Brze Činjenice

3
U prvom kolu "MeridianBet ABA lige "Budućnost Voli" - "Zadar" 103:73 (23:17, 23:17, 33:22, 24:17)
Na otvaranju - stotka i plus 30!
Sjajnom partijom košarkaši "Budućnosti Voli" otvorili su novu sezonu i u prvom kolu "MeridianBet ABA lige savladali su "Zadar" 103:73 (23:17, 23:17, 33:22, 24:17).
Odličnoj povratničkoj predstavi Vladimira Mihailovića, koji je ubacio 24 poena, pridružili su se Ros (15) Rajt (12) i Vilijams (10). Iako je Petar Mijović, šef stručnog štaba "plavo-bijelih", izmijenio gotovo cijeli tim, njegovi izabranici djelovali su kompaktno i pokazali da među njima vlada dobra "hemij". 
 
3
Osnovana Crnogorska evropska partija
Naša svetinje je - naša drzava!
       - Naša svetinje je naša drzava koja treba da bude zemlja pune vladavine prava, država ustrojena na principima uspostave pravednog društva, u kojoj će pravosuđe biti stvarno nezavisno, država ravnopravnih građana, nacija i vjera, država bez diskriminacije i asimilacije drugih identiteta. Mi smo partija koja okuplja rodoljube Crne Gore svih nacija i vjera odane njenom Ustavu, i koji će se boriti za njen sveukupni prosperitet. Za nas je država Crna Gora domovina, a ne imovina - zaključuju iz Crnogorske evropske partije, ukazujući da je odluka p osnivanju "prije svega naša moralna, državotvorno-nacionalna, građanska i emancipatorska obaveza. To je misija koju moramo izvršiti u današnjim delikatnim i turbulentnim odnosima u našem društvu," 
 
3
Medija centar DPS Crne Gore
Anti NATO "Demokrate" - velikosrpske sluge!
- Glasanje u Pljevljima, pokazalo je ko su i šta su Demokrate. Svaki njihov pokušaj da relativizuju svoje sluganstvo velikosrpskoj nacionalističkoj ideologiji, nakon ovog glasanja, teško će proći - zaključuje Medija centar DPS.
Glasanjem da se dan oslobođenja Pljevalja od fašističke okupacije, ne slavi više kao Dan opštine, i da građani ove multietničke i multivjerske sredine treba da obilježavaju pravoslavni praznik Sv. Petku, kao Dan Pljevalja, Bečićeve Demokrate su pokazale svoje pravo lice. 
 
3
Prvi dječiji sajam danas i sjutra biće održan u dvorani "Verde"
Dječije kraljevstvo - na hiljadu kvadrata!
Zamišljen kao najveća i najvažnija porodična manifestacija u Podgorici na kojoj posjetioci na više od 1000 m˛ i više od 70 štandova mogu pronaći proizvode po jednistvenim promotivnim cijenama, saznati novitete, učestvovati u edukativnim ali i zabavnim radionicama, panel diskusijama, predavanjima - prvi Dječiji sajam biće danas i sjutra održan u dvorani "Verde".
   Na manifestaciji se očekuje veliki broj posjetilaca iz cijele Crne Gore tako ćemo stvoriti dječije kraljevstvo u kojem je sve podređeno njima i gdje su osmijeh, pjesma, druženje i igra jedina pravila. 
 
3
Košarkaši "Budućnosti Voli" utakmicom protiv "Zadra" otvaraju sezonu
Čvrstinom i fokusom za - start pobjedom!
- U odnosu na meč u Superkupu jači su za Luku Božića, nosioca igre, kao i Petra Vujačića, šutera koji je prošle godine bio u barskom Mornaru. Postoje stvari koje morate da ispunjavate protiv ekipe kao što je "Zadar" ako mislite da dođete u situaciju da dobijete utakmicu. Tranziciona odbrana mora da bude na posebnom nivou, lou post odbrana takođe jer "Zadar" to igra mnogo i to sa spoljnim igračima jer im "sajz" to dozvoljava. Ukoliko tu pokažemo čvrstinu, fokus i koncentraciju, ukoliko zatvorimo lake tranzicione poene, poene iz drugog napada i u donjem postu mislim da imamo velike šanse da otvorimo prvenstvo pobjedom što je za nas, u ovom momentu i situaciji, od velike važnosti - ukazao je Petar Mijović, šef stručnog štaba KK "Budućnost Voli", koja od 18,30 u "Morači" utakmicom protiv "Zadra" otvara novu sezonu.  
 
2
U FSCG počelo trebovanje ulaznica za utakmicu Srbija – Crna Gora
Rok ističe - 10. oktobra!
- Sva zainteresovana pravna i fizička lica da od danas mogu rezervisati ulaznice za utakmicu sa Srbijom u kvalifikacijama za UEFA EURO 2024. godine. Rok za prihvatanje prijava ističe u utorak, 10. oktobra 2023. u podne - Fudbalski savez Crne Gore obavijestio je da je trebovanje ulaznica za utakmicu Srbija - Crna Gora.
Cijene ulaznica za navijačku tribinu za utakmicu u Srbiji iznose 5 eura, dok cijena ulaznice kategorije 1 iznosi 15 eura. 
 
2
Američki bek koji je doživio povredu prije početka sezone Alerik Frimen poziva navijače na otvaranje sezone u ‘Morači’!
Neka se čuje - huk "Morače"!
          - Počinje nova sezona, vrijeme je da se okupimo pod svodovima Morače, da zagrme aplauzi, da se čuje pjesma navijača. Neka se čuje huk "Morače", "Budućnost" igra! - američki bek koji je doživio povredu prije početka sezone Alerik Frimen poziva navijače na otvaranje sezone, sjutra od 18,30 u 1. kolu MeridianBet ABA lige "Budućnost Voli" dočekuje tim "Zadra".  
 
2
V.d. predsjednika DPS sastao se ministrom finansija u tehnićkom mandatu
Aktuelni ambijent nije adekvatan - za popis!
    - Aktuelni ambijent nije adekvatan za održavanje popisa te istakao jasno očekivanje Demokratske partije socijalista da popis bude odložen za period u kom će se stvoriti pune pretpostavke za održavanje i kontrolu procesa popisa - ukazao je v.o. predsjednika DPS Danijel Živković u razgovoru sa ministrom finansija u tehnićkom mandatu Aleksandrom Damjanovićem.
Damjanović istakao je da prihvata prigovor kako Vlada može Uredbom odgoditi popis ali da to neće biti njegov prijedlog. 
 
2
Upućen apel za spriječavanja planiranog popisa stanovništva
Osmišljen kao - smrtni udarac crnogorskoj naciji!
             - Crnogorske vlasti pokušavaju trajno promijeniti civilizacijski, kulturni i politički karakter Crne Gore. Poslije potpisivanja Temeljnoga ugovora na red je došao i popis stanovništva osmišljen kao smrtni udarac crnogorskoj naciji, građanskom državnom ustrojstvu i multikulturalizmu. Popisnim etnoinženjeringom žele se stvoriti uslovi za temeljnu preobrazbu državnoga ustrojstva kako bi Crna Gora postala nepopravljivo nefunkcionalna država. Žele se stvoriti uslovi za promjenu Ustava, kojim bi se Crna Gora definisala kao još jedna država srpskoga naroda - ukazano je u apelu za spriječavanja planiranog stanovništva, koji su potpisali Crnogorski PEN centar, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika i Matica crnogorska.
Apel prenosimo integralno: 
 
2
Premijerni nastup jednog od najznačajnijih francuskih pijanista u KIC "Budo Tomović"
Solistički koncert - Aima Pagina!
       Pijanista Aimo Pagin, jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na premijernom nastupu u KIC, umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena (Tri valcera - Balada br.4), Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op. 16).
Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori. 
 
2
Spektakularno, Crnogorski simfonijski orkestar večeras otvara 17. sezonu
Na otvaranju - Ivo Pogorelić!
             Sedamnaestu sezonu Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće spektakularno - nastupom sa jednim od najvećih pijanista današnjice, legendarnim Ivom Pogorelićem, pod dirigentskom upravom harizmatičnog šefa dirigenta Marka Korovića, u Muzičkom centru Crne Goru.
Na programu koncerta "Unconditional love" su Ludvig van Betoven: Fidelio, uvertira, Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br.2 u c-molu, op.18, Džon Vilijams: Across the stars, Muzika iz filma Ratovi zvijezda i Petar Ilić Čajkoviski: Romeo i Julija, fantazija - uvertira.  
 
2
Univerzitetska profesorica i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović u "Drugačijoj radio vezi"
Prošle godine smo bacili šansu - sada smo samo dio grupe!
             Dr Goradana Đurović ističe da su novim dokumentom najavljene promjene, čiji su nosioci Francuska i Njemačka, već više godina u opticaju u evropskim krugovima U različitim komisijama na njih je uticano i iz regiona, a najsnažniji partner im je, igrom slučaja ili sa razlogom, Srbija. Imate čuvenu osovinu Brisel-Beograd-CEPS-CEP, dvije jake „Tin-tenk“ organizacije koje su prije dvije godine već izašle sa tim modelom faznog pristupanja. 
 
2
U "Podgoričkim pričama" KIC "Budo Tomović"
Večeras gostuje - Nikica Raičević!
    Kao i svaki grad, tako i Podgorica, ima svoje tihe stvaraoce koji svoja djela ne prezentuju u popularnim medijima, ali su ostavili dubok trag u istoriji umjetnosti. Nikica Raičević je jedan od zapaženih slikara, inovatora i društvenih radnika, koji ima šta da predstavi u "Podgoričkim pričama", koji upravo traže za goste takve ljude, večeras od 20 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored toga, što je Nikica akademski slikar, bivši urednik u KIC "Budo Tomović" ostaće upamćen i po tome što je autor prvog crnogorskog amaterskog crtanog filma. 
 
2
Produžetak akcije ,,STOP INFLACIJI” - od 1. oktobra do kraja godine - ,, STOP INFLACIJA 100 +”
"Antiinflaciona korpa" lakša - za 30 odsto!
             - Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pristupilo je kreiranju novog antiinflacionog programa od 1. oktobra do kraja godine „ STOP INFLACIJA 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača.
Akcija „STOP INFLACIJA 100 + ” nastavlja se po sljedećem modelu:  
 
2
EPCG Superliga odbojkašica startuje sjutra
Trofej brane - Novljanke!
Utakmicom Budućnost Volley – Luka Bar, sjutra od 18 počeće sezona 2023/24 u EPCG Superligi odbojkašica.
Ostale utakmice premijerne runde na programu su za vikend. Branilac trofeja, "Herceg Novi", gostovaće ekipi "Akademije" u dvorani „Župa“ u Tivtu, u subotu od 15, a za 18.30 zakazan je susret "Morače" i "Jedinstva" u sportskoj sali O.Š. „Radojica Perović“ u Podgorici. 
 
2
Demokratska partija socijalista Crne Gore apeluje
Sveštenstvo SPC da - ne narušava sekularnost!
- Pozivamo sve odbornike da se drže zakona i Ustava, i da imaju u vidu da su Pljevlja opština u kojoj žive ljudi različitih etničkih i vjerskih opredjeljenja. Takođe pozivamo sveštenstvo SPC, da ne narušava sekularnost Crne Gore svojim miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti - apeluje Demokratska partija socijalista Crne Gore. 
 
2
U 10. kolu MeridianBet 1.CFL po jedna pobjeda domaće i gostujuće ekipe i tri remija
"Varvari" priredili - novi skandal!
          Po jedna pobjeda domaće i gostujuće ekipe i tri remija obilježili su 10. kolo MeridianBet 1.CFL koje će najviše ostati upamćeno novom skandalu "Varvara"! Oni su iznijeli transparente sa imenima trojice stradalih stradalih u sukobu sa policijom Kosova i četvrti "Herojima slava", a da delegat nije prekinuo meč pod Goricom!
„Arsenal“ – „Rudar“ 2:0; "Budućnost" _ "Mladost" DG 2:2; "Sutjeska" - "Jezero" 1:1; "Jedinstvo" - "Dečić" 0:1; "Mornar" - "Petrovac" 0:0. 
 
2
Deveti Internacionalni sajam knjiga od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI"
Otvaranju prethodile - tri promocije!
Posjetioci 9. Internacionalnog sajma, koji je od večeras do 30. otvoren u "Bemax arenI", moći će da obiđu štandove 62 domaća i regionalna izdavača.
Poslije svečanog otvaranja pisac Vasko Raičević, razgovarao je s poznatim srpskim književnikom Draganom Velikićem.
Prethodno danas promovisan je časopis "Bosniaca, NUB BiH", bibliografija akademika Mladena Lompara, koju je priredila Ljiljana Đorđević, kao i foto-monografija "Crna Gora u objektivu ateljea Marubi", čiji je izdavač Istorijski institut UCG.  
 
2
Festival “Dani nauke i inovacija 2023”
Slave nauku - u 13 gradova!
"Putovanje kroz znanje" slogan je jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023” koji od danas do 30. slavi nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore.
- Intezivno smo radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe - istiću u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.  
 
2
Rekli su - predsjednik CGO Miodrag Vlahović
Povratak u devedesete - kompletiran!
- Povratak u devedesete je kompletiran: u Srbiji slave terorizam, u Crnoj Gori vlast slijedi Srbiju, što god da ona čini. Stasale su generacije kojima niko nije rekao istinu (nije smio, nije umio ..), tako da danas slušamo istu naci-šovinističku propagandu i opet imamo oduševljavanje lažima i mržnjom - napisao je na Twiteru predsjednik CGO Miodrag Vlahović.