0
Nova novčanica od pet eura
Od sjutra - u prometu "Evropa"!

    Nova novčanica od pet eura, prva banknota nove serije novčanica nazvana “Evropa”, naći će se u prometu sjutra, saopštila je Evropska centralna banka. Navodi se da će novčanica na raspolaganju biti “širom uobičajenih kanala”, odnosno na šalterima banaka i automatima.

Glavna razlika između druge serije i prve je pojava na novčanici portreta Evrope, mitološke grčke princeze koju je zaveo i oteo Zevs, u liku bika, koji je dao njeno ime kontinentu.
Dodatak portreta je omogućio ubacivanje novih sigurnosnih znakova, dizajniranih tako kako bi otežali krivotvorenje.
Brojne smaragdne boje, sa svjetlosnim efektom i promjenom boje, su novi znaci sigurnosti, a na novim novčanicama pojaviće se i ćirilično pismo, koje je treći zvanični alfabet Evropske unije sa latinskim i grčkim, nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine i Kipra i Malte na karti kontinenata na novčanicama.
Nova novčanica od pet eura je vrlo slična staroj, sačuvala je format, sivu boju i dizajn epohe i arhitektonskih stilova iz prve serije. Saopšteno je da je Evropska centralna banka planirala da postepeno narednih godina mijenja novčanice od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura.
Nova novčanica od 10 eura je planirana u toku 2014. godine.




Posjeta : 2377