1
Analiza FITCH
Nezapamćeno ekonomsko usporavanje!

    Ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i eurozone smanjiće se 30 odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, a oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaće najmanje do kraja naredne godine, navelil su analitičari FITCH.

U FITCH smatraju da je ograničavanje javnog života u SAD i Evropi izazvalo ozbiljan pad ekonomske aktivnosti, prenosi SEEbiz.
U tom svjetlu se procjenjuje da će bruto domaći prozivod (BDP) u tekućem tromjesečju u SAD-u i Evropi mogao smanjiti sedam do osam odsto na kvartalnom nivou i 28 do 30 odsto godišnje.
- To je nezapamćeno ekonomsko usporavanje - rekli su iz FITCH i dodali da se nešto slično dogodilo u Kini u prvom tromjesečju.
Agencija za kreditni rejting takođe je navela da ako se zdravstvena kriza i mjere olakšaju, u drugoj polovini godine može se očekivati značajno poboljšanje ekonomije. Ekonomskoj aktivnosti može se pomoći vladinim podsticajnim paketima.
- I u ovom se slučaju BDP neće oporaviti na nivoe prije pandemije koronavirusa prije kraja naredne godine -- piše FITCH.




Posjeta : 825