1
Odlazak glumačke legende
Preminula Mira Stupica!

    Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini.

Mira Stupica (rođena 17. avgusta, 1923. godine u Gnjilanu) bila je jedna od najcijenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica.
Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno s Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gdje glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957, nakon čega se vraća u Beograd. Rad na filmu je započela 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga.
Igrala je u svim žanrovima, od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen... Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.
Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"...
Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda" , "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi". Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.
Životna iskustva sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.
Igrala je i princezu Kseniju u predstavi "Princeza Ksenija od Crne Gore" u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Mira Stupica je starija sestra poznatog glumca, Bore Todorovića i tetka Srđana Todorovića i Dane Todorović.




Posjeta : 1858