0
Zbog masovnih ubistava i sistema koji je potpuno zakazao, opozicija u Srbiji organizuje proteste u ponedjeljak
Traže smjenu - Gašića, Ružića i Vulina!

    Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smjenu članova REM-a. Hitno ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Tražimo zabranu štampanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vijesti. Tražimo smjenu rukovodstva javnog servisa RTS zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal", naveo je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, u ime opozicije koja je podržala ove zahteve.

Zbog masovnih ubistava koja su se desila u samo dva dana i sistema koji je potpuno zakazao, poslanici parlamentare opozicije Srbije pozvali su građane da se u ponedjeljak u 18 sati okupe ispred Skupštine Srbije na protestu, protiv nasilja. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rečeno je da nema vremena za čekanje i da se hitno moraju preduzeti neke mjere, kako se ova tragedija ne bi ponovila.
Konstatovano je da vlast, osim novih obećanja, nije ponudila rješenja i da niko od onih koji imaju objektivu odgovornost za urušavanje sistema nije ponudio ostavku. Zato opozicija traži institucionalnu odgovornost, smjenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvjete Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina.
Prema njegovim rečima rok za ispunjenje ovih zahtjeva je sledeći petak.
- Ukoliko nema volje da se ovo realizuje, ukoliko se ništa ne predzme, mi ćemo preduzeti mjere, adekvatne snazi i veličini ove nezapamćene tragedije u Srbiji - poručio je Aleksić i dodao da je jedan od zahtjeva i hitna sjednica Skupštine Srbije sa samo jednom tačkom dnevnog reda.
On je naveo da su ove zahtjeve podržali DS, NDBG, Zajedno, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Dveri, ali da očekuje da će i druge poslaničke grupe koje nijesu prisustvovale ovom sastanku podržati zahtjeve, jer je ovo pitanje koje prevazilazi stranačke podjele.
Jer, kako je naveo, ovo što se dešava u Srbiji je nezapamćena tragedija, da za dva dana imamo skoro 20 mrtvih i isto toliko ranjenih. Toliko se ni u ratovima ne izgubi u dva dana.
Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić istakla je da je Srbiju zadesila "tragedija kakvu ne pamtimo od bombardovanja" i da je 17 ubijenih cijena koju su djeca platila "zbog promovisanja nasilja, veličanja i aboliranja kriminalca, odgovornosti tužilaštva i zbog toga što vlast direktno propagira nasilja".
- Srbija je eksplodirala i niko da podnese ostavku. Slušamo predstavnike vlasti, kažu desilo, pa nije se baš desilo samo od sebe. Vučić zna da kaže kakvu je majicu nosio ubica iz Mladenovca, ali je prećutao da kaže da su mu junaci bili iz serija gde su kriminalci heroji. A Ana Brnabić kaže sistem nije zakazao. Potpuno je u pravu – nije zakazan, on je srušen i više ne postoji - ocijenila je Tepićeva.
A Biljana Đorđević, poslanica NDB, navela je da se već treći dan budimo kao u horor filmu. Nažalost, kako je rekla, to nije film, to je naša stvarnst.
Ona je istakla da je nasilje koje plasiraju mediji ogromno, iako oni sami nijesu generatori tog nasilja i da je zato važno da se građani okupe u što većem broju protiv tog sveopšteg nasilja oko nas.
Đorđevićeva je istakla da se moramo boriti za razoružavanje, jer je Srbija u svjetskom vrhu po broju oružja po glavi stanovnika.
- Obrazovanje mora da bude na čvrstim nogama. Potrebno je više nastavnika sa instruikcijama kako da se ponašaju u kriznim trenucima i više psihologa i pedagoga da zaliječe traume. Nama je potrebno hiljade pedagoga i nastavnika više, a ne hiljade policajaca više - poručila je poslanica NDB.
Srđan Milivojević, poslanik DS, istakao je da se u Srbiji zlo generiše iz fotelje na "Andrićevom vencu" i podsjetio je da nosici najviših državnih funkcija opoziciju i novinare nazivaju najpogrdnijim imenima, zbog čega građani misle da je njima dozvoljeno da govore još gore.
On je istakao da je okupljanje u ponedjeljak na Trgu Nikole Pašića zakazano u ime Ustava, slobode, prava na slobodno okupljanje i bezbjednost.
- Nećemo fabriku mržnje u Šimanovcima, želimo Srbiju koja neće nuditi mitomanske i pljačkom razorene institucije. Hoćemo da građanima vratimo sigurnost i bezbjednost - rekao je Milivojević o dodao da kao poslanik i kao čovjek ne može da dozvoli „da crnina bude narodna nošnja u Srbiji".
Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Zajedno, rekao je da "društvo koje ćuti dok mu se ubijaju djeca nije društvo, već gomila saučesnika".
Dodao je da je "u zemlji gde je kriterijum smrt, a ne život, ona koja je instalirana na mjestu predsjednice Vlade između dva masovna masakra govori kako sistem nije zakazao".
- Ana Brnabić i njoj slični više ne mogu da budu na funkciji predsjednice Vlade - poručio je Jovanović, a poslanik Nebojša Zelenović naveo je da je Srbija u velikoj krizi i da svi zajedno moramo naći izaz iz te krize.
- Svi smo odgovorni što smo dozvolili da živimo u ovakvom društvu i što smo dozvolili da imamo škole koje nijesu zajednice u kojima djeca i nastavnici rade i sarađuju, nego i jedni i drugi mrze da u takvu instituciju dođu. Nama sada treba da se sakupimo i saberemo i damo perspektivu i nadu za iole nekakav život u ovoj državi, jer u suprotnom možemo samo da se raziđemo - zaključio je Zelenović.




Posjeta : 140