0
Građanski aktivista Aleksandar Zeković u “Drugačijoj radio vezi” radija "Antena M"
Niko ne registruje - odgovornost Krivokapića!

    Niko ne registruje odgovornost premijera Zdravka Krivokapića zbog pokretanja akcije protiv čitavog grada koji i danas pati zbog njegove odluke koja je zasnovana na obmani i laži, ističe građanski aktivista Aleksandar Zeković. Gostujući u “Drugačijoj radio vezi”, Zeković navodi i da premijer nije mogao da naloži hapšenje Veselina Veljovića već tužilac te da je posrijedi još jedna populistička priča.

- Aleksandar Zeković ocjenjuje da, iako zvaničnici tvrde da je policijska akcija na Cetinju bila zakonita, postoji niz aktivnosti koje kompromituju akciju. Zeković navodi da nije zabilježeno da je na tako malom prostoru, kakvo je jezgro Cetinja, upotrijebljena tako velika količina hemijskih sredstava. Bacane su šok bombe što, ističe Zeković, niko nije negirao.
Stav policije je, podsjeća Zeković, i ranije bio da ne koriste gumenu municiju ali to, kaže on, shodno njegovom ranijem iskustvu, nije istina. Poziva građane da podnesu pritužbe a već ih ima desetak, navodi Zeković.
- Zabrinut sam da li mi u ovom političkom i društvenom kontekstu možemo računati na nezavisne istrage - saopštio je on.
Zeković, nekadašnji predsjednik Savjeta za civilnu kontrolu rada policije, napominje da u svojoj praksi nikad nije registrovao da policajci sakupljaju patrone ispaljenog suzavca. Bile su, priča Zeković, stotine upotrijebljenih patrona. Cilj policije je, tvrdi, da ne pokaže koliko je suzavca bačeno jer, po mišljenju Zekovića, toliko hemijskih sredstava nije bilo neophodno.
- Neki će reći, a već govore službenici obavještajno bezbjednosnog sektora o tome da, u slučaju da nisu upotrijebili suzavac, morali bi da upotrijebe neko drugo sredstvo prinude, poput palice koje bi bilo više na štetu građana i bilo bi više povrijeđenih. To zovu opravdanjem ali ja to zovem izgovor - kaže gost Darka Šukovića.
Postupanje policije je trebalo dokumentovati video zapisom, kaže Zeković. Ukoliko nema snimaka, dodaje, odgovornost je na starješinama, ali i ministru.
Zeković kaže da je policija imala različit tretman prema građanima koji su išli do podgoričkog Hrama na doček patrijarha i prema onima koji su išli na Cetinje. Do Hrama, građani su lagano stizali, a do Cetinja, neki su morali da hodaju i po 5, 6 sati.
- To je bilo diskriminatorno ponašanje. Tu se vidjelo da će biti problema i da policija nema profesionalne nego političke instrukcije da kompromituje skup na Cetinju - smatra Zeković.
Kaže da je neviđeno koliko je bilo negativne emocija nekih starješina prema Cetinju i građanima na protestu. Navodi da je bilo uništeno na desetine privatnih motornih vozila i pita se da li se to moglo izbjeći.
- Kao da je neko ima želju da nanese što više štete i patnje Cetinjanima i gostima Cetinja. Gotovo osvetničko ponašanje. Ličilo mi je da to naredba Krivokapića i Abazovića da se osvete za ružne riječi koje su im upućivanje prilikom posjeta Cetinju - naglašava Zeković.



Antena M

Posjeta : 372