2
Prljava kampanja pred drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori u punom jeku
U igru "čuvanja prestola" uključien - i igrač iz Beograda!

    Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori se bliži, na stolu je najveći ulog - pobeda ili poraz, a sami tim i kraj tridesetogodišnje političke karijere Mila Đukanovića - a finiš kampanje doneo je i (ne)očekivane poteze. U igru se uključio i lider SRS Vojislav Šešelj i podržao protivkandidata Jakova Milatovića, a samo naivni, kakvih je u politici malo, mogli bi da pomisle da je motiv Haškog osuđenika bio vetar u leđa mladom političaru. To ocenjuju sagovornici "Blica", kako iz Podgorice tako iz Beograda, koji smatraju da je posredi prljava kampanja osmišljena da našteti Milatoviću i uz njega zalepi ekstremistički narativ.

Istina, kažu i da do dana glasanja neće biti dramatičnih događaja, ali ni stišavanja negativne kampanje.
   Izbori za šefa Crne Gore biće održani 2. aprila, a u ringu će se naći lider Demokratskog pokreta socijalista Milo Đukanović i Milatović.
U pitanju je politički kuriozitet, pošto je Podgorica poslednji put svedočila drugoj rundi glasanja daleke 1997. godine. I tada je jedan od aktera bio Đukanović, a pobedio je nekadašnjeg saborca Momira Bulatovića.
   Istorija se ponavlja samo je ovoga puta teren klizaviji, jer je u prvom krugu Đukanović u svakoj opštini ostvario lošije rezultate u odnosu na prošle izbore.
U takvim okolnostima, u igru čuvanja prestola se iznenada uključio haški optuženik i desničarski ekstremista kojeg javnost vezuje za ratne devedesete, Šešelj. Da ironija bude veća, on je podržao Milatovića i pozvao na toleranciju.
- Sad je najvažnije da mi iz Srbije verbalno podržimo da svi glasaju za Milatovića na predsedničkim izborima, da se reši problem Đukanovića, a onda da se u nekoj normalnijoj, tolerantnijoj atmosferi održe parlamentarni izbori i da se održi jedan pošten popis stanovništva - kazao je Šešelj gostujući na TV Happy.
Lavina je pokrenuta
Tamošnja javnost se odmah digla na noge. Usledio je pljusak reakcija, ponajviše iz DPS.
Njihova poslanica Aleksandra Vuković zalepila je Milatoviću kvalifikaciju da je "Šešeljev kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori".
   - Jesmo li iznenađeni? - upitala je Vukovićeva na Tviteru.
- Oni su stari drugari.

Milatović se pravdao da nikad u životu nije sreo lidera SRS, i da su njih dvojica "predstavnici potpuno drugačijih svetonazora i životnih pogleda". Na pitanje da li to vidi kao deo prljave kampanje, Milatović je rekao da je to ping-pong između određenih ljudi.
- Šešelj je dolazio na inauguraciju Đukanovića na Cetinje 1998. godine. Oni su stari drugari - rekao je Milatović.
   Milatović je tako posao "Šešeljev kandidat", a pitanje je: šta još može da se očekuje u narednih sedam dana?

"Nabacivanje lopte"


Negativna kampanja - kaže za "Blic" Luka Rdonjić, politički analitičar iz Crne Gore, uz ocenu da je u pitanju izrežirana predstava.
- Izjava Šešelja i njegova navodna podrška Milatoviću, kao i insistiranje DPS na toj temi, u najvećem delu javnosti u Crnoj Gori dočekana je i komentarisana sa podsmehom. Pojedini poslanici DPS-a i njihov PR tim pokušali su da "iskoriste" izjavu u smeru ekstremizovanja percepcije Milatovića kod manjinskih naroda. Ali zbog činjenice da ovu izjavu koristi DPS, otvorene su određene pretpostavke u delu javnosti o "nabacivanju lopte" - kaže Radonjić.
   Dodaje i da se ne može se kazati da to ima prohodnost, jer su određeni mediji, društvene mreže i aktivisti, ali i sam Milatović podsetili na dolazak Šešelja na Cetinje, na inauguraciju Đukanovića '98. godine, zatim na pohvale Šešelja Đukanoviću zbog "ratnih zasluga", kao i Đukanovićevo javno čestitanje Šešelju izlaska na slobodu, po njegovom dolasku u Srbiju iz Haškog tribunala.
- Takozvana prljava kampanja je očekivana jer DPS juri ozbiljan zaostatak. U sinoćnjem saopštenju, DPS je izneo niz uvreda i diskvalifikacija na račun Milatovića, i to na ličnom, ne na političkom nivou. Suočeni sa smjenom generacija i talasom promena, u kojem Evropa sad trenutno ima lidersku ulogu, doveo je narative DPS veliki problem - ocenjuje Radonjić.
   Njihovi pokušaji da mlađu generaciju političara svrstaju u kontekste prošlosti ostavljaju utisak da su narativi DPS prevaziđeni, kaže Radonjić.
- I da prosto nemaju adekvatno rešenje da konkurišu "Evropi sad". Tokom kampanje, Đukanović je predsednika Demokratske Crne Gore, Aleksu Bečića optužio da je "bodrio Slobodana Miloševića devedesetih" iako je ovaj političar tada bio u osnovnoj školi, dok je Đukanović važio za važnog eksponenta Miloševićeve politike, što je do 1997. i bio - podseća Radonjić.
   Da li je ovde kraj? Čemu bi mogli da svedočimo u narednih sedam dana? Bojan Klačar, politički analitičar, za "Blic" kaže da ne očekuje da će se nešto dramatično desiti, ali da će svaki dan biti neka vrsta negativne kampanje.
- Čini mi se da će dolaziti od strane DPS, jer im je to jedini način da uplaše birače da promena predsednika države znači otklon od EU i pravljenje novih partnerstva. To više odgovara Đukanoviću, dok Milatoviću odgovara pozitivna kampanja. DPS posle 30 godina na vlasti nema šta novo da ponudi, pa igra na proizvodnju straha i polarizacije i zebnje i tako ili smanje izlaznost ili motivišu svoje da izađu i glasaju za Mila - kaže Klačar.

   "Odmaganje, a ne podrška"

On nikakve dileme nema da je Šešelj hteo da odmogne, a ne pomogne Milatoviću.
- To je isto kao Lavrov rekao da Rusija pozitivno gleda na "Otvoreni Balkan", davanje podrške služi da se u stvari nanese šteta - ocenjuje Klačar.
   U prvom krugu izbora, Đukanović je dobio 35,37 a Milatović 28,92 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora održava se 2. aprila.
Ovo su četvrti predsednički izbori od kako se Crna Gora 2006. godine odvojila od Srbije i krenula samostalnim putem. Pravo glasa imalo je 542.154 birača, saopštila je Državna izborna komisija Crne Gore. Biralo se između sedam kandidata, a prema podacima posmatračkih organizacija, na izborima je glasalo 63,6 odsto ili oko 344.700 birača.
U drugom krugu glasanja Đukanović će biti pod rednim brojem 1, a Milatović pod rednim brojem 2. Milatovića je podržala "URA" Dritana Abazovića, Demokratski front i Demokratska Crna Gora.   



Blic

Posjeta : 154