanje brojnih građana. Zbog toga, Vladino opredjeljenje je da se pored pune realizacije svih mjera predviđenih ovogodišnjim više nego izdašnim Agrobudžetom, poljoprivreda dodatno podrži ovim posebnim programom vrijednim preko 17 miliona eura - napomenuo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, predstavljajući danas poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu. 
 
2
Premijer predstavio drugi Vladin paket ekonomskih mjera
Efekat mjera - 71,4 miliona eura bruto!
            - Tako ćemo i u nastavku sa istom snagom i motivacijom raditi na očuvanju naše ekonomije i vašeg standarda. Biće teško, nikada teže u posljednjih 50 godina, ali vas uvjeravam da nema uzmicanja i predaje kako bi očuvali vaš standard, vaše građansko dostojanstvo, sigurnost za vas i vase potomstvo, nećemo stati sa investicijama jer one zapošljavajunaše ljude i podižu našu ekonomiju. Borićemo se za svako radno mjesto i za našu domaću ekonomsku pamet i potencijal. Trajaće ovo, biće i teških i dramatičnih trenutaka, ali vjerujem da je ovo šansa za nas, za novu i kreativnu Crnu Goru. Još jaču, i ekonomski još otporniju. Zbog toga žalim što prethodna dva dana u Parlamentu naša opozicija nije dočekala i ispratila aplauzom naše heroje koji nam čuvaju zdravlje i živote. Jer je to prava pobjeda koja nam daje nove prilike. A te nove prilike predstavićemo već za dvije sedmice - podsjećajući da je u borbu protiv pandemije pozvan sav društveni i individualnii potencijal ´ predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je dugi paket paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi koji je Vlada danas usvojila i čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona eura bruto, odnosno 40 miliona neto u tri mjeseca. 
 
2
Predsjednika Vlade Crne Gore sa predstavnicima turističke privrede i hotelijerima
Hotele otvaraju - polovinom maja!
    - Turističkoj privredi i hotelijerima već od 4. maja biće stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure. Otvorićemo i naše marine za sva plovila, i zahtijevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore DuškoMarković na sastanku sa hotelijerima i predstavnicima turističke privrede. 
 
1
Vlada predstavila drugi paket mjera podrške u Parlamentu
Mjere da budu - održive, pravedne, efikasne!
    - Ono što je zajednički imenitelj nas kao kreatora ovog programa i dosadašnjih sagovornika je da mjere moraju biti održive, pravedne, efikasne u realizaciji ključno usmjerene na očuvanje radnih mjesta, a u sljedećim fazama na razvoj,da se u ovoj fazi pokaže posebna briga prema preduzetnicima i sektoru MSP koji su prestali sa radom. Prestali sa radom zbog epidemije, zbog pandemije, prestali zbog preporuka SZO, zbog zdravlja i života svih građana Crne Gore. Predlažući bilo koju mjeru siguran sam da svi zajedno moramo da vodimo računa da saniramo socio-ekonomske posljedice ove epidemije, čuvajući održivost javnih finansija i obezbjeđujući da u državi funkcionišu ključni sistemi: prosvjete, zdravstva, penzioni sistem, redovnost svih socijalnih davanja i sistem bezbjednosti - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović predstavljajući danas u Skupštini Crne Gore drugi paket mjera. 
 
1
Premijer razgovarao sa uglednim ekonomistima
Podržali mjere - pravovremene i odgovorne!
Ugledni crnogorskim ekonomisti - Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Igor Lukšić, Gordana Đurović, Anđelko Lojpurom, Nikola Milović i Vasilije Kostić - sa kojima je premijer Duško Marković danas razgovarao o o predlogu mjera Vlade u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenim i socijalno ugroženim građanima, sa posebnim akcentom na buduće aktivnosti u cilju oporavka i daljeg razvoja ekonomije u potpunosti podržali Vladine ekonomske mjere ocijenivši ih pravovremenim, odmjerenim i odgovornim. Pozitivnim smatraju i to što su mjere oročene i precizno usmjerene na one kojima je podrška sada najpotrebnija, vodeći računa o održivosti javnih finansija. 
 
1
Crna Gora pristupa mehanizmu EU
Zajedno će nabavljati - ljekove i opremu!
    - Primjenom ovog sporazuma Crna Gora će, zajedno sa državama članicama EU, Islandom i Lihtenštajnom, kao i Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom, postati dio mehanizma koji je EU kreirala s ciljem obezbjeđenja brže, efikasnije i racionalnije nabavke ljekova, medicinskih sredstava i druge robe ili usluga čija je svrha borba protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju - saopštila je Vlada Crne Gore, u čije ime je njen potpredsjednik Milutin Simović danas potpissao Sporazum o zajedničkim nabavkama ljekova, medicinskih sredstava i druge robe. 
 
1
Vlada predstavila socijalnim partnerima prijedlog ekonomskih mjera
Za očuvanje - radnih mjesta i privrede!
- Ciljevi predloženih mjera su očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brzi oporavak ekonomije i standarda svih građana i njihovih porodica u vrijeme i nakon okončanja pandemije koronavirusa, kao i pomoć onima kojima je potrebna - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na početku sastanka sa socijalnim partnerima na kojem je Vlada predstavila prijedlog ekonomskih mjera.  
 
0
Premijer predstavio novi Vladin paket mjera ekonomskog oporavka od pandemije korona virusa
Svaki euro - za očuvanje i razvoj!
    - Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice - zaključio je premijer Duško Marković predstavljanje novog paketa mjera Vlade Crne Gore ekonomskog oporavka od pandemije korona virusa  
 
0
Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu
Na gradilištima aktivno - građevinci poštuju mjere!
    Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa.
Uprava javnih radova u ovom momentu ima oko 20 aktivnih gradilišta. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, radnici na gradilištima pridržavaju se svih preporuka i mjera, koje su proteklih dana donijeli nadležni organi, među kojima su održavanje fizičke distance i upotreba zaštitnih sredstava (maske, rukavice). 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poslala Skupštini
Omogućiti pomoć - zbog epidemije!
Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poslala Skupštini na razmatranje.
Predloženo je da član 40 stav 3 Zakona glasi: „Zabranjena je sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“ 
 
3
Na koordinaciji ekonomskih resora Vlade premijer formirao radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima
Cilj je - pomoći privredi i preduzetnicima!
       - Državni organi i crnogorski zdravstveni sistem do sada uspješno su se suprotstavili pandemiji koronavrusa, spašavanje zdravlja i životâ građana i dalje prioritet, ali da je potrebno već sada pokrenuti procese koji će odgovoriti na ekonomski aspekt pandemije - konstatovano je na koordinaciji ekonomskih resora Vlade, a premijer Duško Marković formirao je radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa. Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost.
Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost. 
 
2
Investiciono razvojni fond
Podrška privrednicima - krediti do tri miliona!
      - U okviru ukupnih hitnih mjera Vlade Crne Gore, Investiciono razvojni fond je donio odluku o novoj kreditnoj liniji, namijenjenoj za podršku likvidnosti privrednicima, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa - izjavio je predsjednik Odbora direktora IRF Zoran Vukčević na današnjoj konferenciji za novinare.
Po kreditnoj liniji iznos kredita može biti do 3 miliona eura, grace period je do 2 godine, a kamatna stopa na sredstva iz EIB-a je 1,5 odsto, dok će kamata na sredstva iz nekih drugih izvora biti 2 odsto. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela više ekonomskih mjera
Cilj mjera - olakšanje građanima i privredi!
         - Naša zemlja je do skoro bila jedina država u Evropi koja nije zahvaćena korona virusom. Odolijevali smo zahvaljujući pravovremenim odlukama koje smo donosili, a tako ćemo raditi i sada kada imamo i prve slučajeve oboljelih od virusa. Naredbe i preporuke su morale biti rezolutne. Razvoj događaja naše građane i privredu stavlja pred izazove i posljedice. Zbog toga sam zatražio da resori u saradnji sa Centralnom bankom pripreme set sveobuhvatnih mjera za građane i privredu radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom. Vlada je te mjere upravo usvojila“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na konferenciji za meddije na kojoj su on, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević saopštli da su dosadašnje mjere donijete pravovremeno, da je finansijski sistem siguran i da će privredi biti olakšano poslovanje koliko god to bude moguće. 
 
1
Crnogorski premijer poručio liderima država ZB
Blokiranje resursa - neevropsko!
    - Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, donijela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje. Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti. U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada - predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da pokažemo zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima i principima, da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona. 
 
1
Vlada Crne Gore i Cemtralna banka Crne Gore
Kreiraće mjere da - pomognu građanima i privredi!
    - Svjesni smo pozicije u kojoj se nalaze naši građani i najveći dio privrede. Nastojimo da brzo i adekvatno reagujemo kako bismo ublažili negativne posljedice koje će osjetiti cio svijet zbog pandemije virusa korona - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem razgovarao o kreiranju mjera u cilju minimiziranja negativnog uticaja COVID - 19 na ekonomiju, građane i privredu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|