0
Lider "PzP" Nbojša Mdojević o neusvojenom Budžetu
Jedini krivac - Vlada!

- Mogu da se organizuji javne nabavke za ljekove i opremu u Ministartsvu zdravlja, nabavke auta u MUP, subvencije i placanja proizvodjacima mlijeka i danas. Ali Vlada i lobisti vlasnika "Vijesti" su odlucili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv Parlament. To je brutalna laž i zamjena teza - napomenuo je lider "PzP" Nbojša Mdojević u današnjoj objavi na FB "Vlada je jeini krivac što Budžet nije usvojen!:

- Crna Gora je jedina drzava u Evropi koja nema budzet. Isključiva odgovornost za to leži na Vladi Crne Gore. Jedan dio odgovornosti ima i bivse Vlada Duska Markovica koja nije Parlamentu dostavila budzet u zakonskom roku , do 15.11.2020. To sto su nakon izbora bili u tehnickom mandatu, ne opravdava krsenje zakonskih rokova, koji su upravo propisani da bi se omigućilo neophodno vrijeme za poslanike da se pripreme za raspravu, uključujući i pripremu amandmana.
Ipak, Vlada Crne Gore je izabrana 04.12.2020 godine, a gradjanin Mickej Spajic je od 23.11. neovlasćeno učestvovao u pripremi i realizaciji zaduzenja od 750 mil Eur i radio skupa sa Ministrom Radunovicem , uz odobrenje Duska Markovica.
Vlada je MORALA dostaviti Prijedlog zakona o budzetu za 2021 godinu odmah nakon imenovanja, da bi po hitnom postupku obavili raspravu do kraja 2020 godine. Po organskom zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada MORA da dostavi Predlog zakona. To je njena ustavna i zakonska OBAVEZA.
Vlada nije nadlezna za donosenje odluke o privremenom finansiranju. To je nadleznost Skupstine koja donosi takvu odluku, nakon prethodnog neizglasavanja budzeta. Tom odlukom se daje rok Vladi za dostavljanje Predloga zakona o budzetu ( obicno 3 mjeseca) i zaduzuje Ministar finansija za njeno izvršenje. Bilo bi logicno da Ministar nadleznom Odbiru za budzet dostavlja mjesecne izvjestaje o realizaciji placanja tokom privremenog finansiranja .
Vlada je , dakle, morala dostaviti Prijedlog budzeta za 2021 Skupštini. Ako nijesu bili u stanju da pripreme budzet zbog neznanja ili neiskustva , Vlada je mogla da , u konsultacijama sa Kolegijumom Skupstine, zatraziti od poslanika da ne glasaju za budzet Vlade DPS i da onda nakon toga Skupstina ne izglasa budzet i donese odluku o privremenom finasiranju.
Nazalost, ova Vlada u kontinuitetu krsi Ustav i zakone koji definisu budzetski sistem i uvodi netranasparetne prakse i procedur gdje se odluke o trosenju novca gradjana donose diskreciono u uskom krugu ljudi.
Apsolutno su netacne tvrdnje Ministara da ne mogu da organizuji javne nabavke, placaju subvencije , premije i slicne troskove iz budzeta , zbog neusvajanja budzeta.
Kako je onda Ministar finansija kupio dva aviona ( bez motora) , za 21 milion USD, uplatio osnivacki ulog za TO MONTENEGRO, i izvrsio mnoga druga placanja , koja nijesu bila predvidjena budzetom za 2020 godinu. U zakonu postoji samo limut u visini placanja po potrosackim jedinicama.

Privremeno finansiranje

Član 37
Ako se zakon o budžetu države odnosno odluka o budžetu opštine ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.
Dakle, mogu da se organizuji javne nabavke za ljekove i opremu u Ministartsvu zdravlja, nabavke auta u MUP, subvencije i placanja proizvodjacima mlijeka i danas. Ali Vlada i lobisti vlasnika Vijesti su odlucili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv Parlament. To je brutalna laž i zamjena teza.
Prema tome , Premijer i Ministri treba da odgovaraju Parlamentu za krsenje Ustava i organskog zakona o budzetu, a ne drze lekcije Parlamentu. Ova Vlada bi trebala da padne zbog krsenja Ustava i zakona , netransparetnom radu, korupcije i stetnih odluka . Budzet nije predlozen Slupštini, jer samo jedan covjek vrsi sva placanja iz budzeta. Preko 500 mil eur do danas je platio samo jedan covjek- Ministar Mickej. Niti znamo kome, ni na osnovu cega , ni po kojim cijenama. Bez kontrole i javnosti. Takva praksa je idealna za korupciju i poslove na stetu države.




Posjeta : 410