2
Kulturni stvaraoci danas organizuju protestnu šetnju zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović
Ponižavanje struke i - civilizacijski slom!

    - Ovo imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture. Ovo je dubok civilizacijski pad i slom, na koji smo obavezni da upozorimo. O tome svjedoče i svakodnevni protesti novinara, javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca povodom odluka ministarke Bratić - istaknuto je u otvorenom pismu kulturnih stvaralaca premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i ministarki kulture, sporta, prosvjete i nauke Vesni Bratić
- Pozivamo predsjednika Vlade prof. Krivokapića i potpredsjednika gospodina Abazovića da hitno preispitaju ovu drsku, nezakonitu i neprihvatljivu odluku. Ukoliko naša , krajnje dobronamjerna i za društvo korisna inicijativa bude ignorisana, razumjećemo je kao atak na kompletnu umjetničku scenu, njen integritet i njenu nezavisnost - dodali su kuturni stvaraoci koji sve javne djelatnike, kolege umjetnike i profesionalce u kulturi, kao i cjelokupnu javnost da im se danas od 16,30 pridruće u mirnoj protestnoj šetnji ispred Vlade Cene Gore zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović.

- Povodom informacije o imenovanju direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović, imamo etičku i profesionalnu dužnost da vam se obratimo na ovaj način.
Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti. Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski Centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama.
Nažalost, poražavajuća je okolnost da moramo skrenuti pažnju i njoj, i ministarki Bratić i stručnim komisijama Vlade Crne Gore, da produkcija reklama da u tom slučaju nije u pitanju filmska umjetnost.
Filmski centar Crne Gore je institucija koja je svojim rezultatima- da navedemo samo neke: članstva u Euroimages, EUFCN, European Film Promotion, European Audiovisual Observatory, SEE Cinema Network, Film New Eureope Initiative- Crnu Goru kao kinematografsku destinaciju, ali i stvaraoce iz filmske industrije, uvezala sa svim značajnim evropskim i svjetskim filmskim adresama.
Tome je prethodilo višedecenijsko školovanje umjetnika, filmskih radnika i stvaranje kadra kome je danas ugrožen svaki korak ka daljem napredovanju, jer vjerujemo da ovakva kadrovska logika stavlja politiku iznad kulture. Ovim postupkom su naši umjetnici i profesionalci stavljeni po strani i poniženi od strane Vlade sopstvene države i zbog toga što nijedan od njih nije zavrijedio pažnju niti je uzet u obzir prilikom imenovanja, već se putem ideološke podobnosti, i na nezakonit način, pristupilo traženju anonimnih i nestručnih kadrova iz drugih država.
Novoimenovana direktorica Mandarić Božović je bila na listi “DVERI”, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda. Samo pripadnost ovakvim ideološkim i političkim stavovima više je nego dovoljna diskvalifikacija gospođe Mandarić za bilo koju javnu funkciju u svakoj državi koja drži do osnovnih civilizacijskih vrijednosti.
Da li ovakvim imenovanjem država sugeriše svima da je u današnjoj Crnoj Gori potpuno suprotno i da su upravo stavovi "Dveri" i sličnih organizacija osnovni preduslov za napredovanje u karijeri i imenovanja na značajne javne funkcije?
Takođe vas molimo da razmislite i o tome da li je imenovanje politički kompromitovanih ljudi, koji pripadaju nacističkim i antizapadnim organizacijama druge države korak naprijed u evroatlanskim integracijama, za koje se Vlada deklarativno zalaže?
Ovo imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture. Ovo je dubok civilizacijski pad i slom, na koji smo obavezni da upozorimo. O tome svjedoče i svakodnevni protesti novinara, javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca povodom odluka ministarke Bratić.
Pozivamo predsjednika Vlade prof. Krivokapića i potpredsjednika gospodina Abazovića da hitno preispitaju ovu drsku, nezakonitu i neprihvatljivu odluku. Ukoliko naša , krajnje dobronamjerna i za društvo korisna inicijativa bude ignorisana, razumjećemo je kao atak na kompletnu umjetničku scenu, njen integritet i njenu nezavisnost.
Pozivamo sve javne djelatnike, kolege umjetnike i profesionalce u kulturi, kao i cjelokupnu javnost, da nam se pridruže u mirnoj protestnoj šetnji, u ponedjeljak, u 16:30 ispred Vlade Crne Gore.
POTPISNICI:
Nina Redzepagic, producentkinja
Karlo Kalezić, producent
Veliša Popović, producent
Marija Perović, rediteljka
Blagota Eraković, reditelj
Jelena Filipović, producentkinja
Danilo Marunović, reditelj
Dragana Tripkovic, dramaturškinja
Ana Vukotić, rediteljka
Nikola Radonjić, kreativni direktor
Zdravko Delibašić, likovni umjetnik
Željko Sošić, reditelj
Petra Božović, profesorica muzike
Dubravka Vukotić, glumica
Branka Knežević, producentkinja
Duda Duletić, kulturna aktivistkinja
Stevan Koprivica, dramski pisac
Nela Otašević, producentkinja
Roman Djuranović, akademski slikar
Ana Vujošević, glumica
Omar Bajramspahic, glumac
Julija Milačić, glumica
Stela Mišković, dipl.dramaturškinja
Zoja Đurović, profesorica muzike
Marta Ćeranić, glumica
Anđela Radović, glumica
Žana Gardašević Bulatović, glumica
Dušan Kovačević, glumac
Ivana Mrvaljevic, glumica
Djordje Šćepović, književnik i filolog
Pavle Popović, glumac
Ratko Odalović, akademski slikar
Boban Batrićević, filolog
Adnan Čirgić, filolog
Sanja Orlandić, filološkinja
Aleksandar Radoman, filolog
Ksenija Popovic, književnica
Jelena Tomašević, umjetnica
Marko Petrović Njegoš, vajar
Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista
Maja Bogojević, nezaposlena
Ivona Čović, glumica
Tijana Todorović, vizuelna umjetnica
Smiljana Martinović, glumica
Zoran Vujović, glumac
Jelena Rakočević, glumica
Ivan Ivanović, profesor filozofije
Suzana Pajović, likovna umjetnica
Stefan Todorović, filolog
Branislav Marović, istoričar
Aleksandra Radoman Kovačević, obrazovna ekspertkinja
Sava Kovačević, obrazovni ekspert
Veselin Pavićević, univerzitetski profesor
Milan Marković, filolog
Vasko Raičević, filolog
Jelena Šušanj, filološkinja
Bogdan Darmanović, magistar umjetnosti, vajar
Verica Čuljković , violonistkinja i muzička producentkinja
Dritta Lolla , producentkinja
Anja Sekulić, producentkinja
Jelena Todorović, scenaristkinja
Helena Tošič, umjetnička direktorka
Ranko Darmanović, Akademski slikar
Niko Tripunović, vizuelni umjetnik
Goran Tripunović, direktor fotografije
Andrijana Darmanović – producentkinja
Igor Marić - vizuelni umjetnik
Marina Knežević – producentkinja
Vanja Vukčević – muzikolog
Sara Vlahović - ekspert za autorska prava
Petar Novaković, glumac
Milutin Marković, grafički dizajner
Bobo Stanišić, dizajner zvuka
Renata Perazić, profesorica muzike
Draško Dragaš, akademski slikar
Tamara Stijepović, profesor flaute
Dado Đuranović, akademski slikar
Dragana Koprivica, dizajnerka
Dina Desančić, profesor violine
James Gold, fotograf
Komsa Prijić, dizajnerka i umjetnica
Tonja Madunović, dipl.muzički pedagog

Posjeta : 39