0
Ministar ekonomskog razvoja i ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore u Briselu
Đentiloni pohvalio - "Evropa sad"!

       - Posjetu Briselu smo započeli sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Italije i sadašnjim komesarom za ekonomiju u okviru Evropske komisije, gospodinom Paolom Đentilonijem. Bio je jako zadovoljan sa dostignućima koje smo mu prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo. Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program EVROPA SAD i dobili smo snažnu podršku - istakao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

U toku razgovora ministar finansija i socijalnog staranja Miojko Spajić upoznao je komesara sa programom EVROPA SAD, čiji je cilj da kroz set poreskih politika obezbijedi dominaciju socijalne pravde i bolji životni standard svih građana Crne Gore.
- Projekat EVROPA SAD je dobio podršku od komesara Đentilonija i drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari, kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata. Vraćamo se u Crnu Goru sa nekim konkretnim stvarima iz Brisela - ukazao je Spajić.
Kako je naveo, dobili su pohvale i za pristup u pravljenju političkog konsenzusa oko ovog pitanja.
- Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora može okupiti, sa različitih političkih spektruma i mislimo da je dobra prilika da se desi presedan koji se i desio tokom sjednice Socijalnog savjeta, gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede, a koji su zajedno podržali ovaj program. Nadamo se da će parlamentarci sa svih strana podržati program EVROPA SAD i mislimo da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji - dodao je Spajić.
Prenoseći utiske sa sastanka, Spajić je naglasio i da su građani Crne Gore veoma zadovoljni zbog najavljenih reformi i da u stalnoj komunikaciji cijeli njegov tim dobija veliku podršku. Prema riječima Spajića, upravo građanima i parlamentarnoj većini se šalje snažna poruka koju ne smiju ignorisati.
- U Brisel smo došli sa rezultatima i agendom koja sadrži “Europe now” i “Montenegro works” i dobili pozitivne ocjene za sve što smo postigli i što je u planu! To je suština koju je prepoznala Evropa, koji su prepoznali naši socijalni partneri i građani Crne Gore, a vjerujemo da ni sa parlamentarnom većinom neće biti drugačije! Zaslužujemo evropski standard, zaslužujemo infrastrukturu koju mladi gledaju tek kada odu u inostranstvo. Zaslužujemo EVROPU SAD! Radimo na tome da od Crne Gore napravimo dom iz kojeg niko ne želi tek tako da ode - zaključio je Spajić.
Komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni je pohvalio napore Crne Gore u pogledu stabilizacije javnih finansija. On je kazao da je bio veliki izazov za vlasti u Crnoj Gori da adekvatno odgovore padu ekonomske aktivnosti koji je bio najveći u Evropi za 2020. godinu i apostrofirao značaj mjera podrške koji je Vlada Crne Gore usvojila kao pomoć privredi i građanima, što je itekako uticalo na oporavak turističke privrede. Komesar je takođe iskazao podršku Vladi Crne Gore na putu evropskih integracija.
Milatović i Spajić održaće niz veoma značajnih sastanaka sa predstavnicima evropskih institucija na kojima će se razgovarati o planu budućeg razvoja Crne Gore, a koji za cilj imaju usklađivanje potencijala naše zemlje sa životnim standardom građana.




Posjeta : 415