2
Dukljanska akademija nauka i umjetnosti održala novogodišnju Svečanu sjednicu na kojoj su uručene povelje za 25 novih članova
Ujedinjeni možemo - prebroditi sve teškoće!

– Ujedinjeni sigurno možemo prebroditi sve teškoće. Ovako suprostavljeni ne možemo obezbijediti mir i razvoj. Niko nema pravo da narodu, u ime naroda, proizvodi ovako neprihvatljivo stanje u društvu – poručio je profesor Mihailo Burić, koji je sa svečane sjednicu na kojoj su uručene povelje za 25 novih članova DANU apelovao za mir i napredak Crne Gore i poručio Crnogorcima svih nacija da se ujedine.

– Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, kao izvorna crnogorska institucija nauke i kulture, u ovom složenom socijalnom, političkom, ekonomskom i bezbjednosnom trenutku, sa svoje svečane sjednice, šalje Apel za mir i slogu u Crnoj Gori – kazao je Burić i poručio da su u teškim vremenima, kakvo je današnje, potrebne hrabre, mudre i širokogrude akcije.
Burić je ukazao na to da Dukljanska akademija nauka i umjetnosti očekuje bolju komunikaciju među političarima, jer je to neizostavan preduslov za dalji napredak države. Zato i podržavaju apele političkih partija za slogu i mir – kao uslov stabilnog života i razvoja.
On smatra da metode za postizanje takvog cilja nijesu komplikovane, te da je samo potrebno hrabrho ih primijeniti.
– Pozivamo na poboljšanje „naše aktuelne demokratije“, kojoj očigledno moramo pomoći, da bi ona pomogla nama. Neophodno je hitno i demokratski onemogućiti pojave: vođenja sudskih procesa preko medija, ko će sa kim a ko neće, ogovaranja, svađa, mržnje, uvreda, neodgovornih optužbi, podmetanja, neistina i fizičkih nasrtaja. To su užasni i nedozvoljeni maniri. Zato treba donijeti obavezujuću odluku o civilizovanom i kulturnom ponašanju. Odluka bi trebalo da automatski proizvodi sankcije za građane i prestanak političke ili državne funkcije za svako ponašanje, koje ne odgovara demokratskom i kulturnom obrascu. U temelju takve odluke se podrazumijeva striktono poštovanje države, simbola, nacija i vjera – istakao je Burić.
Prema njegovim riječima, ovakav demokratsko-kulturni obrazac ponašanja stvoriće uslove za sve vrste razgovora i dogovora, kao preduslova za rješenje svih spornih pitanja društva, i spasiti državu i društvo od teškog puta kojim se sada kreće.
-„Svak je rođen da je po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka!“ – zaključio je Burić.




Posjeta : 379