0
Više državno tužilaštvo Podgorici formiralo predmet povodom pronalaska veće količine uskladištenog ulja kanabisa kompanije "Hanf Pharma"
U poslu sa uljem kanabisa - drogu uzgajala i Vlada?!

    Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom pronalaska veće količine uskladištenog ulja kanabisa kompanije Hanf Pharma, nakon što je analizom utvrđeno da je riječ o opojnoj drogi, saopšteno je Radiju "Slobodna Evropa".

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo, na inicijativu policije, Forenzičkom centru Danilovgrad dalo naredbu za vještačenje ulja kanabis koje se nalazi u magacinu kompanije. Analiza je pokazala da ono sadrži THC u koncentraciji iznad dozvoljene, te da se radi o opojnoj drogi.
Nakon toga Tužilaštvo je dalo nalog policiji za istragu.
Kako je 6. septembra objavio podgorički M portal, Vlada Crne Gore je na sjednici od 20. marta donijela odluku kojom je Upravi prihoda i carina (UPC) naložila da izveze ulje kanabisa ove kompanije.
Portal navodi da je ta odluka usvojena pod oznakom "interno", kao tajna.
U saopštenju sa sjednice Vlade 20. marta ta se odluka ne pominje, a nema je ni u dokumentima koji su objavljeni sa tog zasijedanja na sajtu Vlade.
Međutim, prema pisanju portala, a što je potvrđeno i za RSE, Uprava prihoda i carina nije postupila po Vladinom upustvu.
- Direktor Vladimir Bulajić je, u dogovoru sa pomoćnicom za carinsku bezbjednost i kontrolu inicirao analizu u Forenzičkom centru. Takođe je informisao nadležne institucije o sumnjivosti ovog slučaja, odnosno zbog čega nije moguća primjena zaključka Vlade - navodi se u odgovoru Uprave RSE.
Premijer Vlade u tom period je bio Dritan Abazović, ministar finansija u čijem je djelokrugu rada Uprava carina Aleksandar Damjanović, a generalni sekretar, koji je potpisao odluku, Boris Marić.
Marić je za RSE rekao da Vlada nije donosila Odluku o izvozu ulja od kanabasa, već Zaključak.
- Konoplja, od koje je proizvedeno ulje, legalno je ušla u zemlju. Nakon što se ispostavilo da ulje ima veći procenat THC od dozvoljenog, Ministarstvo finansija je Vladi predložilo Zaključak da se ono izveze. U međuvremenu je istekla carinska deklaracija za izvoz ulja, zbog čega je izvoz bio nemoguć pa je Vlada van snage stavila prethodno donesen Zaključak - navodi on.
Dodaje da je Zaključak stavljen van snage prije oko mjesec dana.
- Ohrabrujem tužilaštvo da utvrdi činjenično stanje i svaki segment ove priče - rekao je Marić.
Aleksandar Damjanović nije odgovorio na upit RSE o ovom poslu.
Prema podacima iz Privrednog registra Crne Gore, kompanija Hanf Pharma je osnovana septembra 2020. u Podgorici sa ekspoziturom u Danilovgradu, opštini tridesetak kilometara udaljenoj od glavnog grada. Šifra djelatnosti je proizvodnja eteričnih ulja.
Prema dostupnim podacima o poslovanju, 2022. godinu su završili sa minusom od 200.000 eura.
Osnivači Hanf Pharma su srbijanske kompanije Eviana i Intiva Plus iz Dobanovaca nadomak Beograda, koje zajedno imaju 50 posto vlasništva.
Škeljzen Bašoti ima 25 posto, Abazui Xhevatu 15 i Silvija Vlahović 10 odsto vlasništva.
Izvršni direktor je Abraham Adižes a ovlašćeni zastupnik Nemanja Stojčević.
M portal je ranije objavio da je Škeljzen Bašota direktor kosovske kompanije McCroft Tobacco Kosovo LLC iz Gnjilana.
Međutim prema podacima kosovske Agencije za registraciju poslovanja Škeljzen Bašota ima četiri odsto vlasništva u toj kompaniji, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom cigareta.
Kompanija McCroft Tobacco Kosovo LLC iz Gnjilana, u većinskom je vlasništvu (92%) Gazmenda Abrašija, koji je od 2019. počasni konzul Crne Gore na Kosovu.
Kompanija Eviana i Intiva Plus je registrovana u Dobanovncima u Beogradu za djelatnost gajenja biljaka za proizvodnju vlakana.
Direktorica firme je, prema dostupnom registru, Ljiljana Vujotić. Firma je osnovana 2015. godine i registrovana je i za uvozno izvozne poslove.




Posjeta : 50