3
Mediji i turizam
Nes(a)vjesno tjeranje turista!

    Još nijesam čuo da je nekome dosta uspjeha,naprotiv! Nažalost,” izuzetak koji potvrđuje pravilo”, doživljavam upravo ovih dana – mediji u Crnoj Gori, turističkoj destinaciji sa najdinamičnijim razvojem čija je zvanična politika da sezona traje svih 365 dana i da turizam bude generator sveukupnog državnog razvoja, gotovo orkestrirano objavljuju kraj turističke sezone! Paradoks, da nije žalosno bilo bi smiješno – medijska Crna Gora, uz “pomoć” lokalnih turističkih organizacija – nes(a)vjesno tjera turiste!

Sve mi se čini da, bar u ovom slučaju, imamo više sreće nego pameti! Uprkos višegodišnjoj globalnoj ekonomskog razvoja, koji se odrazila na pad turista i turističkog prihoda u zemljama u regionu, Crna Gora iz sezone u sezonu bilježi rast i turista i noćenja i prihoda - i na sjeveru i na jugu! Srećom, nijesu se obistila strahovanja da će zbog poplava u regionu i rusko-ukrajinske krize pozitivan trend biti zaustavljen.
Rano je za svođenje računa, ali po svemu sudeći, ova godina biće po svim parametrima još bolja od prethodne. Ovog vikenda u našoj zemlji turista je a sedam odsto više nego lani. Petnaestog avgusta bilo ih je više za šest odsto, a sedmicu kasnije za devet. Uz sve to, hotelijeri najavljuju dobru popunjenost i za septembar i oktobar.
Otvaranjem hotela “Regent”, prvog sa pet zvjezdica u Tivtu, crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je i novu fazu u razvoju hotelske industrije.
- U razvoju hotelske industrije. „Regent“ je napravio prvi korak, a ubijeđen sam da će ga slijediti ´One&Only´, novi „Aman“ u Miločeru, novi hoteli na Luštici, Dubovici i na drugim destinacijama u Boki, na primorju i u planinama – ukazao je tom prilikom Đukanović.
Dodatni razlog za optimizam daju meteorolozi, koji najavljuju lijepo vrijeme i po kalendarskom kraju ljeta.
Usred toga, medijski “grom iz vedra neba” o kraju sezone. Istina, to su im “sugerisale” lokalne turističke organizacije koje su “ispucale” pripremljen program i budžet. Po njihovom, izgleda, sezona je završena, turisti koji su još tu neka se snalaze kako znaju i umiju, a oni koji namjeravaju da dođu, neka to učine sljedećeg ljeta. Neviđena destrukcija!
I tako, još ne čuh da uspješni ekonomista gasi preduzeće, da je neki sportski klub “sit” trofeja, da je neko pozorište sa repertoara skinnulo predstavu za koju se traži “karta više”, da…ne čuh! Nažalost, čuh da mediji turističke Crne Gore proglašavaju kraj sezone koja, na sreću, traje i sve je duža!




B.Čukić

Posjeta : 2110