2
Naučnici su upotrijebili akcelerator čestica
Otkriven molekul koji - izaziva depresiju!

    Hipofiza je poznata kao ključni "igrač" u stresu i anksioznosti, budući da u krv pušta „stresne” hemijske sastojke.
Ipak, naučnici su sad otkrili kako je receptor CRF1 odgovoran za otpuštanje hormona koji u dužem periodu mogu da izazovu anksioznost i depresiju.

Ovaj receptor je u mozgu i kontroliše naš odgovor na stres. Kad detektuje molekule stresa koje je otpustio hipotalamus, otpušta te hormone.
Studija farmaceutske kompanije Heptares Therapeutics objavljena je 17. jula u časopisu Nature.
Naučnici su upotrijebili akcelerator čestica pod nazivom Diamond Light Source kako bi shvatili strukturu receptora CRF1. Snažni snopovi rendgenskih zraka razotkrili su strukturu proteina, uključujući prazninu u njoj koja bi mogla postati meta za razvoj lijeka.
Informacije dobijene iz ove studije iskoristiće se da bi se osmislio lijek iz grupe malih molekula.
Direktorka Heptares Therapeutics Fiona Maršal, rekla je kako je sad oblik receptora poznat, a to omogućava razvoj molekula koje bi popunile prazninu u njemu i tako ga blokirale te učinile neaktivnim.
Naučnik iz iste kompanije, Endrju Dor, rekao je kako struktura ovog receptora može da se iskoristi i kao osnov za rješavanje sličnih receptora te tako može da se otvori put za razvoj novih ljekova protiv brojnih drugih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i osteoporoza.




Posjeta : 2363