2
Prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore
Crna Gora ima - 66 milionera!

    U Crnoj Gori, po posljednjim podacima, ima 66 millionera, koji na računima u ovdašnjim bankama imaju million i više eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke uz pojašnjenje da se radi o preliminarnim podacima.

Prema preliminarnim mjesečnim podacima, koje su banke dostavile Centralnoj banci na 31. decembar 2019. u Crnoj Gori ima 66 fizičkih lica koja imaju depozitu iznosu milion i više eura”, saopštili su iz CBCG.
Iz Centralne banke su kazali da najveći depozit fizičkog lica iznosi 17,9 miliona eura. Zakon spriječava da se saopšti podatak koja osoba ima najdeblji konto u banci. Iz Centralne banke su, međutim, kazali da građanin sa najvećim računom nije naš državljanin već stranac nerezident.
Najviše je onih koji imaju od million do pet miliona eura na bankama.
- Depozit u iznosu od milion do pet miliona eura imaju 63 fizička lica. Dva fizička lica imaju depozit u iznosu od pet do 10 miliona, a jedno fizičko lice od 10 do 20 miliona - saopštili su strukturu milionera iz Centralne banke.
Podaci pokazuju da se broj milionera smanjio jer je po podacima koje je Pobjeda ranije objavljivala u septembru prošle godine depozit veći od milion eura u Crnoj Gori imao 71 građanin. Najveći iznos depozita pojedinaca iznosio je 31,9 miliona.
Devet mjeseci ranije, kako je Pobjeda takođe pisala, imali smo 77 građana koji na računima u domaćim bankama imaju više od milion eura. Najdeblji račun tada je imao građanin na čijem kontu je bilo 50,3 miliona eura. Ovaj konto nije bio vlasništvo stranca nego domaćeg građanina.
Tada je depozit u banci u iznosu od milion do pet miliona eura imalo 73 građanina. Jedan građanin od pet do 10 miliona eura, a tri od 10 miliona eura i više.
Na početku 2018. imali smo 64 milionera, a u oktobru 2017. bilo je 48 milionera a najbogatiji među njima je jedan koji je imao 38,5 miliona eura, Na početku 2017. imali smo 54 milionera a najveći depozit jednog građanina bio je 13,7 miliona eura.
Na kraju 2016. bilo je 54 milionera, a najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu ižnosi 13,7 miliona eura.
Posljednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u bankama 3,49 milijardi eura. Oročeni depoziti činili su 28,6 odsto ukupnih, a oni po viđenju 71,3 odsto.




Posjeta : 827