0
Jubilarna, 90. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka
Najbolje ostvarenje - "Oblik vode"!

    Bajkovita romansa "Oblik vode" reditelja Giljerma del Tora, proglašena je najboljim ostvarenjem na jubilarnoj 90. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u Dolbi teatru u Los Anđelesu. On je pokupio najviše priznanja - četiri, među kojima je i Oskar za najboljeg reditelja.

Bajkovita romansa između nijeme djevojke i reptilskog stvorenja, bila je favorit večeri sa najviše, 13 nominacija.
Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je Oskara za najbolju režiju za film "Oblik vode".
U toj kategoriji su bili nominovani i Kristofer Nolan "Dunkirk", Džordan Pil "Bježi", Greta Gervig "Lady Bird" i Pol Tomas Anderson "Phantom Thread".
Geri Oldman je osvojio Oskara ulogu Vinstona Čerčila u filmu "Najtamniji čas". Za najboljeg glumca su se takmičili i Timoti Šamale, Danijel Dej Luis, Danijel Kaluja i Denzel Vašington.
Frensis MekDormand je dobila Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju". Pored nje bile su nominovane i Seli Houkins, Margot Robi, Serše Ronan i Meril Strip.
Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je Sem Rokvel za film "​Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju​" Martina MekDonaga, a za najbolju žensku sporednu ulogu Alison Džejni za ostvarenje "Ja, Tonja".
Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju "Fantastična žena", a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju "Ikarus" Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.
Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodjeli. Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film "Skrivena ljubav", dok je Džordan Pil osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za "Bježi". Pil je prvi afroamerički reditelj koji je dobio Oskara u toj kategoriji.
Francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio je drugog Oskara za muziku u filmu "Oblik vode". Prvog Oskara je dobio za film "Grand hotel Budapest".
Kimel uvod posvetio seksualnom skandalu
U pozorištu Dolbi u Los Anđelesu kasno večeras je počela 90. ceremonija dodjele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka.
Domaćin ceremonije, humorista Džimi Kimel otvorio je ceremoniju monologom koji je gotovo u potpunosti posvetio seksualnom skandalu holivudskog producenta Harvija Vajstajna. Nastavio je priču šaleći se na račun prošlogodišnje greške kada je pred kraj ceremonije glumcu Vorenu Bitiju dat pogrešan koverat i umjesto da najavi "Moonlight" kao dobitnika nagrade za najbolji film, on je pročitao da je "La La Land" osvojio Oskara.
Holivudske zvijezde Salma Hajel, Mira Sorivno i Ešli Džad su bile među prvima koje su stigle na dodjelu na kojoj se očekuje prisustvo pokreta protiv seksualnog uznemiravanja "Me Too".
Poslije ceremonije Zlatnog globusa na kojoj je crna boja dominirala, kao znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog nasilja, bijela i svijetle boje su se vratile na crveni tepih Holivuda.
Mlada glumica Alison Vilijams, koja igra u filmu "Get Out", prvijencu Džordana Pila, stigla je u balskoj haljini Đordja Armana krem boje.
Voditelj američke televizijske mreže ABC Džordž Penakio, koji uživo prati dodjelu, izjavio je da je nekoliko zvanica prolazeći preko crvenog tepiha odbilo da odgovori na pitanja novinara.
Penakio smatra da zvanice izbjegavaju da odgovore na pitanja o pokretu protiv seksualnog uznemiravanja pokrenutog poslije izbijanja skandal o uznemiravanju holivudskog producenta.
Ovogodišnja dodela Oskara održava se bez Vajnstajna jer ga je američka akademija poslije izbijanja afere isključila iz članstva.




Posjeta : 1454