Sedmica

1
Petoseptembarski događaji na Cetinju
Lovćen - oltar sveti!
    Petoseptembarski događaji na Cetinju, kada je radi introniizacije mitropolita Crkve Srbije Joanikija izvedena dosad najbrutanija akcija vlasti protiv mirnih građana koji se nijesu slagali sa ustoličenjem u Cetinjskom manastiru, vlasništvu Prijestonice, simbolu državnog, duhovnog, kulturnog...postojanja i trajanja Crne Gore, imali su svoju uvertiru, a dobijaju i nastavak na političkom, sportskom i svakom drugom terenu svakodnevnog života Crne Gore. Ataci na Crnu Goru svakodnevni su sa raznih adresa, od Beograda, Banja Luke, do Podgorice, Bijelog Poja, Budve...sve po onoj "cij opravdava sredstvo", a cilj je više nego jasan - uvođenje Crne Gore u "srpski svet".
 
 
1
Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić
Srbija je - najveći problem u regionu!
    -Srbija danas ima katastrofalne odnose sa Hrvatskom, katastrofalne odnose sa Bosnom i Hercegovinom, katastrofalne odnose sa Crnom Gorom, čak i sa političkim strankama u Crnoj Gori od kojih je Srbija očekivala da će biti prosrpski, odnosno provučić nastrojeni - ocijenio je nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić. 
 
1
Drugi pišu - "Dnevnik"
Čija je Crna Gora?
    Čija je Crna Gora – crnogorska ili srpsko-pravoslavna?
Ovo je pitanje u samoj osnovi društvenih sukoba na Cetinju od prošlog vikenda.
S jedne strane, odgovor komplikuje činjenica da su mnogi Crnogorci istovremeno i vernici Srpske pravoslavne crkve. 
 
1
Poetski kutak
Belveder
Noć umrla prije svoga kraja.

Sviću oči kroz kamene klance.

Zora blista kao onog maja

kad vijekovne pokidasmo lance.
 
 
0
Ivana Pajović, jedna od heroina sa Belvedera u emisiji "Drugačijoj radio veza" radija "Antena M"
Desantna dostava mitropolita - proba za Kapelu!
    Na Cetinju se dogodila dotad neviđena represija i prekomjerna upotreba hemiskih sredstava - kazala je, gostujući u "Drugačijoj radio vez"i građanska aktivistikinja Ivana Pajović, govoreći o dešavanjima na dan ustoličenja Joanikija Mićovića.
- Utisak je gorčine što je sve odrađeno na onakav način i s ciljem da se predstavi kako je Cetinje poniženo, da je ponižena Crna Gora načinom na koji je ustoličen, odnosno dostavljen mitropolit. Emocije su pomiješane, ali ipak primarna emocija je osjećaj ponosa ko smo, što smo, što smo pokazali te večeri i da smo uspjeli da sačuvamo mir. 
 
0
"Socijaldemokrate" Cetinje
Cetinjani osjetili - izdajničku politiku URA!
    -Ako je, na kraju krajeva, predsjednik GP URA postupio suprotno stavu Glavnog odbora stranke, najmanje što od vas i od tog glavnog odbora očekujemo jeste da ga po što hitnijem postupku sa tog mjesta smijenite i od predsjednika Vlade zatražite njegovu smjenu sa pozicije potpredsjednika iste - poručille su "Socijaldemokrate" Cetinja članovima Glavnog odbora URA. 
 
0
"Socijaldemokrate" Cetinja zahvaljuju svim građankama i građanima koji su 4. i 5. septembra bili na blokadama
Branila se - građanska država!
    -Ovo nije bilo samo crnogorsko pitanje. Ovo je bilo pitanje države i njenog građanskog karaktera. Zato su sa nama, Crnogorcima, na Cetinju bili i Srbi koji ne podržavaju djelovanje ove Vlade i crkve koja dijeli umjesto da sabira, i Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati, Romi i svi ostali građani Crne Gore, ma kako se zvali i izjašnjavali. To je naša najveća pobjeda - naglašavaju "Socijaldemokrate" Cetinja i zahvaljuju "svim građankama i građanima koji su 4. i 5. septembra bili u našem gradu, na blokadama, na trgu ili na bilo kojem drugom mjestu na Cetinju odakle se branila Crna Gora". 
 
0
Građanski aktivista Aleksandar Zeković u “Drugačijoj radio vezi” radija "Antena M"
Niko ne registruje - odgovornost Krivokapića!
    Niko ne registruje odgovornost premijera Zdravka Krivokapića zbog pokretanja akcije protiv čitavog grada koji i danas pati zbog njegove odluke koja je zasnovana na obmani i laži, ističe građanski aktivista Aleksandar Zeković. Gostujući u “Drugačijoj radio vezi”, Zeković navodi i da premijer nije mogao da naloži hapšenje Veselina Veljovića već tužilac te da je posrijedi još jedna populistička priča. 
 
0
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ukazuje da je na Cetinju policija provocirala narod
Vlada planirala - hapšenje Đukanovića!
    Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su neredi, prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u nedjelju na Cetinju, nastali "provokacijom policije i da je u pitanju plan Vlade Crne Gore".
On je za televiziju Prva rekao da nije bilo napada na policiju i da nije bilo molotovljevih koktela, kako su ranije prenijeli mediji, već je, prema njegovim riječima, policija napala ljude koji su “tamo mirno stajali”. 
 
0
Funkcioner SD Miloš Čelanović
Pozivaju Abazovića - ako mu basta!
    -Čak im politički obraz ne smeta da ustvrde da su sramnom opsadom Cetinja i golom represijom nad golorukim narodom samo zbog toga što su digli glas protiv izdaje sopstvene države koju im je priredio Dritan Abazović, spriječili ni manje ni više nego građanski rat! Zato pozivamo gospodina Mikića da umjesto što piše isprazna saopštenja, koliko još danas pođe na Cetinje ako mu basta, da uzme za ruku i njegovog partijskog šefa Dritana, koji se svakako obećao da će bez obezbjeđenja poći, pa neka Cetinjanima objasne kako je za njih dobro što ih je policija izložila brutalnoj represijii. I predlažem da obavezno povedu i Filipa Adžića, ukoliko se od bruke i sramote već nije odselio sa Cetinja - poziva ih funkcioner SD Miloš Čelanović u Prijestonicu. 
 
0
Odazak veikana francuske kinematografije
Preminuo Žan-Pol Belmondo!
    Velikan francuske kinematografije Žan-Pol Belmondo preminuo je danas u svom domu u Parizu u 89. godini, izjavio je njegov advokat Frans presu. 
 
0
"NYC caffe" sa Cetinja povukao pića "Plantaža"
Vina negatora Crne Gore - nedostojna!
    - Zbog zloupotrebe crnogorskog brenda "Plantaže" od vladajućih struktura, a u svrhu intronizacije Joanikija II, obavještavamo cijenjene goste da ćemo sva vina ove firme povući do daljnjeg. Negator Crne Gore i crnogorske nacije nije dostojan naših gostiju - "NYC caffe" sa Cetinja povukao je sva vina kompanije "Plantaže" iz upotrebe. 
 
0
Utisci iz Prijestonice Miodraga Živkovića
Zvjerski udar na Cetinje!
    -Poslije svega sam siguran, da su događaji na Cetinju, veliki korak ka našem osvajanju slobode. Ovo je bila prilika da i oni koji nijesu vjerovali u prave namjere naših okupatora sada povjeruju i shvate njihove prave namjere. Siguran sam da je ovo početak njihovog kraja - nagasio je u Facebook objavi Miodrag Živković.
Njegove utiske iz Prijestonice "Zvjerski udar na Cetinje i građansku Crnu Goru" prenosimo integralno: 
 
0
Za Antenu M piše: Adnan Čirgić
Dritanova kokarda na glavi
    Nakon Cetinjskih filoloških dana, prije vremena prekinutih zatvaranjem Hotela Grand i seljenjem gostiju na Ivanova Korita te śutradan novim seljenjem s Lovćena u Boku i u Podgoricu kako inostrani naučnici ne bi na Lovćenu ostali kao zatočenici policijske opsade Cetinja, nas nekoliko profesora FCJK spuštilo se u Cetinje. 
 
0
RTL juče objavio intervju s Raškom Konjevićem, poslanikom SDP
Abazović je - sluga SPC!
    -Ponašanje policije uvijek prethodi politička odluka. Ovo je bila odluka Vlade, odluka potpredsjednika Vlade, koordinatora sa bezbednosti, g. Abazovića za kojeg mi smatramo da je jedini odgovoran za ovu situaciju da se poglavar Srpske crkve ustoliči u Cetinskom manastiru koji je simbol crnogorske duhovnosti. Ni manje ni više nego vjerovali ili ne helikopterom i to helikopterom članice NATO. Što znači da SPC ne smeta helikopter NATOa kada želi da obilježi jednu teritoriju. Ona je to jutro željela to napraviti i napravila je uz pomoć g. Abazovića koji je naredio jednu ovakvu aktivnost policije - istakao je posanik SDP Raškom Konjević u intervjuu za RTL. 
 
0
"Novosti"
Nema ustoličenja - rizik prevelik?
Mitropolit Joanikije neće biti ustoličen sjutra na Cetinju, pišu "Novosti".
Prema informacijama Tanjuga i Novosti, patrijarh Porfirije i novi mitropolit podlegli su pritiscima premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika vlade Dritana Abazovića, koji su ih ubjeđivali da bi odlazak na Cetinje bio veliki rizik po bezbjednost za cijelu državu. 
 
0
Na Svjetskom prvenstvu mladih U20 vaterpolo reprezentacija Crna Gpra - Italija 12:14
"Peterci" ih spustili - u borbu za bronzu!
    Vaterpolo U20 reprezentacija Crne Gore poražena je na peterce od Italije 14:12 u polufinalu Svjetskog prvenstva - u regularnom toku bilo je 10:10. Tako će mlade "ajkule" sjutra igrati za bronzu protiv Mađarske koje je ranije poražena od Srbije 10:7.  
 
0
U drugom kolu Evropskog prvenstva u Ostravi odbojkaška reprezentacija Crne Gore poražena od Sloveniije 0:3 (17:25;16:25;16:25)
"Crveni" djelovali - sporo i bez volje!
    - Oni su odigrali sjajan meč, a mi smo pravili greške koje nam se ponavljaju. Ništa, idemo dalje. Žao mi je što nijesmo odigrai boje, alli protiv favorizovane Slovenije nijesmo puno ni očelivali. Moramo da se konsolidujemmo, da odigramo našu igru i nadam se da ćemo pružiti prave partije protiv Češke i Bjelorusije. Zaa raziku od meča sa Bugarskom, danas je baš izedalo oše. Nekako smo bili spori i bez volje. Nadam se samo da ćemo oddigrati dobro - napomenuo je Miloš Ćulafić poslije dana[njeg poraza odbojkaške reprezentacije Crne Gore od Slovenije 3:0 (25:17, 25:16, 25:16) u drugom kolu Evropskog prvenstva u Ostravi.
U nedjelju od 19 "crveni" igraju protiv Italije. 
 
0
Uprkos tenzijama na Cetinju, twitteraš DIDI zapisao par divnih redova o našim majkama, sestrama, drugaricama, suprugama...
Takve jesu Crnogorke!
    - Lica Crnogorki su bila posebne divlje ljepote, nosile su u sebi snagu i ćutanje kamena, na njima su počivale kuće, narod, slava i hrabrost Crnogoraca.
One ljepotom podsjećaju na srne a hrabrošću i neustrašivošću na lavice, uvijek spremne da svojim životom zaštite one koje vole - uprkos tenzijama na Cetinju, twitteraš DIDI zapisao par divnih redova o našim majkama, sestrama, drugaricama, suprugama...

 
 
0
Performans ispred Cetinjskog manastira "Ne! - Jevanđelju mržnje"
Nedostojan je!
    - Nedostojan je! Nedostojan je trona Svetog Petra Cetinjskog! Nedostojan je crnogorske istorije! Nedostojan je autokefalne Crnogorske pravosavne crkve! Ne krađi crnogorske istorije! Ne pedofiliji!Ne lažima! Ne fašizmu! Ne negaatorima svega crnogorskog! Ne srebroljupcima! Nedostojan je! - sa performansa ispred Cetinjskog manastira "Ne! - Jevanđelju mržnje"