3
Kad biste znali koliko su zdrave, jeli biste ih svakog dana
Kupina jača - krv i kosti!

    Kad biste znali koliko su kupine zdrave, jeli biste ih svakog dana.

Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za cjelokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spreče pojavu maligniteta.
Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.
Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju.
Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje crijeva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.
Zahvaljujući antocijaninima kupine su prava blagodat za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Sprečavaju začepljenje arterija, pomažu u regulisanju krvnog pritiska, sprečavaju aritmiju i smanjuju rizik od moždanog udara.
S obzirom na to da sadrže malu količinu šećera, kupine su odličan izbor za dijabetičare, ali i za one koji žele da smršaju.
Zbog prisustva magnezijuma i kalcijuma preporučuju se za održavanje zdravlja kostiju, zaštiti od ultraljubičastog zračenja i očuvanje zdravlja kože.




Posjeta : 474