0
Gradska televizija obratila se javnosti povodom nastavka pritisaka vlasti na slobodu izražavanja
Atak na - slobodu misli i govora!

          Postupak Višeg državnog tužilaštva u Podgorici predstavlja nedopustiv atak na slobodu misli i govora, te prava na slobodan rad medija i novinara, koji su garantovani Ustavom Crne Gore, pozitivnim propisima i međunarodnim aktima čiji je potpisnik Crna Gora - povodom nastavka pritisaka vlasti na slobodu izražavanja, Gradska televizija obratila se javnosti saopštenjem koje prenosimo integralno:   

- Nakon niza napada, prijetnji i uvreda kojima su izloženi novinari, a koje vlasti podstiču i tolerišu, Centar bezbjednosti Podgorica je, po nalogu nadležnog tužilaštva, uputio poziv za saslušanje direktoru RTV Podgorica Radu Vojvodiću i glavnoj urednici Gradske TV Mirki Dević. Navedeni zahtjev državnih organa obrazložen je pokretanjem postupka, po krivičnim prijavama, podnešenim zbog sadržaja autorskog kometara objavljenog u programu Gradske televizije 23. 10. 2021. godine.
Novi pritisak na Gradsku televiziju predstavlja kontinuitet ozbiljnog ugrožavanja medija i novinara, nakon prethodnih zabrinjavajućih pritisaka poput etničke i političke odmazde nad profesionalcima u RTV Crne Gore, prijetnji koje je “nepodobnim” medijima i novinarima iznosio potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, neprocesuiranim prijetnjama smrću i hapšenjem novinarima Darku Šukoviću, Balši Kneževiću, Draganu Bursaću, Tamari Nikčević, Mirki Dević i Drašku Đuranoviću. Posebno je zabrinjavajuća selektivnost koju, u zaštiti novinara i medija, iskazuju najviši državni funkcioneri, poput predsjednika Skupštine Alekse Bečića.
Postupak Višeg državnog tužilaštva u Podgorici predstavlja nedopustiv atak na slobodu misli i govora, te prava na slobodan rad medija i novinara, koji su garantovani Ustavom Crne Gore, pozitivnim propisima i međunarodnim aktima čiji je potpisnik Crna Gora.
Ovakav odnos državnih organa, najviših državnih funkcionera i lidera stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori prema novinarima i medijima predstavlja manir koji su praktikovali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, a koji danas primjenjuju još samo vlasti u Rusiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Mađarskoj i Bjelorusiji.
Gradska televizija poručuje javnosti i svojim gledaocima da će profesionalni mediji i novinari u Crnoj Gori beskompromisno nastaviti da rade u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, unatoč organizovanoj kampanji brutalnih pritisaka od strane aktuelnih vlasti u Crnoj Gori, te promotera i aktera fašizacije crnogorskog društva. Gradska televizija Podgorica će o nasrtajima koji već guše i gase slobodne medije upoznati predstavnike svih relevantnih država i međunarodnih organizacije koje pružaju podršku slobodi medija i očuvanju temeljnih vrijednosti crnogorskog društva, poput antifašizma, građanske, sekularne i multietničke države.




Posjeta : 388