Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Aktuelna politička situacija neće se negativno odraziti na turističku sezonu
Interesovanje iz Srbije - kao i prije!
-Prema utiscima sa nedavno održanog Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji je i najznačajnija sajamska manifestacija u regionu a gdje je Crna Gora i ove godine imala veoma zapažen nastup u ovom trenutku ne možemo reći da je bilo bilo kakvih negativnih refleksija na turističku saradnju dvije zemlje - prokomentarisala je PR Nacionalne turisti;ke organizacije Crne Gore Aleksandra Maksimović u "Jutarnjem programU" TV Crne Gore.  
 
2
Crnogorski premijer nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala EBRD
Crna Gora je - najprivlačnija!
          - Crna Gora je ukupno prijateljsko okruženje za strane investitore i najljepša i najprestižnija investiciona destinacija danas u Evropi. Nisu to samo naše riječi, nego gotovo svih investitora i agencija i bio sam zadovoljan što je baš na panou dok je trajala konferencija bio detalj i pejzaž iz Bokokotorskog zaliva - poručio je crnogorski premijer Duško Marković nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 
 
0
Vlada Crne Gore donijela Program rada za 2020.
Cilj ekonomije - održivi rast!
             - Ekonomske aktivnosti Vlade u ovoj godini oslanjaju se na uspješnu politiku vođenu u ovoj oblasti u protekle tri godine mandata koja se ogleda u kontinuiranim visokim stopama privrednog rasta, među najvišima u Evropi, visokom prilivu stranih direktnih investicija, značajnom smanjenju nezaposlenosti i kvalitetnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata.
Strateški cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore i u ovoj godini je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Program rada za 2020. 
 
0
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović gostovao u emisiji „Nedjeljom o selu i pojoprivredi“ Radija Crne Gore
Od rasta ekonomije - svima bolje!
       - Dalji rast Agrobudžeta, koji za ovu godinu iznosi 61 milion eura i povećan je 8,3 miliona eura u odnosu na prošlu, samo je jedan od konkretnih efekata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije - ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, gostujući na Radiju Crne Gore. 
 
2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio Odluku o planu privatizacije za 2020.
U planu samo - klasične privatizacije!
    -- Sa ciljem povećanja konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanja stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanja zaposlenosti i poboljšanja životnog standarda, Savjet je predložio Vladi da se ove godine započene priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju sljedećih privrednih društava: Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva (prodaja akcija nakon restrukturiranja), "Castello Montenegro" AD - Pljevlja (prodaja akcija),"Institut za crnu metalurgiju" AD - Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija) - saopšteno je sjednice Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio Odluku o planu privatizacije za 2020. i konstatovao da "ovogodišnji Plan privatizacije uključuje samo metode klasične privatizacije, ali ne i valorizaciju turističkih lokaliteta i privrednih društava zbog novih mogućnosti koje daje nedavno usvojeni Zakon o privatno javnom partnerstvu". 
 
2
Predstavljen Agrobudžet za 2020., koji iznosi 61 milion eura
Za agrar više - 8,3 miliona!
- Ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije, ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore. Zbog svega toga ovogodišnji Agrobudžet, kako je kazao, možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni - ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za 2020. koji iznosi 61 milion eura i veći je za 8,3 miliona nego prošle godine.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Nema više - nestašica struje!
- Naša građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" u Skupštini Crne Gore. 
 
1
Crnogorski premijer na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda
Sinergija pokreće - razvojni ciklus!
       - Danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda.  
 
1
Premijer o predloženom zakonu za "Montenegro Airlinesa"
Gašenjem bi - "odletjelo" mnogo više!
    - Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme "Montenegro Airlinesa" (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku. Napravili smo objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica
Nacionalnom avio-prevozniku - 155 miliona!
                - Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj. U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je večeras utvrdila Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica kojim se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje crnogorskog nacionalnog avioprevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu našu ekonomiju. 
 
0
Nagrade „Wild Beauty Award 2019’’ NTO Crne Gore uručene u hotelu "Hilton"
Hotel godine - "Iberostar Heritage Grand Perast"!
Hotelu "Iberostar Heritage Grand Perast" predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je večeras u hotelu "Hilton" nagradu za najbolji hotel u 2019. „Wild Beauty Award 2019’’ na tradicionalnoj manifestaciji koju pod njegovim pokroviteljstvom organizuje Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. 
 
0
Uprava javnih radova
Za nove projekte - 410 hiljada!
    Vlada Crne Gore izdvojiće blizu 410 hiljada eura za realizaciju četiri projekta, za koje je Uprava javnih radova danas potpisala ugovore sa najpovoljnijim ponuđačima u postupku javne nabavke.
U cilju pune valorizacije planinskog centra Kolašin 1600, ugovorena je druga faza izgradnje parkinga, u vrijednosti od oko 70 hiljada eura. Radovi su kroz tendersku proceduru povjereni preduzeću “Crnagoraput”, a rok izvršenja je 20 dana od uvođenja izvođača u posao. 
 
2
Otvoren treći Sajam mladih preduzetnika
Podstiču mlade - na biznis!
   - Vodeći se ključnim prioritetima i potrebama mladih, Ministarstvo sporta i mladih je u protekle tri godine opredijelilo preko 800.000,00 eura za 150 projekata i programa za mlade. Posebnu pažnju posvećujemo promovisanju projekata koji imaju za cilj da podstaknu mlade da se bave preduzetništvom, kao i da budu informisani o njihovim pravima na radu, mogućnostima sticanja zaposlenja i razvoja karijere. Jedan od podržanih projekata jeste i projekat Unije mladih preduzetnika koji u kontinuitetu doprinosi unapređenju svijesti mladih o preduzetništvu i mogućnostima za pokretanje biznisa. Sajam mladih preduzetnika tradicionalno okuplja mlade koji svojim primjerima utiču na vršnjake ohrabrujući ih da osmisle biznis ideju i počnu da se bave preduzetništvom - istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović, otvarajući Treći sajam mladih preduzetnika.  
 
2
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
Za borbu sa hazardima - milion eura!
       - Sa pravom možemo reći da Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije. To potvrđuje opredjeljenje Vlade da ovu značajnu instituciju opremimo i ojačamo do maksimalnog nivoa - ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas posjetio Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u koji je Vlada Crne Gore u saradnji sa EU i drugim međunarodnim partnerima u protekle dvije godine uložila više od million eura. 
 
2
Premijer Duško Marković u Danilovgradu
Primjer ukidanja - biznis barijera!
       - Danilovgrad je primjer kako se stvaraju uslovi za investiranje na ovom prostoru. Godine 2010. dobili ste i priznanje OEBS u tom smislu, a danas se to potvrđuje konkretnim primjerima i već opipljivim rezultatima. Danas opština Danilovgrad može biti primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba smanjivati i ukidati biznis barijere, kako investitore treba oslobađati dodatnih troškova i dažbina u interesu razvoja opštine i kvaliteta života njenih građana – rekao je premijer Duško Marković na kraju današnje radne posjete Danilovgradu. 
 
1
Predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, pritiskom na taster, pustili su u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije
Projekat koji mijenja - ekonomsku fizionomiju!
- Ovo je veliki dan za Crnu Goru i Italiju, dvije tradicionalno prijateljske zemlje, koje je Jadransko more spojilo zauvijek. Od danas još čvršće. Završetkom grandioznog projekta za 21. vijek - podmorske elektro-energetske konekcije, koju puštamo u rad. Vjerujem da nam je svima čast što smo dio ovog velikog događaja. Velikog ne samo za naše države, već i za Balkan i Evropu.
- Ovo je jedan od mega-razvojnih projekata koji mijenjaju ekonomsku fizionomiju našeg društva, zauvijek i nabolje - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas sa predsjednikom Italije Serđom Matarelom, istovremenim pritiskom na jumb, pustio u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije.  
 
2
Premijer Duško Marković otvorio konferenciju o ekonomiji
Stabilna stopa rasta - potvrđuje napredak!
    - Crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, a samo rast u posljednje tri godine jasno potvrđuje napredak koji ostvarujemo. Dobar trend direktnih stranih investicija, dodatna je potvrda kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja, koji smo kreirali. Preko milijardu eura neto priliva stranih ulaganja u posljednje dvije ipo godine, nijesu splet slučajnih okolnosti, već rezultat posvećenosti - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. otvarajući konferenciju o ekonomiji. 
 
2
Na Žabljaku položen kamen-temeljac Hotela Durmitor:
Biće Žabljak - planetarna legitimacija!
          - Vjerujem da će Žabljak ne samo biti kvalitetno mjesto na ponos Crnoj Gori, nego će nas Žabljak planetarno predstavljati kao jednu od najboljih investicionih i turističkih destinacija. Ovaj hotel neće biti samo turistička ponuda. Ovaj hotel će stvoriti nove velike mogućnosti, ne samo za one koji se bave privredom, nego i za pojedince koji će moći na bazi ovog potencijala i resursa da pronalaze prilike za sebe. Ovdje će biti i kvalitetnije obrazovanje. Ovdje će biti i kvalitetnije usluge. Ovdje će biti i kvalitetnija infrastruktura - ukazao je Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, polažući na Žabljaku kamen-temeljac Hotela "Durmitor". 
 
2
Premijer na sastanku sa njemačkim ministrom i privrednicima
Njemci žele - Crnu Goru u EU!
          - Želimo da Crna Gora postane članica Evropske unije. Mi podržavamo i podržavaćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da vlada vaše zemlje veoma ozbiljno i sa velikim angažmanom radi na tome da stvori sve uslove za pristup Evropskoj uniji – ukazao je na sastanku sa privrednicima njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer koji je sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duško Marković zaključio da da dvije države njeguju otvorene prijateljske odnose bez otvorenih pitanja i da je saradnja naročito uznapredovala nakon prošlogodišnje zvanične posjete premijera Markovića SR Njemačkoj i njegovog sastanka sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. 
 
1
Premijer na gradilištu turističkog kompleksa Đalovića pećine
Najvrijedniji projekat - podstiče druge!
          - Za nešto više od godinu dana imamo impresivan rezultat. Kompanija Novi Volvox, koja je dobila projekat izgradnje žičare do Đalovića pećine, radi odličan posao u teškim uslovima. Nijesam ni očekivao da će do kraja godine ovdje biti postavljeno sedam stubova žičare u ovakvim uslovima. Dakle, na ovom projektu imamo odlične izvođače i u "Novom Volvoxu" i u "Crnagoraputu" - izrazio je zadovoljstvo premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilište turističkog kompleksa Đalovića pećine. Ocijenio je da je riječ o jednom od najvrednijih Vladinih projekata koji će od 2021. omogućiti nova radna mjesta i biti podsticaj drugim sektorima bjelopoljskog kraja. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|