0
Saopštenje "Preporoda" povodom ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice
Prebijanja i ubijanja nijesu - "slamka spasa"!

    - Ne dozvolimo, da brutalno batinanje i ubijanje, roditeljima koji su se više puta suočavali sa neuspjehom u liječenju svoje djece, bude slamka spasa. Ne budimo takvo društvo. Unaprijedimo ambijent za liječenje, kako bolesti zavisnosti, tako i drugih „ne prihvaćenih“ bolesti. Ne diskriminišimo - ukazuje NVO "Preporod" u saopštenju povodom ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.
Saopštenje "Preporoda" prenosimo integralno:

Saopštenje povodom ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.

Branislav Peranović , nekadašnji sveštenik koji je smijenjen 2009. zbog nasilnig metoda „liječenja“ zavisnika u Centru za odvikavanje od droge "Crna Reka", uhapšen je zbog sumnje da je sinoć oko 22:20 ubio štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.
Kao organizacija koja je začetnik vaninstitucionalnog tretmana zavisnosti u Crnoj Gori, prepoznata da sarađuje sa terapijskim zajednicama i komunama iz regiona oglašavamo se saopštenjem:
Na žalost, iz dana u dan smo svjedoci da droga na razne načine odnosi mnoge mlade živote. Porodice. Društvo u cjelini trpi, kroz sve posledice koje zloupotreba droga stvara.
Do sinoć, smo mislili da poznajemo sve, ili makar većinu, opasnosti koje ometaju izlječenje jednog zavisnika i povratak normalnom životu. Slučaj brutalnog ubistva štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici, nas je demantovao i istovremeno šokirao.
Duže vremena, formalno i neformalno, javno, i opet javno, ukazujemo, na pogubnosti pogrešnog pristupanja u tretiranju zavisnosti. Zar je trebalo da se izgubi život? Zar nije došao momak da mu se pomogne? Zar nije čak za to i platio? Zar treba da nas interesuje, odakle je momak? Mogao je biti i iz Crne Gore. Naš drug, komšija, rođak, bratsvenik...Bilo je momaka i iz Crne Gore, koji su osjetili lopate bivšeg popa-ubice.
Jasno nam je da momka nećemo vratiti našim žaljenjem, osuđivanjem, saopštenjima, ...ničim.
Ali javno negodujemo i upozoravamo cjelokupnu javnost, da se ovoliki gubitak nikad i nigdje više ne desi. Apelujemo na državu, sve nadležne institucije, resorna ministarstva, Nacionalni savjet..., da se problem narkomanije konačno, na svim ljestvicama državnih prioriteta, kotira na sam vrh. Apelujemo na nadležne da ne dozvole da se nekakva divljačka ponašanja nikako nazivaju metodama niti pristupima u rješavanju.
Ne dozvolimo, da brutalno batinanje i ubijanje, roditeljima koji su se više puta suočavali sa neuspjehom u liječenju svoje djece, bude slamka spasa. Ne budimo takvo društvo. Unaprijedimo ambijent za liječenje, kako bolesti zavisnosti, tako i drugih „ne prihvaćenih“ bolesti. Ne diskriminišimo.
Obzirom da je Preporod u Crnoj Gori prepoznat kao organizacija koja primarno sarađuje sa terapijskim zajednicama, komunama i drugim raznim centrima za tretman zavisnosti, pozivamo sve u CG, da nas kontaktiraju kada je ovaj vid tretmana zavisnosti u pitanju. Razvijena saradnja sa organizacijam regiona i šire i dosadašnji rezultati, dovode nas u posjed dragocjenih iskustva i informacija, koje su neophodne i vrlo poželjne kada je ovakav način tretmana zavisnosti u pitanju, te pozivamo sve koji trpe posledice drogiranja, bilo da su sami zavisni ili njihove porodice da nas kontaktiraju i u direktnoj komunikaciji saznaju više.
Na kraju, bojazan, da će se opet naći neko ko će i ovo ubistvo pravdati. Dal’zbog toga što ljubi SPC, ili neku drugu C, dal’zbog toga što mrzi narkomane, dal’zbog nečeg trećeg, desetog...Do kada? Zbog koga/čega?
Ovaj nesretni momak koji je sinoć ubijen, sam mogao biti ja. Šta god mislio, mogao si biti i ti.
Razmisli :(.

Za Preporod





Posjeta : 2664