Brze Cinjenice - Društvo

2
Državno tužilaštvo najoštrije negoduje povodom izjava Dritana Abazovića
U veličanju sebe - neutemeljeno vrijeđa!
- Zbog čega potpredsjednik Vlade u veličanju rezultata državnih službi, čiji je on koordinator ima potrebu da vrijeđa tužilačku organizaciju, a da pri tom makar ne ukaže na informacije i dokaze, značajne za eventualno pokretanje krivičnog postupka koje je policija, u realnom vremenu, dostavila državnom tužiocu, a da je tužilac na iste, kako on reče imao „nula reakciju“ - pita Vrhovno državno tužilaštvo povodom izjava potpresjednika Vlade Crne Gore gospodina Dritana Abazovića, izrečenih na sjednici Odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu dana 27.09.2021.godine, kada je povodom dešavanja u Cetinju dana 04.i 05.09.2021.godine iznio niz neargumentovanih, netačnih i krajnje tendecioznih konstatacija u vezi sa postupanjem Državnog tužilaštva tokom ovih događaja.  
 
2
Prijavljen oporavak kod 764 pacijenta od infekcije novog koronavirusa
Osmoro preminulo - 510 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3438 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 510 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 8 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (3), Tuzi (1), Gusinje (1), Pljevlja (1), Nikšić (1) i Žabljak (1). Među preminulima najmlađi je imao 63, a najstariji 94 godine.
Prijavljen je oporavak kod 764 pacijenta.  
 
2
Prijavljen oporavak kod 454 pacijenta
Preminuo 11 - novopozitivna 342!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2202 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 342 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 11 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Bar (2), Budva (2), Plav (1), Nikšić (1) i Herceg Novi (1) . Među preminulima najmlađi je imao 39, a najstariji 95 godina.
Prijavljen je oporavak kod 454 pacijenta.  
 
2
Prijavljen oporavak kod 555 pacijenata
Troje preminulo - 363 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3486 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 363 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Kotor (1) i Nikšić (1) . Među preminulima najmlađi je imao 56 a najstariji 59 godina.
Prijavljen je oporavak kod 555 pacijenata.  
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon učešća na Generalnoj debati 76. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Skrenuli pažnju na probleme - koji izmiču kontroli!
             - Čini mi se da nakon sastanka sa visokim predstavnikom za bezbjednost i politiku više se nema što otvorenije reći od onoga što je od nas svako pojedinačno saopštio. Danas možemo biti sigurni da naši problemi nijesu tajna, da nijesu nepoznati i da se nadamo da smo možda baš sada, u susretu predstojećem samitu EU u Ljubljani skrenuli pažnju na probleme koji izmiču kontroli. Probleme koji se komplikuju i koji prijete na samo balkanskoj nego i evropskoj stabinosti. To je bio najvažniji dio bilateranog programa u Njujorku - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon učešća na Generalnoj debati 76. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 
 
2
Osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 489 - oporavak kod 627!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4155 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 489 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Bar (2), Budva (1), i Berane (1) . Među preminulima najmlađi je imao 56 a najstariji 82 godine.
Prijavljen je oporavak kod 627 pacijenata.  
 
2
Kantautorski hvalospjev premijera Zdravka Krivokapića
Činjenice koje ne čujemo od njihove buke!
- Više je nego očigledno da je ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci. Svjesni smo da uvijek može bolje. Zato njena vrata ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude, koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu.
Crna Gora zaslužuje da bude najbolje mjesto pod kapom nebeskom. Mi radimo da tako bude.
Ovako kantautorski hvalospjev "Činjenice koje ne čujemo od njihove buke" zaključuje predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.
Premijerov autorski tekst prenosimo integralno: 
 
2
Pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 419 - oporavak kod 566!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3955 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 419 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Budva (1), Rožaje (1), Nikšić (1) i Cetinje (1) . Među preminulima najmlađi je imao 61 a najstariji 84 godine.
Prijavljen je oporavak kod 566 pacijenata.  
 
2
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Protiv Laloševića - tužilaštvo formiralo predmet!
- Kao v.d. direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević u vršenju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan polozaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori - Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštio je da je protiv Laloševića Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet zbog prekoračenja ovlašćenja. 
 
2
Intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za "Glas Amerike"
Vlada nije napravila - ni milimetarski pomak!
- Crnogorska Vlada nije uvažila preporuku zapadnih partnera koji su od nje zatražili nastavak i posvećenost evroatlantskoj agendi - poslije političkih promjena u toj zemlji, stav je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.
Predsjednik Đukanović, koji Crnu Goru predstavlja na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u intervjuu "Glasu Amerike" ukazao je da u tom smislu, tokom posljednjih godinu dana, nije bilo ni milimetarskog pomaka.
 
 
2
Od sjutra važe nove mjere u borbi protiv koronavirusa
Potvrda uslov i za - ulazak u poslovne centre!
       - Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje se odmah poslije druge doze vakcine i od tog trenutka je validna. Potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih. Broj prisutnih na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostitejskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ug.objekata uz obavezu posjedovanja Nacionalne digitalne potvrde Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih - Vlada Crne Gore usvojila je ažurirane mjere u borbi protiv koronavirusa. Mjere će važiti od subote - istakao je na današnjoj press konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić. 
 
2
Predsjednik Crne Gore, predsjednica Republike Kosovo i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Njujorku
Zabrinuti dešavanjima - na Zapadnom Balkanu!
- Zabrinutost najnovijim dešavanjima u regionu u kontekstu očuvanja stabilnosti kao preduslova za evropsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana izrazili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji su se sastali u Njujorku tokom Nedjelje na visokom nivou Generalne skupštine UN kako bi razgovarali o dešavanjima u tri države i na Zapadnom Balkanu. 
 
2
Rekli su - predsjednik Crne Gore na generallnoj debati Generalne skupštine UN
Zapadnom Balkanu prijeti - restauracija destruktivnih teorija!
- Zapadni Balkan je opet poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posljedica usporavanje integracije zapadnobalkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje povjerenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti. Ta konfuzija ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona, nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multivjerska zajednica, niti da obezbijedi funkcionalnost država. Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona, da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalističkih projekata koji su ´90-ih doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150 000 ljudskih žrtava - ukazao je na generallnoj debati Generalne skupštine UN predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i napomenuo:
- Odlučnost da se ovakvim retrogradnim i opasnim idejama suprotstavimo nije posustala. Zato i danas sa ovog mjesta Crna Gora upozorava na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana, i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive.
 
 
2
Predsjednik Crne Gore na generalnoj debati 76. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Iskoračiti ka - sigurnijoj i boljoj budućnosti!
- Pandemija Covid-19 je najveća kriza od osnivanja Svjetske organizacije. Međutim, zrelim i odgovornim pristupom, iz svake krize možemo izvući pouke – ovog puta to je ona koja glasno opominje na značaj zajedništva i međunarodne solidarnosti u iznalaženju globalnih rješenja. Svijet je, čini se, na raskrsnici – ili ćemo se kretati ka daljem izolacionizmu i eroziji povjerenja, tolerišući porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja, ignorišući alarmantna upozorenja o stanju životne sredine, prećutno prihvatajući porast nejednakosti na svim poljima, ili ćemo, pak, napraviti iskorak ka sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem ''zajedničke agende'' - ka onome kako je generalni sekretar Gutereš kazao ''za narod, za planetu, za prosperitet i za mir'' . Za budućnost koja će se temeljiti na najvišim vrijednostima jednakosti i pravednosti, na odgovornosti i solidarnosti, a ne na retrogradnim ideologijama, sebičnosti i jeftinom populizmu - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na generalnoj debati 76. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, čija je ovogodišnja tema: Izgradnja otpornosti putem nade – za oporavak od Covid-19, ponovna izgradnja održivosti, odgovor na potrebe planete, poštovanje prava ljudi i revitalizacija Ujedinjenih nacija.
- Siguran sam da između ove dvije perspektive ne smijemo imatu dilemu. Mi - lideri i naši građani – imamo jedinstvenu priliku da aktuelnu krizu iskoristimo kao zamajac ka izgradnji zelenijeg, pravičnijeg i održivijeg svijeta - poručio je predsjednik Crne Gore čije izlaganje prenosimo integralno: 
 
2
Vada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina
Podsticaće izgradnju - mreža velikih brzina!
- Novi Zakon omogućiće smanjenje troškova, olakšavanje i podsticanje izgradnje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina za potencijalne investitore, kako bi se ubrzalo dostizanje ciljeva definisanih nacionalnom Strategijom razvoja informacionog društva i Digitalnom agendom za Evropu. Usvajanjem ovog Zakona ukloniće se postojeće prepreke u postavljanju mreža velikih brzina na cijeloj teritoriji Crne Gore, pogotovo visoki troškovi građevinskih radova na postavljanju mreža, koji će se bitno smanjiti primjenom adekvatnih propisa izgradnje integrisane infrastrukture - istaknuto je u raspravi na Vladi Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina.  
 
2
Predjednik Crne Gora razgovarao sa generalnim sekretarom UN
Debata uliva - povjerenje!
- Održavanje generalne debate uliva uvjerenje da je multilateralizam živ i da će svijet biti u stanju da odgovori globalnim izazovima, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu prenaglašenost sumnji koje su prema multilateralizmu prevladavale u posljednjih nekoliko godina - ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.
Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru na podršci koja je u velikoj mjeri doprinosila demokratizaciji Crne Gore i ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih rezultata u prethodnim godinama, članstvu u NATO i napretku u pregovaračkom procesu sa EU.  
 
2
Prijavljen oporavak kod 539 pacijenata
Preminulo petoro - 483 novopozitivna!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile su rezultate za 3862 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 483 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4) i Budva (1). Među preminulima najmlađi je imao 64 a najstariji 87 godina.
Prijavljen je oporavak kod 539 pacijenata.  
 
2
Kabinet predsjednika Crne Gore, povodom intervjua Mitropolita Ilariona Alfejeva za TV „Rusija 24”
Dokazuje otvoreno miješanje Rusije!
- Svega par dana nakon ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, on je na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC na Cetinju. Time je, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje ministra Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inostranstvu. Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore povodom intevjua mitropolita Ilarion Alfejev, rukovodilac Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, za TV „Rusija 24”, u kojem se "po ko zna koji put u posljednje vrijeme, slijedeći svjetovne ciljeve nespojive s misijom Hristove crkve, umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore". 
 
1
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom 18. septembra - Dana Opštine Nikšić
Pokretač razvoja - cijele Crne Gore!
    - Slobodarska tradicija i njegovanje antifašističke ideje, duboko su utkani u istoriju Nikšića, kao neodvojivi dio crnogorske istorije. Izuzetni patriotizam koji su njegovali žitelji ovog kraja, njihova preduzimljivost i hrabrost, doprinijeli su da Nikšić bude pokretač razvoja cijele Crne Gore. Time se u velikoj mjeri doprinijelo i uspjesima savremene Crne Gore, obnovi nezavisnosti, uspostavljanju ekonomske održivosti, članstvu u NATO i napretku u pregovorima sa EU - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 18. septembra - Dana Opštine Nikšić, predsjedniku Marku Kovačeviću, predsjedniku Skupštine opštine Nemanji Vukoviću, odbornicima Skupštine opštine i svim građanima.  
 
1
Razgovorima na Brionima završena dvodnevna zvanična posjeta predsjednika Đukanovića Republici Hrvatskoj
Hrvatska podržava - nastojanja Crne Gore!
- Đukanović je kazao da ce Crna Gora nastaviti da se razvija kao demokratska, sekularna i proevropska država. Milanović je naglasio kako će Republika Hrvatska podržati takva nastojanja Crne Gore jer je to važno i za Hrvatsku kojoj je Crna Gora susjed i partner u NATO savezu - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Milla Đukanovića, koji je danas na Brionima nastavio bilateralne razgovore sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|