1
Mart u Crnoj Gori skuplji u odnosu na fabruar za 0.3 odsto
Potrošačka korpa - 758 eura!

    Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu iznosila je 758 evra, što je 1,7 prosečnih zarada, saopštio je crnogorski zavod za statistiku Monstat.

Potrošačka korpa u martu je za 0,3 procenta veća u odnosu na februar.
Po novoj metodologiji "Monstata", pored hrane i bezalkoholnih pića uključeni su i izdaci četvoročlane porodice za neprehrambrene proizvode, usluge i renta za stan.
"Monstat" je novu potrošačku korpu koncipirao na osnovu ankete o potrošnji domaćinstava i ona sadrži 130 proizvoda i njihove prosječne cijene, dok je za izračunavanje vrijednosti neprehrambrenih proizvoda i usluga koristio indeks potrošačkih cijena.
Prosječna četvoročlana porodica u Crnoj Gori je u martu za hranu i bezalkoholna pića izdvojila 253 evua, što je 0,5 odsto više nego u februaru.
Troškovi za neprehrambrene proizvode i usluge iznosili su 330 evra i povećani su za 0,3 procenta u odnosu na februar, dok su izdavajanja za zakup stana smanjena za 0,1 odsto.
   Četvoročlana porodica u Crnoj Gori najviše novca izdvaja za stanovanje, vodu, struju i gas, a najmanje na obrazovanje, zdravlje, rekreaciju, kulturu i potrošnju u restoranima, hotelima i kafeima.





Posjeta : 2565