2
Na Wall Streetu
Snažan skok alcija - Facebooka!

    Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, nakon anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, dok se veći rast Nasdaq indeksa zahvaljuje snažnom skoku cijene akcija Facebooka.

Dow Jones ojačao je 13 bodova, ili 0,09 posto, na 15.555 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 1.690 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 3.605 bodova.
Rast Nasdaqa zahvaljuje se skoku cijene akcije Facebooka za više od 30 odsto, nakon što je ta društvena mreža izvjestila o rastu prihoda u drugom tromjesečju za više od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
S druge strane, slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko industrijskih divova, kao što je Caterpillar, nisu omogućili snažniji rast S&P 500 indeksa.
Do sada je poslovne izveštaje objavilo oko 47 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 odsto po pitanju prihoda.
Iako rezultati većine kompanija nadmašuju procene analitičara, cijene akcija ne uspevaju značajnije da porastu zbog toga što su očekivanja vrlo niska.
- Rezultati zaista nikoga ne iznenađuju. Korporativni sektor je prilično jak, pa su i zarade kompanija pristojne. Trend je tržišta uzlazni, ako ne dođe do neke vrlo loše vijesti - kaže Brian Gendreau, strateg u kompaniji Cetera Financial Group.
S američke makroekonomske scene juče su stigli nejasni signali. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje je porastao nešto više nego što se očekivalo, što pokazuje da situacija na tržištu rada nije baš sjajna.
S druge strane, nove narudžbine trajnih proizvoda porasle su u junu za 4,2 odsto, znatno više od očekivanih 1,3 odsto, što ukazuje na snagu industrijskog sektora.
Na evropskim berzama cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 odsto, na 6.587 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,96 odsto, na 8.298 bodova, a pariki CAC 0,17 posto, na 3.956 bodova.




Posjeta : 2372