2
Naučno potvrđeno
Debele majke rađaju - debelu djecu!

    Hoće li dijete imati problema s prekomjernom tjelesnom težinom, moguće je (pred)vidjeti i prije njegova rođenja. Britanska studija utvrdila je, naime, da debele majke rađaju debelu djecu.

Rezultati istraživanja potvrdili su da se prekomjerna težina i pretilost u trudnoći mogu razviti u potencijalno opasne promjene u nivoima masnoća djeteta koje se razvija u maternici trudne žene.
Do zaključaka su naučnici došli bilježenjem nivoa masnoće u još nerođenih beba. Magnetskoj rezonanci u bolnici u zapadnom Londonu podvrgnuto je 105 majki od kojih su njih 54 nosile dječaka, a 51 djevojčicu. Kod 31 djeteta, nakon rođenja, utvrđeno je da imaju više masnih ćelija nego što je to normalno, a povećanje su povezali s prekomjernom težinom njihovih majki.
– Iznenadila sam se da smo uspjeli tako jasno detektovati kontinuirani uticaj promjene majčina indeksa tjelesne težine (BMI) na dijete – kazala je voditeljica istraživanja i dodala kako je ovo veliko otkriće koje otvara prozor razumijevanju načina na koji majčin metabolizam utiče na njezino dijete. Utvrđeno je, naime, da povećanje BMI kod majke za samo jednu jediničnu vrijednost rezultira taloženjem sedam grama masti više u jetrima nerođenog djeteta. Novorođenčad se obično rađa sa 700 grama masnog tkiva, a kod trećine ispitane djece zabilježeno je mnogo više adipocita nego li je normalno.
Takođe, utvrđeno je da neke bebe imaju jednaku strukturu masnoća oko trbuha u abdominalnom području kao i osobe u 50-im godinama.




Posjeta : 2286