1
Novo djelo Milanke Aranitović Rakočević sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promovišu roman - “Čovjek bez adrese”!

Novi roman Milanke Aranitović Rakočević “Čovjek bez adrese” biće sjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
   O romanu će uz autorku govoriti pjesnikinja Gordana Sarić, pjesnik Veljko Veljović i publicista Mijodrag Đurović koji je ujedno i moderator programa. Gosti večeri su kantautor Marko Šćepanović i Teodora Radunović.

- Ovaj roman daje nadu da se pozitivnim mislima mogu učiniti čuda, a to nauka dokazuje - da mozak ima moć neuroplastičnosti. I zaista, poslije mnogih trauma, glavni junak (Džanan) pokreće iskre svojih nerava i usmjerava ih ka novom životu. Knjiga je meditativna, pruža mogućnost da promijenimo ili pak ublažimo tamnu stranu života...- zapisala je profesorica književnosti Jelena Pejović.
Milanka Aranitović Rakočević je rođena u Malim Krćama kod Pljevalja. Školovala se u Pljevljima, Podgorici, Nikšiću, živjela i radila u Bosni. Nakon izbijanja građanskog rata i dolaska iz Novog Travnika u Podgoricu, pokrenula je i uređivala list za djecu "Đetelina", vodila novinarsku radionicu, kulturno umjetničko društvo "Pokaži šta znaš", formirala biblioteku "Knjiga za druga" u izbjegličkom naselju. Pokretala je humanitarne akcije pomoći djeci bez roditelja i učestovovala u mnogim. Sve vrijeme u "Dan"-u i "Reviji D" pisala je reportaže sa tematikom iz izbjegličkog života za koji je dobila priznanje. Objavila je do sada tri zbirke poezije "Poezija", "April" i "Iskrale se ptice", romane "Više od života", "Kad zažmuriš niko te ne vidi", "Pucaj, puče mi duša" koji je preveden na njemački jezik i uvršten u "Antologiju svjetskih antiratnih romana", potom romane "Ne kradi mi sebe" i "Čovjek bez adrese". U pripremi je novi roman "Na ivici noža". Njena poezija je zastupljena u zbornicima pjesnika bivše Jugoslavije, Njeno prozno stvaralaštvo je ušlo u monografiju "Minervinim tragom - prozno stvaralaštvo crnogorskih književnica" i u "Izbor crnogorskih književnica". Prva je žena u Crnoj Gori koja je javno progovorila o nasilju u porodici i o toj temi napisala roman. Počasni je član "Udruženja bosanskih umjetnika", član Udruženja "Isak" iz Goražda, Udruženja "More" iz Tivta i Udruženja književnika Crne Gore iz Podgorice. Dobitnica je međunarodne nagrade "SREBRNA PLAKETA", Specijalne nagrade Crne Gore i više manjih povelja i nagrada. Živi, radi i stvara u Podgorici.




Posjeta : 273