0
Smjena u RT CG
Profesionalnost, prije svega!

    Nije Andrijana Kadija ni prva, a vjerovatno neće biti ni posljednja direktorica RT CG koja je smijenjena/razriješena sa ove visoke i odgovorne funkcije. Očekivano, njena smjena nije se dopala nekima u domaćoj javnosti, ali neočekivano, naišla je na kritiku i osudu sa visokih međunarodnih adresa! Te kritike bile bi umjesne da su zasnovane na činjenicama o ataku na javnu riječ, o ugroženosti slobode informisanja...i drugih vrijednosti demokratskog društva. Ali, avaj, "neznanje je car zla svakojega", pa i ovih kritika, osuda i prijetnji sa evro-atlantskih adresa!


Inicijativu za smjenu Kadije podnio je član Savjeta RT CG, kojem je generalna direktorica javnog servisa i odgovorna. Konkretan povod, ili "kap koja je prelila čašu" bio je ugovor koji je Kadija bez ičijeg znanja sklopila sa NVO koja je novac za svoj projekat dobila iz granta Evropske komisije. Saradnja sa civilnim sektorom koji doprinosi javnom servisu, a samim tim i građanima i državi koja je na evropskom putu bila bi OK, poželjna još kako.
   Ali, ako se taj doprinos ogleda u tome da neko dobro prepoznat u domaćoj javnosti novcem dobijenim od poreskih obveznika evropskih država kreira program RT CG i da na osnovu tajno sklopljenog ugovora crnogorskoj javnosti preko nacionalne frekvencije plasira svoje interese svioe "Replik", "Okvire"...i ine emisije za koje će ta NVO odrediti teme, goste i novinare koje će ih voditi, a koji bi nili extra plaćeni "njihovim" novcem... to ne bi prošlo ni u jednoj od zemala EU, niti u SAD.
Jeftino i kratkoročno poentirali su juče oni koji su podržavali Kadiju na performansu "Javni servis i tačka" i oni što zlurado prizivaju klauzulu balansa. Te vrle demokrate iz "civilnog sektora" i "medijjski profesionalci" stadoše u hladovini dva drveta. Tako je još od referenduma, pa do nedavnih predsjjedničkih i lokalnih izbora. Većinska Crna Gora je već u NATO i lider u integracijama u EU.
Zamjenu teza domaća javnost prepoznala je odavno, a kada "izoštre dioptriju" prepoznaće je i u Briselu i preko okeana, pa će bolje odmjeriti kome šalju kritike, a kome apanaže. RT CG je javni servis, a ne javna kuća. Većinska Crna Gora zahtjeva od svog javnog servisa profesionalnost i istinu, prije svega! Ni tu nema tačke, već tri... žele gledaoci i kritičke osvrte i istraživačke priloge i sučeljavanja i debate...



B.Čukić

Posjeta : 1635