1
Recesija progutala The World
Ništa od - "igrališta za bogate"!

    Megalomanski projekt izgradnje vještačkih pješčanih ostrva u obliku karte svijeta, koji su investitori "The World" u Dubaiju projektovali i započeli graditi za bogatu klijentelu iz cijelog svijeta, danas je tek gomila od tristotinjak golih hrpa pijeska, a san o raju za bogate "pojela" je svjetska recesija.


Kako prenosi britanski Daily Mail, od projekta u koji je do danas utrošeno čak 14 milijardi dolara i koji je trebao biti ponos Dubaija, danas svi "peru ruke", a u kratkom su roku od njega odustale i čitave vojske bankara, uticajnih svjetskih financijskih institucija, bogatih građevinara i investitora.
Od početka projekta 2005. godine iz okolnog je mora izvučeno 320 miliona kubnih metara pijeska i vještačkim nasipavanjem uz pomoć jakih topova i specijalnih brodova pretvoreno u vještačka ostrva u laguni ograđenoj s 27 kilometara brane, koja je napravljena od 34 miliona komada stijena.
Iako su investitori još donedavno tvrdili kako je već prije završetka gradnje prodano oko 70 odsto otoka, projekt je počeo stagnirati već 2008. godine s prvim tragovima svjetske krize koja je uticala na investicije u sve građevinske projekte u svijetu. Danas je izgradnja "igrališta za bogate", kako je "The World" nazvan u većini svjetskih medija, posve napuštena, a pijesak vještački nasutih ostrva polako se ali sigurno vraća tamo odakle je i uzet.




Posjeta : 2596