Brze Cinjenice - Kultura

1
Jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori u "Podgoričkim pričama"
O virtuelnom svijetu - dramaturg Stefan Bošković!
          Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog,podijeliti sa publikom i moderatorom Vanjom Kovačevićem dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim „Podgoričkim pričama“ sjutra od 20 u Multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
Stefan kao multimedijalni umjetnik, svoj put počinje iz rodnog grada, ali uspjehe niže van granica naše zemlje, kako u filmskoj tako i u književnoj umjetnosti.  
 
1
Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP reagovao na zabranu predstave "IzloŽene"
Jelić "ošamario" - sve žrtve nailja!
      - Više od toga zabrinjava činjenica da je ovakav ‘šamar’ svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviše plemenite teme, kulturu, da upravo kroz suptilne vidove razvijanja svijesti, što je između ostalog i zabranjena predstava, osnaži borbu svih neravnopravnih, a žene u Crnoj Gori to jesu - povodom izjava Janka Jelića, umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, načina na koji tumači temu diskriminacije žena u Crnoj Gori, najbolje govori o nivou svijesti laičke javnosti i stepenu nepoznavanja fenomena nasilja nad ženama - saopšteno je iz Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP. 
 
1
Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “Love and death” u Muzičkom centru Crne Gore
Premijerno nastupa - Zbor Hrvatske Radio-televizije!
          Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “Love and death”, na kojem će prvi put u našoj zemlji nastupiti Zbor Hrvatske Radio-televizije i izvesti kapitalno djelo, Mocartov Rekvijem, biće u subotu od 20 priređen na Velikoj sceni muzičkog centra Crne Gore.
Predvodiće ga šef dirigent Mark Korović, kao solisti predstaviće se sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček. Pored Mocartovog Rekvijema, na programu je i numera "Ples duhova" iz opere Orfej i Euridika, K. V. Gluka i "Bogorodice Djevo", S. Rahmanjinova. 
 
0
Festival "Ruta" Gradsko pozorište organizuje od večeras do 13.
Na otvaranju - „Malograđanska svadba“!
                   Predstavom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva „Malograđanska svadba“, koju je po tekstu Bertolda Brehta režirao Paolo Mađeli, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće - u organizaciji Gradskog pozorišta, otvoren festival "RUta".
Sjutra, drugog dana "Regionalne unije tatara" "Mestno gledališče ljubljansko" izvešće komad „Nora“ rediteljke Nele Vitošević. Gradsko pozorište Podgorica, u srijedu odigraće „Dekameron“ u režiji Dejana Projkovskog. Četvrtog dana Dramski teatar Skoplje pred podgoričkom publikom izvodi komad Dejana Projkovskog ,,Pad Masade”. Beogradsko dramsko pozorište izvešće predstavu Veljka Mićunovića ,,Švejk”. Festival 13. zatvara kazalište "Ulysses" komadom Oksane Dmitrieve ,,Otelo”.  
 
0
"Provjereni klavirski genije" solo koncertom otvorio “Mjesec poštovanja džeza JAM 2024” "JAM 2024" u KIC "Budo Tomović"
Bojan promovisao album - "As Is"!
       Promocijom albuma "As Is", koji je objavila izdavačka kuća Paradis Improvisé, Ugledni eropskih džez pijanista i kompozitor Bojan Zulfikarpašić otvorio je preksinoć tradicionalni “Mjesec poštovanja džeza JAM 2024” "JAM 2024" u KIC "Budo Tomović".
Na solo koncertu Bojan je publiku podsjetio i na na kompozicije sa njegovih ranijih solo albuma.
Objavio je osam albuma, koji ističu široke razmjere i domete njegovog muzičkog opusa, uključujući multikulturalni projekat Koreni koji ga je svrstao u jedne od pionira u donošenju balkanskih uticaja u modernu džez muziku.
 
 
2
Povodom 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 kulturom, sjutra u NB"Radosav Ljumović"
Promovišu "(Po)etike(te) - Ranka Pavićevića!
    Promociju knjige „(PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENA“, autora Ranka Pavićevića biće priređena sjutra od 19 u sali „Marko Miljanov” Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".
Na promociji djelaPavićevića, koji ove godine obilježavajubilarnih 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 godina kulturom govorćei Novica Đurić,predsjednik UKCG, Milorad Durutović, pjesnik i književni kritičar, Ranko Pavićević, autor, dok će program voditi novinarka Gorica Vukićević. 
 
1
IzložbU "Priče iz Srebrenice" Građanska alijansa organizuje od sjutra u IDOK centru na Starom aerodromu
Genocid oslikavaju - preživjeli, priče i predmeti!
       Izložba “Priče iz Srebrenice”, koju organizujeGrađanska alijansa, biće sjutra od 12 otvorena u Informaciono-dokumtacionom centru, u Ulici Petra Dedića 26 na Starom aerodromu. Cilj izložbe, koju će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, jeste da kroz lična svjedočenja, predmete i lične price o žrtvama genocida, predstavi patnje najbrutalnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
Izložba će oslikati egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao I njihova sjećanja na opsadu grada I događaja iz vremena počinjenog genocida. Postavka donosi i priče o njihovim vlasnicima, ljudima koji sui h koristili, a koji su postali žrtve genocida.  
 
0
Revija“Kamera – filmsko oko” na filmskom programu KIC “Budo Tomović” od 12 do 14
Reviju otvaraju - "Orkanski visovi"!
             Različiti pristupi snimanju filmova majstora filmske fotografije biće predstavljeni na revije “Kameri – filmsko oko” koju filmski program Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” organizuje od 12 do 14.
Ekranizacija poznatog romana Emili Bronte “Orkanski visovi” o tragičnoj ljubavi, zavisti, izdaji i osveti sa Lorensom Olivijeom, Merle Oberon i Dejvidom Nivenom u glavnim ulogama otvoriće reviju. Ova čuvena priča osvojila je Oskara za najbolju fotografiju, a nominovana je i za još sedam kategorija. Roman je doživio brojne filmske adaptacije od kojih je naslavnija ova iz 1939.  
 
0
Izložba islandskog umjetnika od večeras u Dvorcu Petrovića Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore
Erróovo stvaralaštvo - za novo, bolje društvo!
       - Medijska virtualizacija stvarnosti i digitalizacija života u globalnom društvu izmijenile su epistemiološki vidik čovjeka, lišavajući ga subjektivnosti, tj. identiteta, a usmjeravajući ga sve više ka programiranim dužnostima i obavezama koje su proistekle iz kulture kapitala. Erróovo stvaralaštvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu - zapisala je kustoškinja Maša Vlaović u tekstu kataloga koji prati izložbu islandskog umjetnika Erróa koja će večeras od 19 biti otvorena u Dvorcu Petrovića Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Kcoprodukcija KIC „Budo Tomović“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“
Premijerno - „Serdarski triton“!
    Premijera „Serdarski triton“, u režiji Jovane Bojović, koju je KIC „Budo Tomović“ radio u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, premijerno će biti odigrana večeras od 20 u sali DODEST „srca kulture grada“.
U komadu nastalom kao umjetnički doktorski projekat Jovane Bojović koji preispituje odnos savremenih umjetnika i kapitalističkog društvenog poretka koji u velikoj mjeri uslovljava njihov razvoj i stvaralaštvo igraju Jovan Dabović, Sanja Vujisić, Đorđije Tatić, Marta Pićurić, scenografiju potpisuje Tijana Todorović, a kostimografiju Tijana Todorović i Jovana Bojović. 
 
1
Samostalna Izložba slika Vesne Oborine u KIC “Budo Tomović“
Za jubilej - “Cvijet ljubavi“!
Samostalna Izložba slika Vesne Oborine “Cvijet ljubavi“ biće otvorena večeras od 19, u izložbenom holu KIC “Budo Tomović“.
Četrdesetom izložbom Oborina obilježava 25 godina od njene prve samostalne izložbe slika. Postavka će obuhvatiti dvadesetak akvarela i djela rađenih tehnikom akrila.
Otvaranje izložbe moderiraće pjesnikinja Vjera Bojanić, a u okviru programa stihove će govoriti Nikoleta Lakušić i Milica Ivančević. Postavka će moći da se pogleda do 22. 
 
1
Večeras završava MAKADO 9 u KIC "Budo Tomović"
Za kraj - "Safra" i nagrada "Sat kula"!
       Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO 9, koja afirmiše kamerna dramska ostvarenja, otvorena premijerom predstave “Jelena Savojska”, biće zatvorena večeras od 20 u sali DODEST, predstavom u čast nagrađenih "Safra", čiju adaptaciju i režiju potpisuju glumice Milica Šćepanović i Marija Maša Labudović. Nastala po motivima teksta “Važnije polovice”, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, predstava na duhovit, ali pomalo i ironičan način govori o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu. Prožeta humorističnim momentima, predstava zapravo na veoma živopisan način oslikava događaje iz svakodnevnog života.
Biće dodijeljene i nagrada “Sat kula" - za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru.
 
 
0
Premijerom “Jelena Savojska” otvoren MAKADO u KIC "Budo Tomović"
Za "Sat kulu" - sedam predstava!
       Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja, koja u kontinuitetu afirmiše kamernu pozorišnu produkciju i nezavisnu scenu, 9. MAKADO otvoren premijerom predstave “Jelena Savojska” koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina.
Uz sinoć odigrano "Atomsko cvijeće“, do 12. u takmičarskom dijelu učestvuje još pet žanrovski raznovrsnih pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona - "Uspomene Sare Bernar", "Pomahnitali", "Goya", "Na Drini ćuprija", "Ćiro" i "Safra" konkurišu za nagrada “Sat kula" - za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru. Stručni žiri činiće doc. mr Jovana Bojović (predsjednica), Vukan Pejović i Vanja Kovačević.",  
 
0
Izložba “Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi” u "Perjaničkom domu"
Prezentuju djela - Milice Todorović!
       Otvaranje izložbe "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi”, predstavlja izbor iz Zbirke savremene skulpture Galerije savremene likovne umetnosti Niš, zakazano je večeras od 19 u "Perjaničkom domu" Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.
Na izložbi će biti prikazana djela Zlatka Glamočaka, Mrđana Bajića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Gabriela Glida, Dragana Jelenkovića, Radoša Antonijevića, Marka Crnobrnje, Mirka Marića i Rada Mutapovića. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao 100. rođendan slikaru Voju Staniću
Impresivan opus - za ponos Crne Gore!
- Vaš impresivan stvaralački opus predstavlja trajnu vrijednost crnogorske kulture i njenu neraskidivu sponu sa najvećim dometima evropske likovne umjetnosti. Uvjeren sam da će kulturne i obrazovne institucije u Crnoj Gori u narednom periodu još studioznije i ozbiljnije nastaviti sa izučavanjem i promocijom Vaših djela sa kojima se ponosi cijela Crna Gora - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je 100. rođendan slikaru Voju Staniću. 
 
0
U galeriji "Art", povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnik
Izložena djela - Voja Stanića!
          Povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika – Voja Stanića, od sinoć u galeriji "Art" - u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i Radio-televizijom Crne Gore - otvorena je izložba na kojoj će do kraja mjeseca biti prikazana umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice.
O Stanićevom liku i djelu na svečanosti govoriili su Miloš Marjanović, kustos-istoričar umjetnosti (Narodni muzej Crne Gore), Svetlana Dragojević, predsjednica ULUCG, Nikica Raičević, umjetnik, Milan Knežević, direktor TVCG i Ljiljana Karadžić, rukovoditeljka muzejskog sektora, istoričarka umjetnosti (JU Muzeji i galerije Podgorice). Emitovan je i dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku. 
 
2
Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, povodom Dana novinara Crne Gore
Nedopustiv i nepoželjan - pritisak na "sedmu silu"!
- Ne smijemo dopustiti da različiti pritisci svakodnevno opterećuju i obuzdavaju profesiju koja bi trebalo da svjedoči slobodi izražavanja, slobodi mišljenja, i otvorenom dijalogu. Vi ste tu, da nas, koji vršimo vlast, držite odgovornima, a procese odlučivanja učinite transparentnim - naglasila je, povodom Dana novinara Crne Gore, ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, napominjući da je časna profesija, u kojoj se novinari i novinarke moraju držati principa i etičnosti. 
 
1
Nikšićko pozorište u CNP
"Pluća" na - sceni "Studio"!
Nikšićko pozorište gostuje u CNP i na sceni "Studio" večeras od 20 izvešće predstavu „Pluća″. Poznatu dramu Dankana Mekmilana režirao je Andrej Nosov. Uloge tumače Maja Stojanović i Stevan Vuković.
Komad donosi uzbudljivu sociopolitičku priču sa temom koja se odnosi na muško-ženske odnose i probleme sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, njihovu nesnađenost u društvenom trenutku, socijalnu i egzistencijalnu nesigurnost, što sve utiče na zapitanost: Kako i zašto donosimo neke odluke u našim malim i prolaznim životima?  
 
1
Dio stvaralaćkog opusa braće Đinovski od večeras u JU "Muzeji i galerije Podgorice"
„TEMPLO – Braća Đinovski i njihovi ikonostasi“!
    Stvaralački opus braće Đinovski -Teofila (1846-1894), Vasilija (1848-1924) i Aleksandra (1851-1894) predstavlja svojevrstan fenomen, po svom obimu jedinstven i neponovljiv, a njegov dio - „TEMPLO – Braća Đinovski i njihovi ikonostasi“ - biće večeras od 19 predstavljen u u JU "Muzeji i galerije Podgorice". Autor izložbe je Dragan Radović, kustos u JU "Muzeji i galerije Podgorice" . 
 
1
Povodom državne represije nad crnogorskim intelektualcima, oglasio se Crnogorski PEN centar
Tužilaštvo pretvorili - u servis ućutkivanja!
- I Sretenu Vujoviću i Bobanu Batrićeviću sudi se samo zato što su koristili Ustavom zajemčena prava i slobode, čime se crnogorsko tužilaštvo umjesto da štiti Ustav i zakone ove države pretvorilo u servis za zloupotrebu moći s ciljem zastrašivanja i ućutkivanja politički nepodobnih intelektualaca - Crnogorski PEN centar oglasio se saopštenjem, povodom državne represije nad crnogorskim intelektualcima, a "o represivnome karakteru aktuelne vlasti i poraznome stanju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, svjedoči to što će se u svega nekoliko dana dva potpredśednika Crnogorskoga PEN centra, kao člana najprestižnije međunarodne književne asocijacije, naći u svojstvu optuženih pred crnogorskim sudovima".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|