Sedmica - Droga nikad

1
Prošlog mjeseca otvoren nalog - Marihuana CG tržište
Traže drogu preko - "Fejsa" i "Tvitera"!
    Zbog moguće prodaje droga preko društvenih mreža, crnogorska policija provjerava nekoliko naloga na Fejsbuku i Tviteru. 
 
1
Svijetom hara nova pošast
"Krokodil" se primiče - Crnoj Gori!
    Svijetom hara nova pošast zvana „krokodil“ droga. Pojavila se u državama regiona, a Crna Gora, gdje do sada nema zabiljenih slučajeva korišćenja ove supstance, na udaru je da se nađe na njenoj „crnoj listi“. 
 
1
Krokodil droga se pojavila u Rusiji prije oko deset godina
Zavisnica čeka smrt - iznutra!
    Jeziva nova droga bukvalno izjeda tijela zavisnika ostavljajući rane koje je teško i pogledati! Dijelovi tkiva bukvalno otpadaju sa nogu, ruku i kože koji često postanu inficirani! Zbog odvratnog načina na koji djeluje ovaj opijat zove se "kanibal heroin" , a zbog pucanja krvnih sudova koža liči na krljušt, pa je poznat i pod imenom Krokodil. 
 
1
Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava mali jubilej
U uzletu - pet godina!
    Stručnim skupom „Zloupotreba anabolika steroida i ljekova koji djeluju na nervni sistem” danas u 11 počeće obilježavanje petogodišnjice uspješnog rada Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.
U svečanom dijelu obilježavanja jubileja, u krugu ustanove biće svečano otkrivena skulptura „Ptica u uzletu” - rad Nikole Radonjića i Voja Rabrenovića - nakon čega će koncert prirediti crnogorski kantautor Dule Nikolski. 
 
0
Program smanjena štete "Juventasa" na podizanju kvaliteta života korisnika droga
Očistili "leglo" - igala i špriceva!
    Odmah po saznanju da se u napuštenoj zgradi, u kojoj su ranije bile smještene kancelarije firme "Ateks" nalazi veća količina korišćenog pribora za injektiranje - igala, špriceva i kuvala - tim Programa smanjenja štete "Juventasa", kao nastavak visegodisnje prakse ovakvog doprinosa lokalnoj zajednici sproveo je akciju čišćenja ovog "legla" pribora koji koriste korisnici psihoaktivnih supstanci. 
 
1
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori obilježava četiri godine uspješnog rada
Drogu pobjeđuje - iskrena želja!
    - Brojni primjeri klijenata koji su boravili u ovoj ustanovi, a danas su korisni građani našeg društva, svjedoče da se bolest zavisnosti, iako veoma specifična, hronična, progresivna i recidivirajuća bolest, može uspješno prevazići, uz najvažniji uslov - iskrenu želju za oporavkom - saopštila je, povodom četiri godine uspješnog rada, Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori u kojoj je tretman prošlo 130 osoba.
Povodom ovog značajnog događaja, 18. septembra biće održana projekcija dokumentarnog filma „Kakaricka bb“ u režiji mladog umjetnika Todora Gogića, a nakon toga, muzičko veče prirediće "Perper". 
 
0
Saopštenje "Preporoda" povodom ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice
Prebijanja i ubijanja nijesu - "slamka spasa"!
    - Ne dozvolimo, da brutalno batinanje i ubijanje, roditeljima koji su se više puta suočavali sa neuspjehom u liječenju svoje djece, bude slamka spasa. Ne budimo takvo društvo. Unaprijedimo ambijent za liječenje, kako bolesti zavisnosti, tako i drugih „ne prihvaćenih“ bolesti. Ne diskriminišimo - ukazuje NVO "Preporod" u saopštenju povodom ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.
Saopštenje "Preporoda" prenosimo integralno: 
 
2
Na Međunarodni dan borbe protiv droge NVO "Preporod" slavi šest godina rada
Globalna akcija za - zajednicu bez droge!
    - "Globalna akcija za zdrave zajednice bez droge” je i ovogodišnja tema koju propagira UNODC. Tema treba da pojača ulogu koju zajednice igraju u rješavanju izazova droga u društvu, te naglašava činjenicu da su uspješni pristupi u prevenciji i liječenju koji uključuju porodice, škole i cjelokupne zajednice - podsjeća, povodom 26. juna - Međunarodnog dana protiv droge, NVO "Preporod", koja danas slavi šesti rođendan. 
 
2
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga
"Buba-mara" pomaže - put ka "slobodi"!
    - Glavni cilj ove manifestacije nije rezultat i težnja da se bude najbolji, već oporavak u zdravstvenom smislu, kao i resocijalizacija i usmjeravanje zavisnika u zdrave životne tokove iz kojih su oni dugo vremena bili isključeni, imajući u vidu težinu bolesti zavisnosti - napominju u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori koja će 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga obilježiti turnirom između klijenata i amaterskih sportskih ekipa u fudbalu.  
 
0
Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci organizuje humanitarnu izložbu u KIC
Slike dvojice klijenata - za volontera!
    Humanitarna, prodajna izložba slika Vučelje Vučelića i Danila Ilića, dvojice klijenata koji su na tretmanu u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, a čiji je cilj da prikupi sredstva za finansiranje bivšeg klijenta Ustanove, koji uspješno apstinira preko tri godine i u njojoj volontira, biće od večeras u 19 otvorena u holu KIC "Budo Tomović".  
 
0
Barska Kancelarija za prevenciju narkomanije i policija sjutra počinju edukativnu akciju "Mladost"
"Reci NE - nasilju, drogi!"
    Predavanjem o negativnom uticaju droge, alkohola, kockanja i nasilja u prostorijama Školskog centra ,,Niko Rolović’’-Gimnaziji u Baru, policija i barska Kancelarija za prevenciju narkomanije - pod sloganom “Glasno reci NE nasilju, drogi, kocki i alkoholu” - počinju akciju “Mladost”. 
 
2
Edukativna radionica o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju
Djecu brine - droga u školama!
    - Djeca su otvoreno iznijela zabrinutost zbog prisutnosti droge u školama i van škole, kao i zbog       nezainteresovanosti njihovih vršnjaka za edukaciju o štetnostima droga po zdravlje. Kao veliki problem djeca su prepoznala i nisku starosnu granicu osoba koje konzumiraju psihoaktivne supstance, što pokazuju i najnovija istraživanja - saopšteno je sa edukativne radionice o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju koju su za članove Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada organizovali Sekretarijat za socijalno staranje - Kancelarija za prevenciju narkomanije Glavnog grada Podgorica i Centar za prava djeteta Crne Gore.  
 
1
U proteklih šest mjeseci interesovanje za tretman u ustanovi na Kakarickoj gori kontinuirano raste
Rezultati ih preporučuju - preko granica!
    - Klijenti su u najvećem broju državljani Crne Gore, ali se o uspješnosti Javne ustanove Kakricka gora sve više govori i van naših granica pa se u zadnje vrijeme i strani državljani odlučuju za ovakav vid tretmana - Makedonija, Kosovo - saopšteno je iz JU za smještaj , rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci "Kakaricka gora", u kojoj sada boravi 40 klijenata. 
 
1
Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga
Potrebno formirati - komisiju za droge!
       - Potrebno je da Ministarstvo zdravlje formira Komisiju za droge, koja bi bila ekspertska i imala saradnju sa civilnim sektorom - zaključeno je na današnjoj sjednici Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga na kojoj su usvojena informacija Uprave policije o aktivnostima na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama za 2011.g. kao i informacija Ministarstva prosvjete i sporta o preventivnim aktivnostima realizovanim u oblasti obrazovanja i vaspitanja.  
 
0
Opasna droga pojavila se u Novom Sadu
U Srbiju stigao - "krokodil"?!
    Čini se kako je opasna droga "krokodil" stigla i u Srbiju. Naime, tamošnji mediji javljaju kako je jedna višegodišnja heroinska zavisnica primljena u novosadski Centar za odvikavanje od droga sa simptomima koji upućuju na to da je konzumirala zloglasni krokodil. 
 
2
Donacija Kancelarije za drogu i kriminal UN Kancelariji za droge Ministarstva zdravlja
Donirali opremu - za 13 ustanova!
    Donaciju vrijednu 80 000 eura, koja se sastoji od prezentacione opreme - projektori, platna, table, štampači - za 13 ustanova i dodatne podršku implementaciji Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu - predstavnik Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih Nacija UNODC dr Miloš Stojanović uručio je danas rukovodiocu Kancelarije za droge Ministarstva zdravlja dr Jasni Sekulić. 
 
2
Policija u Herceg Novom sprovela akciju "Zajedno protiv droge"
Za prevenciju - dijelili flajere!
    Povodom 30. Međunarodnog džudo kupa ,,Mimoza’’, održanog juče i danas u sklopu „43. Praznika mimoze“, Područna jedinica Herceg Novi MUP sprovela je akciju „Zajedno protiv droge“ koja za cilj ima preventivnu borbu protiv narkomanije, edukaciju mladih i roditelja, jačanje međuinstitucionalne saradnje u borbi protiv droge i približavanje policije građanima, naročito mladima. 
 
1
Edukativni skup o bolestima zavisnosti počeo u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro"
Protiv zavisnosti - osmišljeno i stalno!
    - Oblast prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga i alkohola je oblast koja ne dozvoljava preduzimanje provizornih i kratkoročnih programa i mjera. Crna Gora se opredijelila da sve programske aktivnosti detaljno osmišljava i planira kao kontinuirane i sveobuhvatne mjere koje će se sprovoditi sinhronizovano i koordinirano na nacionalnom nivou od strane svih činilaca uključenih u ovaj proces. Od značaja je izbalansirati i primjenjivati i mjere prevencije usmjerene ka mladima i opštoj populaciji, kao i mjere liječenja,tretmana i rehabilitacije namijenjene osobama u problemu i njihovim porodicama.Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga propisuje široke i koordinisane programske preventivne aktivnosti koje obavezuju sve nosioce aktivnosti da ih donose i sprovode - ukazao je pomoćnik ministra zdravlja primarijus dr Mensud Grbović, otvarajući danas edukativni skup o bolestima zavisnosti u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro".
Uvodno izlaganje primarijusa Grbovića prenosimo integralno:  
 
1
Policijska akcija "Mladost"
Plakat opominje - na pošasti!
    Službenici Područne jedinice Podgorica – Filijale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije za školsku 2011/2012 godinu osmislili su plakat kao poruku svima, a najviše maloljetnicima kada su u pitanju poroci i društveno negativne pojave – nasilje, droga, alkohol i kocka.
Plakat pripremljen u sklopu akcije "Mladost" distribuiran je svim osnovnim i srednjim školama, kao i domovima za zbrinjavanje maloljetnika, a sve u cilju podizanja svijesti i informisanosti kada su u pitanju maloljetnici.  
 
0
Zabavno veče u JU za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Zabava uz - "Krug" i prijatelje!
    Koncert benda "Krug" i prijatelja Javne ustanove za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori biće priređen večeras od 20. Gitaru će svirati klijent koji uspješno apstinira dvije ipo godine. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|