0
Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema
Neće o popisu - "preko koljena"!

- Smatramo da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o jednom ovako važnom zakonu odlučuje na predloženi način.
Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje - Centar za demokratsku tranziciju, čiji direktor Dragan Koprivica je podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema, saopštio je da od danas neće učestvovati u radu Savjeta.

- Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje.
Zakazivanja elektronske a ne redovne sjednice onemogućilo nas je da o predloženom nacrtu kažemo svoje mišljenje, čujemo mišljenja drugih i da predložimo rješenja za poboljšanje jer, po proceduri, elektronska sjednica služi samo izjašnjavanju a ne raspravi.
Ovim se potpuno obesmišljava uloga Savjeta definisana u Zakonu o zvaničnoj statistici koji ovo tijelo definiše kao stručno i savjetodavno tijelo koje treba da unapređuje statističku kulturu i znanje. Ovdje očigledno nema riječi ni o kulturi niti znanju, nego o nečijoj političkoj potrebi da izigra zakon i da Savjet svede na vegetiranje u okviru statističkog sistema.
CDT ne pristaje na ovakav tretman i zato ovim simboličkim činom skrećemo pažnju na potrebu javne rasprave o ovom i svim drugim važnim pitanjima za funkcionisanje države Crne Gore i napredak u njenim EU integracijama.
Posjeta : 33