Brze Cinjenice - Društvo

1
Vjernicima islamske vjeroispovijesti najsrdačnije čestitke povodom Kurban-bajrama uputio Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović
Simbolika inspiriše - budimo oslonac jedni drugima!
       - Simbolika ovog praznika inspiriše nas da dobrim djelima, čovjekoljubljem i plemenitošću, budemo oslonac jedni drugima u očuvanju bogatstva različitosti po kojem je naša zemlja oduvijek bila prepoznata. Vjerujem da ćemo i u vremenu pred nama njegovati multikulturalnost i suživot ljudi svih vjera i nacija, te zajednički nastaviti da stvaramo zajednicu u kojoj su poštovanje i zajedništvo osnov sveukupnog društvenog prosperiteta - navodi se u čestitki Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom Kurban-bajrama. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na Mirovnom samitu za Ukrajinu u Burgenštoku.Burgenštoku
Crna Gora igra - aktivnu i konstruktivnu ulogu!
         - Važno je da je Crna Gora danas ovdje, znate da od početka rata u Ukrajini, ruske agresije na Ukrajinu, Crna Gora je stala uz Ukrajinu i smatramo da uz to što smo dobar susjed u regionu Zapadnog Balkana, što smo kao NATO članica i najnaprednija zemlja kandidat za članstvo u EU, vrlo je važno da Crna Gora bude aktivna u multilateralnim platformama, pogotovo u onim inicijativama koje se tiču mira i Crna Gora u tom smislu zaista i danas ovdje igra aktivnu i konstruktivnu ulogu - ukyzyo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na Mirovnom samitu za Ukrajinu u Burgenštoku.Burgenštoku.  
 
1
Crnogorski PEN centar
Prioriteti većine - razaranje građanske države!
- U trenutku kad su geopolitičke okolnosti otvorile mogućnost da se Crna Gora nakon četvorogodišnjeg nazadovanja vrati na jedini civilizacijski kolosijek kojem pripada – na put evropskih integracija, pojačavaju se pritisci dirigovani od strane autokratskih režima u Beogradu i Moskvi, da se taj proces sabotira a Crna Gora pretvori u kolonijalnu teritoriju pod punom kontrolom hegemona - ocijenjeno je iz Crnogorskog PEN centra. 
 
1
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Svjetkovanje Kurban bajrama - tri dana!
    - Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici islamske vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika - Kurban bajrama i to: nedjelja 16. jun, ponedjeljak 17. jun i utorak 18. jun 2024. - povodom predstojećeg vjerskog praznika - Kurban bajrama, za zaposlene islamske vjeroispovjesti saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
1
Po naredbi Višeg suda u Podgorici
"Ničiju kuću" pretresaju - pripadnici SPO!
    - Danas prisustvujemo krajnje čudnom i nesvakidašnjem pretresu, shodno naredbi Višeg suda u Podgorici. Naredba ne sadrži ni osnove sumnje, ni osnovanu sumnju, već krajnje nezakonito po našem mišljenju se navode samo sumnja, bez podvlačenja o kakvoj sumnji se radi, što bi morali da je urade. Na raspolaganju su im kompletni resursi, kuća, popisi. Rade popise stvari. Sve je transparentno, vrlo objektivno, vrlo realno pokazujemo sve što treba - naglassio je Marko Milošević, advokat Vladimira Ivanovića, u čijem je vlasništvu "ničija kuća" na Gorici koju popodne pretresaju pripadnici SPO. 
 
1
Potpredsjednik DPS Ivan Vuković u "Drugačijoj radio vezi" radija "Antena M"
Đukanović za - zamjenika generalnog sekretara NATO?!
          - Tu informaciju dobio sam zahvaljujući turskom portalu. Raspitivao sam se i pitao jednog mog prijatelja iz Istanbula koji je dosta dobro pozicioniran i ima dobre veze u turskom političkom rukovodstvu. On mi je kazao da je to istina i da se radi na tome. Razumio sam da je Turska jedna od država članica NATO saveza koja podržava to, svakako bi trebalo pitati za mišljenje i naše međunarodne partnere, ostale NATO zemlje, ali biće da tamo đe ima dima ima i vatre - potpredsjednik DPS Ivan Vuković u "Drugačijoj radio vezi" kaže kako ima pouzdanu informaciju da je u toku priprema kandidovanja Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO. 
 
1
Analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović u emisiji "Link" RTV CG
Ako ne smijene Milovića - udarac za Spajića!
    - Nisam siguran da će brzo doći do njegovog razješenja. Tu postoje i oprečna mišljenja kod pravnika. Njegovo razješenje će najvjerovatnije odraditi politički akteri koji zagovaraju da se rekonstrukcija Vlade dogodi što je brže moguće, tako da će vrlo vjerovatno doći do proceduralnog momenta u parlamentu - ukazao je, govoreći o smjeni ministra pravde Andreja Milovića u emisiji "Link" RTV CG analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.  
 
1
Premijer podnio Skupštini Crne Gore prijedlog za razriješenje ministra pravde
Milović nije - odgovorio očekivanjima!
         - S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadaclma, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzetl neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija - naveo je premijer Milojko Spajić u obrazloženju prijedloga za razrješnje ministra pravde Andreja Milovića koji je danas podnio Skupštini Crne Gore. 
 
1
Profesorica na Univerzitetu Donja Gorica i prva crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M"
IBAR je samo pravo - da nastavimo reforme!
             - Ovo je posljednji pokušaj da Crna Gora samostalno napreduje ka EU, mimo paketa sa ostalim državama Zapadnog Balkana. Odluka o IBAR bila politička i, ukoliko i konačna odluka o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji bude politička - to neće biti dobro za našu državu - poručila je, gostujući u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M" profesorica na Univerzitetu Donja Gorica i prva crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore, povodom poziva ministra pravde Andreja Milovića da predloži Skupštini Crnee Gore njegovo razriješenje
Predložiću razrješenje - u najkraćem roku!
- Tako to biva pred velike stvari ali bar je konačno ogoljena istina udružene kampanje narušavanja crnogorskog puta u EU i dobijanja IBAR-a. Posebno imam potrebu da istaknem, da od početka mandata Vlade istrajavam u stavu da ničija ministarska pozicija nije nepromjenjiva i trajna, i da će nakon žutih i crvenih kartona biti korekcija u sastavu Vlade. Bez obzira na ove okolnosti, Vlada kao i do sada, mora nastaviti rad punom parom, jačajući poziciju u očima međunarodnih partnera i obezbjeđujući unapređenje životnog standarda svim građanima. Stoga ću, predlog za razrješenje ministra pravde shodno svojim ovlašćenjima predati Parlamentu u najkraćem roku, kako bi Vlada nastavila da se posvećeno i odgovorno bavi ostvarenjem svojih ciljeva - napomenuo je u saopštenju Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore, povodom poziva ministra pravde Andreja Milovića da predloži Skupštini Crnee Gore njegovo razriješenje.  
 
1
Ministar pravde Andrej Milović sa vanredne press konferencije pozvao premijera da ga razriješi
Stajem vam - na političku crtu!
    - Sada, kada je pozitivan IBAR ostvaren, više ne želim da ćutim. Naprotiv, želim da otvoreno razgovaramo jer to moramo da bismo upoznali javnost sa još nekim aspektima, da se reorganizujemo, pa da se još snažnije ustrijemimo ka zatvaranju pregovaračkih poglavljasa EU I postanemo njena prva naredna članica. Cijena koju plaćam je za moju besprijekornu borbu za one kojima sam vjerovao, a koji su me izdali. Koji su, takođe, izdali dogovore o zajedničkom djelovanju koje smo imaali jer samostalno I bez prathodnih konsultacija nijesmo radili ništa. Tek, nijesam ulazio u ozbiljnim mimoilaženjima I konfliktima sa najmoćnijim ljudima iz sektora bezbjednosti države, bez prethodnog dogovora I plana. Tragovi takvih izdaja ne nalaze se na mojim prstima, već na mojim leđima. Zato je došlo vrijeme da premijer Spajić I ja svedemo institucionalne račune prije nego li njegovo toksično okruženje, a onda I on sam, povuče sve ka ponoru. Kako PES, koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu I Cijelu Crnu Goru. Stoga, predsjedniče Vlade, gospodine Spajiću, želimm da vam pomognem I da prekinemo ovo političko mrcvarenje I nedosljednost. Stisnite petlju I u najkraćem roku uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi dužnosti ministra pravde, koji je predano radio na dobijanju pozitivnog IBAR, a vas često branio I kada drugi nijesu ni htjeli, ni smjeli. Stajem vam na političku crtu, kako bi sve ovo konačno dobilo epilog. To smo obojica dužni Crnoj Gori I njenim građanima - ministar pravde Andrej Milović sa današnje vanredne press konferencije pozvao je premijera da ga razriješi. 
 
0
Predsjednik Crne Gore donio ukaze o proglašenju 10 zakona koji su u prethodnim danima usvojeni u Skupštini Crne Gore
Na ponovno odlučivanje - vratio dva zakona1
       - Kao što sam ranije najavio, iz razloga poznatih javnosti, vratio sam na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, kojim se smanjuje kriterijum za izbor direktora RTCG-a sa važećih 10 na 5 godina radnog iskustva.
Na ponovno odlučivanje Skupštini vratio sam i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Naime, usvojenim Zakonom predvidja se da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine - istakao je Jakov Milatović, Predsjednik Crne Gore, koji je danas donio ukaze o proglašenju 10 zakona koji su u prethodnim danima usvojeni u Skupštini Crne Gore.  
 
0
Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja rano jutros uhapsili bbivšeg šefa kriminalistike barske policije
Vasović će biti priveden - u SDT!
Bivši šef kriminalistike barske policije Ilija Vasović saslušan je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO). Nakon završetka saslušanja, Vasović će biti priveden u Specijalno državno tužilaštvo.
Vasovića su u Baru rano jutros uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. 
 
0
Treći dan Sedme redovne sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2024.
Usvojeno sedam - IBAR zakona!
    Završetkom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću završen je treći dan Sedme redovne sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2024. na kojoj su prethodno poslanici gotovo jednoglasno usvojili IBAR zakone - Prijedlog zakona o lobiranju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. 
 
0
Počela Sedma sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore
Za zamjenika generalnog sekretara - Boban Stanišić!
       Prvog dana Sedme sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini, Skupština Crne Gore za zamjenika generalnog sekretara imenovala je Bobana Stanišića.
- Sjutra u 10 nastavićemo rad. Imamo dogovor da do četvrtak veče odradimo najveći dio dnevnog reda i glasaćemo u četvrtak poslije podne, a u petak ćemo završiti i preostale tačke dnevnog reda o kojima imamo dogovor - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. 
 
0
Premijer Milojko Spajić o IBAR zakonima u parlamentu
Trčimo zadnji kilometar - pred cilj!
      - Danas su IBAR zakoni u Parlamentu a strategija za borbu protiv korupcije na Vladi, trčimo zadnji kilometar pred cilj - napisao je na mreži Iks premijer Milojko Spajić.
- Mišel i ostali prijatelji iz Brisela žele da nam pomognu, ali mi moramo prvo sebi pomoći da bi to i drugi mogli - naveo je Spajić. 
 
0
Potpredśednik Crnogorske evropske partije o inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja Mirka Petrovića
Neprijateljski akt - cilja crnogorsku državu i njen suverenitet!
- Na koncu on je simbolička opomena potomcima da čuvaju stvoreno krvlju izvojevano. Prijedlog za njegovo uklanjanje, u konačnici cilja na zatiranje kolektivne memorije o nadvojvodi Mirku i junacima oslobodilačkih ratova, kao nosiocima nacionalnih vrijednosti etničkih Crnogoraca – slobode i suverene države. S namjerom da bi crnogorska istorija i klasična Crna Gora, koju je utemeljio handžar i džeferdar Stare Crne Gore, potonuli u zaborav u korist Velike Srbije - zaključuje Stevo, potpredśednik Crnogorske evropske partije, u reagovanju na inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici.  
 
0
U emisiji "Naglas" TV CG o krizi u Glavnom gradu i inicijativi opoziciji da smijeni gradonačelnicu Podgorice dr Oliveru Injac
Milatović ruši vlast - u Podgorici i državi!
    - Nakon izlaska Milatovića iz PES-a on je uspio da uspostavi kontrolu nad pet odbornika u Skupštini Glavnog grada. On ih koristi da se politički pozicionira za neki naredni proces, jer on zna da eventualnim rušenjem vlasti u Podgorici može izazvati krizu na centralnom nivou što može dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora što bi mu otvorilo mogućnost da se sa nekom drugom grupom politički pozicionira - istakao je odbornik Pokreta "Evropa sad" Vasilije Čarapić u emisiji "Naglas" TV CG u koja je bila posvećena krizi u Glavnom gradu i inicijativi opoziciji da smijeni gradonačelnicu Podgorice dr Oliveru Injac. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, povodom izjave predsjednika DPS Danijela Živkovića
Pozivanje na otpor - kažnjava se do tri godine!
- Prema našem Krivičnom zakoniku, ukoliko neko poziva na otpor ili neposlušnost zakonitim odlukama državnih organa ili postupanju službenih lica u vršenju dužnosti, kažnjava se do tri godine. Te radnje imaju inkriminisani oblik. Tu je postupanje relevantno sa aspekta državnog tužilaštva. Ne želim nikakvu represiju, već slobodno društvo gdje se slobodno komentariše, djeluje i kritikuje, ali jedno je kritika, ali drugo izjava koja sadrži poziv na otpor. To je nedopustivo i institucije Crne Gore ne smiju to da dozvole. Imamo ponašanje koje želi da pregazi pravnu državu i da iznutra stvara otpor - istakao je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade Crne Gore, povodom izjave predsjednika DPS Danijela Živkovića "da će biti radikalan odgovor, ukoliko dođe do hapšenja Đukanovića, te da će se organizovati dovoljno dobro da takve naume spriječe". 
 
3
Usvojena Plaforma za spašavanje i restrukturiranje Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu
Ključni korak - manjinskih akcionara!
       Ključni korak ka spašavanju Instituta "Dr Simo Milošević": Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine predložilo je, a Vlada usvojila Platformu za spašavanje i restrukturiranje Instituta – na potezu manjinski akcionari, da li će uključiti u borbu za spas i novo zlatno doba Instituta
U cilju očuvanja i unapređenja jedinstvenog i jednog od najvažnijih zdravstvenih i turističkih resursa naše zemlje na današnjoj sjednici Vlade, usvojena je Plaforma za spašavanje i restrukturiranje Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|