0
Najnovija naučna istraživanja pokazala
Prestanak pušenja - produžava život!

    Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to učiniti što prije.
Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čovjeka koji nikada nije pušio.
- Ovo istraživanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vijek čovekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih pušača - rekla je Sara Neš koja je vodila eksperiment.
Istraživanje je takođe potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.
Neš je takođe istakla da je prestanak pušenja u životnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu da puše.




Posjeta : 1697