Brze Cinjenice - Ekonomija

2
„Podgorica investment days”
U fokusu - zelena ekonomija!
             Zelena ekonomija bila je u fokusu današnjeg „Podgorica investment days”, kojim Glavni grad nastavlja ciklus prezentacija investicionih potencijala Podgorice stranim investitorima.
Menadžer Glavnog grada i Služba za međunarodnu saradnju, zajedno sa Udruženjem italijanskih privrednika u Crnoj Gori „Konfindustrija Montenegro”, organizovali su danas prezentaciju investicionih potencijala Podgorice za poslovne ljude iz Italije, Albanije i Crne Gore. Bila je to prilika za prezentovanje različitih projekata koji itekako doprinose poslovnom ambijentu Podgorice, kao i za povezivanje uspješnih ljudi koji svoj posao razvijaju van Crne Gore.  
 
2
Predsjednika Crne Gore Milo Đukanović na svečanom otvaranju projekta "Adriatic 42"
Svijetu nudimo - zaokruženu nautičku ponudu!
    - U projektu koji danas predstavljam naši partneri su svjetski priznati brodograđevinski konzorcijum "Traidox" iz Dubajia i tivatski "Porto Montenegro". Od danas, uslugom koju će pružati "Adriatic 42", Crna Gora se svijetu predstavlja kao zaokružena ponuda nautičkog turizma, koja vlasnicima jahti i njihovim posadama pred veza nudi i kvalitetan remont, što ih lišava obaveze da se svake godine privremeno sele iz crnogorskih marina. Sve to kao jedan reprolanac već je kompletirano u našoj zemji koja takoreći do juče nijje imala iole ozbiljne marinske kapacitete. I to doprinosi percepciji Crne Gore kao nove turističke destinacije na Mediteranu i u Evropi - naglasio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanom otvaranju projekta "Adriatic 42" u nekadašnjem brodogradilištu u Bijeloj. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Uredbu o izmjenama Uredbe uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2022.
U agro kasu - dodata 4.22 miliona!
- Izmjenama Agrobudžeta za 2022. godinu opredijeljena su dodatna sredstva od 4.22 miliona eura, tako da će ukupan iznos Agrobudžeta biti 61.101.757.51 euro. Dodatna sredstva koja su obezbijeđena kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. - Vlada Crne Gore usvojila je danas Uredbu o izmjenama Uredbe uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2022. namijenjena su za: rješavanje putne i vodovodne infrastrukture 0.7 miliona eura,, realizaciju mjera iz oblasti , iz oblasti ruralnog razvoja 1.2 miliona eura, i to u dijelu nabavke namjenske mehanizacije i rasnih mlječnih grla, isplatu staračkih naknada 1.95 miliona eura a usljed usklađivanja sa najnižom penzijom ostvarenom u Crnoj Gori i podršku opštim uslugama u poljoprivredi 0,37 miliona eura. 
 
1
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o budžetu za 2022.
Kasa dopunjena zbog - povećanja izdataka!
- Jasno je bilo da je bilo ptrebe da se napravi rebalans koji je verifikacija zatečeng stanja i pdlga za realno i stabillno finansiranje do kraja tekuće godine. Stvaramo uslove da se na optimalan način do kraja gdine servisiraju sve obaveze - ukazao je ministar finansija mr Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o budžetu za 2022.
Prijedlog rebalansa budžeta Ministarstvo finansija iniciralo je na osnovu ranije utvrđenih potreba za uravnoteženje, a usljed povećanja izdataka na različitim budžetskim pozicijama, kao i uvećanja primitaka na pozicijama pozajmica i kredita.  
 
1
Premijer dr Dritan Abazović nakon sastanka sa čelnicima EPCG i Opštine Nikšić
Elektroprivredi dato - "zeleno svijetlo"!
- Vlada iskazuje psvećenst da se problem riješi na najbolji način. Elektroprivreda ima "zeleno svijetlo" da sa turskom kompanijom počne pregovore o preuzimanju Željezare. Iznešen je biznis plan koji je po meni realan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu. Državu najviše zanima jeste da zaštiti radnike. To je ta socijalna komponenta koju smo iskazali i u odnosu na prethodno zainteresovanu kompaniju, samo nam je cilj da se nađe održivo rješenje - ukazao je premijer dr Dritan Abazović nakon jutrošnjeg sastanka sa čelnicima EPCG i Opštine Nikšić.  
 
0
Vlada Crne Gore
Ograničena cijena peleta!
       - Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 eura ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije gdje to ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine. Mi smo precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet. Kolega Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz ali za sada nemamo te informacije, istakao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore ograničila cijene peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.  
 
1
Svečano otvorena dionica od Smokovca do Mateševa, prioritetna na auto-putu Bar - Boljare
Otvaranje auto-puta - i perspektive!
- Možda i najveći neimarski poduhvat u našoj istoriji zqlog je za razvijenu Crnu Goru koji ćemo ostaviti našoj djeci. Zato danas, sedam godina od početka izgradnje ne otvaramo samo auto-put., već perspektivu. Za građane, privredu, Crnu Gori i njenu budućnost. Upućujem riječi zahvallnost partnerima i svima koji su bili angažovani na projektu. Ato-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa sjeverom, Crna Gora sa Evropom. Auto-put pokazje nam na novi pravac razvoja Crne Gore. To je razvoj sjevera i ispravljanje nepravde koja je učinjena ovoj regiji. Zato, neka ovaj auto-put vodi sjever i cijelu Crnu Goru naprijed. Preko sjevera i mreže transevropskih koridora u EU i porodici naroda kojim istinski pripadamo. Ova investicija otvoriće bez sumnje nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajc domaćoj privredi. Posebno, završetkom auto puta od Boljara do Bara. Crna Gora sa Lukom Bar biće jedan od važnih tranzitnih tokova Bakana. Nema bollje simbollike nego za Dan državnosti otvoriti prvu dionicu autoputa. Najbolji način da odamo počast ljudima koji su dali život za slobodu Crne Gore jeste da izgradimo bolju Crnu Goru. EU nije potpuna bez Crne Gore, koja je Evropi dala dovolljno da bi vječno bila njen dio. Zato, prihvatam ideju da mu damo ime po prvoj ženi vozaču na Balkanu, princezi Kseniji - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore svečanog otvaranja prve dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.  
 
0
Premijer i ministri obišli plutajući dok u Bijeloj i vodeni terminal u Tivtu
Spremni za remont - brodova i mega jahti!
       - Veliki dan za Crnu Goru. Velike teme, povratak bordogradnje u Crnu Goru, otvaranje novih radnih mjesta. Imamo jedan od najvećih plutajućih dokova i dizalicu koja podiže najveće jahte i manje kruzere. Spremni smo da dočekamo brodove i mega jahte na remont u Bijelu. Raduje me da danas iz Bijele stvaramo jednu novu vrijednost. Kompanija Adriatic 42 tome definitivno doprinosi i želimo im puno uspjeha u daljem radu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore dr Ditan Abazović, koji je danas sa ministrima, predsjednikom Borda direktora dr Radom Antolovićem i predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem obišao plutajući dok u Bijeloj i vodeni terminal u Tivtu. 
 
0
Predsjednik Crne Gore razgovarao sa delegacijom China Road and Bridge Corporation
Propuštene prilike - za nastavak odmah!
- Propuštene prilike da se na vrijeme obezbijedi nastavak radova na izgradnji preostale dvije dionice do Boljara, zbog čega će neminovno doći do diskontinuiteta u izvođenju radova - zajednički su konstatovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i delegacija CRBC koju je predvodio generalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Yang Dong. 
 
2
Rekli su - predsjednik Vlade Crne Gore
Od septembra - penzije veće 36 odsto
- Od 1. septembra penzije ćemo povećati za 36 odsto - najavio je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.  
 
2
Predssjednik Vlade Crne Gore ugostio zamijenika predsjednika kompanije Google
Otvaramo nove - horizonte razvoja!
- Otvaramo nove horizonte razvoja Crne Gore. Naša vrata otvorena prema najuspješnijim ljudima svijeta. Važno je da se Crna Gora prepoznaje kao zemlja mogućnosti - istakao je dr Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, koji je danas ugostio zamijenika predsjednika kompanije Google Bredlija Horovica. Razgovarali su o mogućnostima ulaganja u Crnu Goru i potencijalnog preseljenja dijela poslovanja te multinacionalne kompanije u našu državu.
 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv predsjednika Marmara fondacije Akana Suvera bio je glavni govornik na 25. Euroazijskom ekonomskom samitu
Agresija i pandemija zahtijevaju - odlučnost i jedinstvo!
- Ozbiljnost aktuelnog trenutka zahtijeva više saradnje, odgovornosti, odlučnosti i jedinstva. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će izgledati. Nepredvidivost nikada nije bila imanentnija trenutku globalnih odnosa nego što je to danas. Jedino što je izvjesno je da je pred nama nova policentrična geopolitička arhitektura koja će pojačavati međuzavisnost svih njenih aktera i koja može dovesti i do dalje marginalizacije manjih zemalja - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv predsjednika Marmara fondacije Akana Suvera bio glavni govornik na 25. Euroazijskom ekonomskom samitu. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sa generalnim direktorom kompanije „Wircon“
Raduje dolazak - njemačkih investitora!
- Crna Gora je država pogodna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Odlučni smo da kroz projekte koji za cilj imaju energetsku tranziciju omogućimo transformaciju ka zelenoj ekonomiji i čistoj energiji. Radujem se dolasku njemačkih kompanija. Uvijek ste dobrodošli da investirate u Crnu Goru - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa generalnim direktorom njemačke kompanije „Wircon“, Matijasom Brukmanom, koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora (solarna energija). 
 
0
Panel o novoj eri crnogorskih finansij danas od 14 u Rektoratu Univerziteta Crne Gore
"Budućnost sad" - za odabrane!
      - S obzirom na ograničen broj ljudi samo oni koji su dobili potvrdan mejl biće na spisku, a za ostale, kao i za medije, obezbijedili smo link za praćenje. -Hvala na velikom interesovanju! - napisao je na Twiteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, moderator panela "Budućnost sad" - nova era crnogorskih finansija, koji u Rektoratu Univerziteta Crne Gore počinje od 14.
Kao učesnici panela najavjeni su Vitalik Buter, Vad Zamfir, Taylor Monahar, John D. Haskel, Boris Mamlyuk i Anuj Das Gupta.

 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila pakete podrške, uz zakonske mehanizme za očuvanje životnog standarda
Privredi i građanima - 50 miliona!
          Plan interventnih nabavki, Zakon o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i druge privremene ekonomske mjere kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini - na prijedlog ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Vlada Crne Gore utvrdila je danas pakete podrške, uz zakonske mehanizme za očuvanje životnog standarda  
 
1
Koordinaciono tijelo za praćenje "Evropa sad"
Misija nastavljena - uspješno!
- Nastavljamo sa ispunjenjem naše misije, a to je bolji životni standard građana i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Uspješna realizacija programa „Evropa sad!" ne smije biti dovedena u pitanje i udruženim snagama pratimo sprovođenje ove reforme - naglasio je ministar ekonomskog razvoja Milojko Spajić na današnjoj, trećoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje "Evropa sad" na kojoj je konstatovano da implementacija programa „Evropa sad!" teče vrlo uspješno. 
 
0
Predstavnici Dobrov & Family Group sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore
Na Crvenoj glavici - hotel sa pett zvijezdica!
       - Kreće izgradnja novog hotela sa pet zvjezdica na Crvenoj glavici, u opštini Budva, čija vrijednost će iznositi 60 miliona eura - saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića sa predstavnicima ruske kompanije Dobrov & Family Group. 
 
2
Na radnom doručku ministarke zdravlja i ministara ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja sa novinarima
"Evropa sad" daje - prve benefite!
- Program reformi “Evropa sad” je najveći uspjeh ove Vlade, koja je kroz svoje aktivnosti za samo godinu, i nakon teškog perioda kroz koji je prolazila Crna Gora, uspjela da sačuva i ekonomiju i zdravlje - ocijenjeno je na današnjem radnom doručku ministarke zdravlja i ministara ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, dr Jelene Borovinić-Bojović, mr Jakova Milatovića i mr Milojka Spajića i novinara. 
 
2
Predstanici kompanije "Northstar" kod potpredssjednika Vlade Crne Gore
Predstavili projekat - od 400 miliona i 500 radnih mjesta!
- Vlada Crne Gore daje podršku projektima koji imaju za cilj promociju Crne Gore kao luksuzne turističke destinacije i popravljanja imidža naše države kao turističke destinacije - saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića sa predstavnicima kompanije "Northstar", koji su mu detaljno predstavili projekat izgradnje luksuznog hotela, luksuznih turističkih vila i kondo hotela na Luštici, koji podrazumijeva investiciju vrijednu oko 400 miliona eura i 500 novih radnih mjesta. 
 
2
Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera
Podržano 70 investicija!
- Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 miliona € iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje - napomenuo je ministar poljopriverde, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović, koji je danas u Beranama potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.
Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80% vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije. Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000,00 €, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000,00 €. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|