Sedmica - Droga nikad

1
Crnogorska policija uhapsila je N.Lj. (33)
PronaŔli mu - 26 kg marihuane!
    Crnogorska policija uhapsila je N.Lj. (33) jer je pretresom vikendice koju koristi pronađeno oko 26 kilograma marihuane.
Službenici Sektora granične policije uočili su dve osobe koje, krećući se iz pravca Albanije, na leđima nose džakove, a nakon ulaska na teritoriju Crne Gore u mestu Kučka korita, džakove su predali N.Lj. 
 
0
Poslije skandaloznog otkrivanja unoŔenja psiho-aktivnih supstanci u JU za mjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Direktor odgovorio - optužbe političke!
    Umjeato ostavke zbog skandaloznog da se u JU za mjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, njen nedavno postavljeni ditektor Marko Čađenović oonudio je odgovor da su optužbe političke! 
 
0
Skandal u renomiranoj JU smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Umjesto da se liječe - zavisnici se drogiraju!
    U JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, nekada ā€œluci spasa i mjesto rađanja novog života, na zadovoljstvo vaÅ”ih klijenata i na ponos Glavnog grada i naÅ”e državeā€ sada se u nose narkotici ā€“ alarmantnu činjenicu saopÅ”tio je MiloÅ” aÅ”ković, Å”ef Kluba odbornika SD, LP na jučeraÅ”njoj sjednici SkupÅ”tine Glavnog grada. On će zatražiti smjenu direktora ove javne ustanove Marka Čađenovića, kao I kompletnog Savjeta JU koji ga je imenovao.
MaÅ”ković ukazuje da traži odgovore Sekretarijata za socijalno staranje da li su nadležni upoznati sa unoÅ”enjem narkotika u ovu javnu ustanovu.
 
 
0
ViÅ”e državno tužilaÅ”tvo Podgorici formiralo predmet povodom pronalaska veće količine uskladiÅ”tenog ulja kanabisa kompanije "Hanf Pharma"
U poslu sa uljem kanabisa - drogu uzgajala i Vlada?!
    ViÅ”e državno tužilaÅ”tvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom pronalaska veće količine uskladiÅ”tenog ulja kanabisa kompanije Hanf Pharma, nakon Å”to je analizom utvrđeno da je riječ o opojnoj drogi, saopÅ”teno je Radiju "Slobodna Evropa".  
 
3
Po Crnoj Gori
Plantaže marihuane niču - svuda!
    Plantaže kanabisa otkrivene su u Plužinama (18 stabljika), Goliji (132 stabljike), Gusinju (30 stabljika), selu Rudine kod Tuzi 180 stabljika), selu Popratnica kod RvaÅ”a (85 stabljika), selu Mrke kod Skadarskog jezera (20 stabljika), pograničnom mjestu Cijevna Zatrijebačka (222 stabljike), a potom joÅ” dvije veće u RvaÅ”ima 
 
3
Droga, 50 puta jača od heroina
Prvi slučajevi - predoziranja fentanilom!
    Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i 50 puta od heroina, rekao je prije dva dana psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče.
Radi se o muÅ”karcima od 40 godina, bivÅ”im zavisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.
Službeni toksikoloÅ”ki nalazi i dalje se čekaju, ali porodice su u blizini preminulih naÅ”le pakovanja fentanila zbog čega se pretpostavlja da se radi o predoziranju upravo ovom drogom, rekao je Ćelić. 
 
1
IzvjeŔtaj EU
Droge ubijaju - sve viŔe ljudi!
    Broj smrtnih ishoda od posljedica konzumiranja droga u Evropi nastavlja da raste iz godine u godinu, stoji u novom izvjeÅ”taju, a najveći broj mrtvih je u Njemačkoj. 
 
1
IQOS, snus, snuf, vodene lule i novi duvanski proizvodi
Uvlače mlade - u zavisnost!
    Upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori zabrinjava stručnjake jer 35,4 odsto odrasle populacije puÅ”i, a naročito raste broj onih koji koriste e-cigarete koje kompanije reklamiraju kao manje Å”tetne od klasičnih cigareta, Å”to one nijesu. Iz Instituta za javno zdravlje za Portal RTCG navode da žene sve viÅ”e koriste duvanske proizvode, te da posebnu pažnju treba obratiti na nove proizvode kao Å”to je ā€œsnusā€ koji je jako opasan, a njegova upotreba je Å”iroko rasprostranjena među tinejdžerima koji lako razvijaju zavisnost. 
 
1
Poslije budvanskog sluĆØaja da je uĆØenici pozlilo u osnovnoj Å”koli nakon konzumiranja
Starijima brane duvan - djeci nude drogu!
    Dok starijima brane upotrebu duvanskih proizvoda u javnim ugostiteljskim objektima, ĆØime pslije COVID-19 mjera, ponovo ugrožavaju živtnu egzistenciju naÅ”i zakonodavci mlaĆ°ima NUDE DROGU!
Tako je nedavno jednoj trinaestogodiÅ”njoj uĆØenici budvanske osnovne Å”kole pozlilo u Å”koli nakon konzumiranja droge.
Surova stvarnost da je mlaĆ°ima od 18 zabrnjeno da igraju u sportsim klladionicama, da kupuju i konzumiraju alkohol, duvanske proizvode, ali ne i psihoaktivne supstance! I za to se pojedini snaĆ°u, a sve ih je viÅ”e koji diluju i konzumiraju PAS - sve popllarniji snus mogu slobodno kupiti na kiosku, kao žvaku!  
 
0
Zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori
Snus djeluje - kao kokain ili heroin!
    Snus u Crnoj Gori uÅ”mrkuju i đaci, djeluje kao kokain ili heroin!
Iz NVO CAZAS tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus, duvanski proizvod u prahu, koji na centralni nervni sistem djeluje kao psihoaktivna supstanca i ostavlja dalekosežne posledice po zdravlje, zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori. 
 
3
Novembar-mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti
Zavisnost o - psihoaktivnim supstancama!
    Zavisnost o psihoaktivnim supstancama (ili zavisnost o drogama) definisana je kao neuropsihijatrijski poremećaj koji karakteriÅ”e ponavljajuća želja za nastavkom uzimanja droge uprkos Å”tetnim posljedicama. Iako smo manje-viÅ”e upoznati sa zavisnostima o drogama, ne-supstancijalna zavisnost ili bihevioralna zavisnost je novi rastući problem u modernom druÅ”tvu. Primjenom novih tehnologija primijetilo se da hronično izlaganje drogama uzrokuje stabilne promjene u mozgu na molekularnom i ćelijskom nivou i da te promjene mogu biti u osnovi poremećaja u ponaÅ”anju.  
 
0
Inicijativu za legalizaciju marihuane potpisalo skoro 3.000 graĆ°ana
Legalizacija - "ulaznica" u narko sviijet!
- Koliko ja znam, iz mog iskustva od blizu tri decenije borbe sa bolestima zavisnosti, da je u preko 90% sluĆØajeva prvi put krenulo sa upotrebom marihuana - ukazao je sudski vjeÅ”tak i ekspert iz oblasti narkotika DuÅ”an RaspopoviƦ povodom inicijative za legalizaciju marihuane u zdravstvene i rekreativne svrhe koju je do sada - po rijeĆØima Nikola BanoviƦ, inicijatora perticije ā€œLegalizuj.meā€.- potpisalo skoro 3.000 graĆ°ana.
U jutarnjem programu TV Crne Gore navedeno je da bi legalizacija marihualne bilo brisanje prve stepenice ka ulasku u svijet narkomanije.  
 
0
U sklopu projekta ā€œMultidisciplinarna dijagnostika ā€“ molekularna medicinaā€
Predavanje o - toksiĆØnosti marihuane!
Predavanje ā€œToksiĆØnost marihuana ā€“ istine i zabludeā€ - u sklopu projekta ā€œMultidisciplinarna dijagnostika ā€“ molekularna medicinaā€ - održaƦe danas od 13 u Amfiteatru Dekanata Medicinskog fakulteta.
 
 
1
JU za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježila 10 godina uspjeŔnog rada
Za deceniju postala - luka spasa i novog života!
    -ZahvaljujuƦi vama, drage kolege, institucija u kojoj radite postala je luka spasa i mjesto raĆ°anja novog života, na zadovoljstvo vaÅ”ih klijenata i na ponos Glavnog grada i naÅ”e države. A partnerstvo sa Evropskom komisijom na projektu izgradnje Ženskog paviljona ove ustanove, ĆØime su stvoreni najsavremeniji uslovi za tretman korisnica psihoaktivnih supstanci, svjedoĆØi o tome da je znaĆØaj onoga Å”to radite prepoznat i van granica Crne Gore - naglasio je gradonaĆØelnik Podgorice Ivan VukoviƦ na obilježavanju jubileja 10 godina postojanja i uspjeÅ”nog rada Javne ustanove za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica. 
 
1
Uprava policije i ove godine formirala je Å”tab operativne akcije 'Ljeto 2018', a struĆØnjaci upozoravaju
Sve viÅ”e - sintetiĆØkih droga!
    Posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetiĆØkih droga. ObiĆØno su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muziĆØkih festivala do brojnih rejv žurki. 
 
2
JU za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Gimnazijalcima - sadnice i edukacija!
    SaĆ°enjem ukrasno bilja ispred ispred Gimnazije ā€œ25. majā€ u Tuzima Javna ustanova za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica zajedno sa partnerima Internacionalnom policijskom asocijacijom ā€“ IPA sekcija Crna Gora i NVO "Preporod", a uz podrÅ”ku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada realizovala je drugu u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 26. juna MeĆ°unarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.  
 
2
Slika dana
Droga,nikad!
 
 
1
Otvoren ženski paviljon u JU za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Korisnicima obezbjeĆ°ena - puna zaÅ”tita!
    - Iskazujem poÅ”tovanje javnoj ustanovi za resocijalizaciju i rehabilitaciju zavisnika psihoaktivnih supstanci. PoÅ”tovanje Glavnom gradu, državnim organima koji su bili ukljuĆØeni u ovaj projekat, Evropskoj komisiji, nevladinom sektoru i kancelarijama koje su pomogle sa lokalnog nivoa da se osmisli izgradnja ovog paviljona. Time se zatvara jedan vrlo važan projekat za obezbjeĆ°enje svih korisnika usluga ovog centra, koji ima za cilj sa jedne strane resocijalizaciju, a sa druge reintegraciju lica koja su korisnici i zavisnici od psihoaktivnih suptanci. ZavrÅ”avamo jednu infrastrukturu koja je važan dio u borbi protiv narkomanije. IzmeĆ°u ostalog prisustan sam ovdje kao predsjednik Savjeta koji se bavi borbom protiv narkomanije i procesima resocijalizacije i reintegracije. Ispunjen sam posebnim zadovoljstvom da smo na najviÅ”em nivou, sa najveƦim opsegom korisnika onih koji Ʀe ekspertski raditi na ovom problemu, obezbijedili da imamo punu zaÅ”titu i u fazi kada se vrÅ”i resocijalizacija i reintegracija. Punu uslugu države i druÅ”tva za korisnike koje želimo da ih bude Å”to manje, a sa procesima njihove resocijalizacije i reintegracije koji treba da budu na Å”to veƦem nivou - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip VujanoviƦ na otvaranju ženskog paviljona u JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 
1
UspjeÅ”no realizovan projekat ā€žRehabilitacija i resocijalizacija zavisnika u Crnoj Goriā€œ
Otvaranje ženskog paviljona - 17.!
          - DvogodiÅ”nji projekat ā€žRehabilitacija i resocijalizacija zavisnika u Crnoj Goriā€œ, koji je finansirala Evropska komisija uz kofinansiranje Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, uspjeÅ”no je realizovan i ženski paviljon u JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci biƦe otvoren 17. decembra. Za njegovu izgradnju bilo je predviĆ°eno 482.000 eura, a izgraĆ°en je za 471.000 eura. Kapacitet objekta je za 16 klijentkinja - saopÅ”teno je na danaÅ”njoj press konferenciji u KIC "Budo TomoviƦ".  
 
0
Serijal fotografa Lesa Bejkera
Ovako izgledaju - "ljudi na drogama"!
    Fotograf Les Bejker je uradio serijal fotografija osoba koje su pod dejstvom narkotika, kako bi pokazao kako oni utiĆØu na osobu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|