2
Klub poslanika DF neće učestvovati na sjutrašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju
Ne idu zbog - sazivanja i kamenovanja!

- Klub DF neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici. Sazvana je na nelegalan i nelegitiman način. Pored te činjenice, postoji i ona druga da će se n a njoj izabrati vlada koja predstavja prekrajanje izborne voje od 30. avgusta. Drugi razlog zbog kojeg ne idemo na Cetinje. a ukoliko se neki uslovi ne ipune, pitanje je i kada ćemo, to je nemio događaj od prije nekoliko dana, kada su na Cetinju kamenovana djeca iz Nikšića - službeno je danas saopštio predsjednik poslaničkog kluba DF Slaven Radunović.

- Nije to prvi put na Cetinju, bio je toga i u drugim gradovima, ali je prvi put da su sve partije koje participtraju u vlasti našle neki od načina da opravdaju t akav fašistički čin. Nazivam ga fašističkim kada u slobodnj zemlji, u gradu koji je Prijestonica, djeca iz te zemlje ne mogu afirmativno pjevaju o svom rodu, da pjevaju o Kosovu, oo Petrovićima i Obiiću. To nne može da bude razlog da ih bio ko kamenuje, a mnogi su, počev od predsjednika SO, pokušai tim činom da opravda. Cetinje nije Prijestonica u šast šenera iz osamdesetih, ili narko dilera iz devedesetih i dvijehiljaditih. Ono je Prijestonica baš zbog Petrovića i zbog odnosa Petrovića prema Obilliću i Kosovu. Ne znam ko treba da se stidi, djeca koja pevaju Petrovićima ili oni koji ih kamenuju. Zbog toga poslanici iz Kluba poslanika DF neće učestvovati na sjednicama, ni odavati čest Cetinju, dok se svi predstavnici llokall,ne vasti jasno ne ograde od ovog fašisičkog nastupa i ne osude napad na djecu iz Nikšića. Pored toga, ako se ovakva dešavanja nastave, preispitaćemo odluku o dofinansiranju Cetinja iz Budžeta. Nadam se da će se i nova, nellegana vlast ogllasiti o ovome, da počinilac treba da bude uhapšen i osuđen i da će buduće ovakve akcije biti spriječene - ukazao je Radunović.
- Kao predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore najoštrije osuđujem ničim izazvane, fašističke napade ekstremista sa Cetinja na djecu iz Nikšića, što je bio klasičan primjer raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, a u ovom slučaju su direktno ugrožena i povrijeđena prava djeteta. Zbog svega navedenog, nadležni organi su dužni da pod hitno otkriju organizatore i učesnike ovoga sramnog napada na djecu iz Nikšića - reagovao je i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović:
- Naravno, incidenti sa ovakvom pozadinom nikako nijesu slučajnost, niti je ovo neka novost za Cetinje poslednjih decenija, jer se u tom gradu u kontinuitetu dešavaju napadi sa elementima fašizma, kako na Srbe tako i na sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. I zaista je zabrinjavajuće da u gradu koji je bio nosilac ideje oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda dođe do ovakve eskalacije mržnje, i da se tu gdje je srpstvo dobilo najsnažniji zamah od Kosova, pokušava spriječiti pjevanje pjesme „Veseli se srpski rode’’. Naravno, ti pokušaji su uzaludni, ali došli smo u jednu tragičnu situaciju da je jednom broju Cetinjana danas bliža ideologija fašiste Sekule Drljevića nego svi Petrovići-Njegoši i kosovski zavjet koji se iznjedrio pod Lovćenom.
Zbog grupe koja gotovo uvijek stoji iza ovakvih sramnih napada, a uglavnom dolazi iz struktura bivšeg režima, ispaštaju ostali građani Cetinja koji se sigurno stide zbog onih koji su spremni da napadaju djecu iz Nikšića. Nažalost, ovaj sramni napad nije osudio ni predsjednik opštine Cetinje, koji je svojim izjavama samo pokazao da i on ideološki pripada huliganima koji svojim ponašanjem i primitivizmom brukaju Cetinje i bukvalno ga izoluju od ostatka Crne Gore. Ova mržnja i fašizam sigurno ne bi poprimili ovakve razmjere da se poslednjih godina makar neko od onih koji su vodili ovu opštinu ogradio od ovakvih napada, nego su uvijek izražavali solidarnost sa izgrednicima, i to se nije slučajno radilo. Ovaj težak incident otkriva i kako se u montenegrinskim krugovima jeftino koristi termin antifašizam, a upravo takvi kojima su puna usta antifašizma prednjače u fašizmu.
Na kraju, kao predsjednik Odbora za ljudska prava islobode Skupštine Crne Gore, pozivam i ombudsmana da preduzme mjere u okviru svojih nadležnosti, jer je to njegova obaveza, on je institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije, on promoviše, štiti i unapređuje prava djeteta, koja su na Cetinju teško ugrožena.
Što se tiče pojedinih soroševskih NVO, kojima su puna usta prava i sloboda, od njih ne očekujem reagovanje jer i oni pripadaju ovom „civilizacijskom" krugu kao i ekstremisti sa Cetinja.”
Posjeta : 48