2
Iz intervjua predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za HRT
Smjena vlasti odgođena - za januar!

       - Riječ je o dubokoj i kompleksnoj krizi koja je i politička i ekonomska i zdravstvena i institucionalna. Rezime, Evropska komisija dala je najgoru ocjenu o Crnoj Gori od trenutka prihvatanja naše kandidature za članstvo u EU. Prosto, kao imperativ se nameće da to stanje treba promijeniti. DPS, na čijem sam čelu još, prihvatila je da podrži one druge političke strukture u Crnoj Gori koje žele promjenu. Opredijelili smo se da bi tu promjenu najradije izvršili kroz prijevremene parlamentarne izbore. Nijesam siguran da u ovom trenutku postoji konsenzus zainteresovanih pollitičkih struktura za promjenu po tom scenariju. Čini mi se da prevagu odnosi scenario koji preferira rearanžman izvršne vlasti u Crnoj Gori. Kazali smo da želimo da promijenimo nepovoljnu realnost kpoju doživljavamo kao propadanje i da ćemo prihvatiti bilo koji scenario koji vodi promjeni vlasti. Niije došo do promjene vlasti onog dana kada je bilo najavljeno. Neke od partija koje su dio tog političkog dogovora tražie su kratko dodatno vrijeme. Ne govorimo o mjesecima, govorimo o periodu od mjesec zbog adekvatnije pripreme za ono što treba učiniti, gdje bi i same trebale participirati. Naravno, pitanje je od tolikog značaja da nijesmo postavljali pitanje da li treba prihvatiti tu odgodu, da li treba obezbijediti da izvjesno tokom januara dođe do promjene vlasti - istakao je u intervjuu za HRT Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Da li sam ja garancija crnogorske nezavisnosti, crnogorskog nacionallnog, duhovnog i vjerskog identiteta, ne bih to tako kazao. Neupitno je da sam u ukupnom proteklom periodu bio na čellu politike koja se bavila očuvanjem i miira i etno-multičkog skllada i građanskog društva koja je obnovilla nezavisnost i Crnu Goru okrenula ka evropskom sistemu vrijednosti i već je uvela u NATO - odgovorio je Đukanović.

Uzurpacija - srbizacija Crne Gore!


- To komentarišem kao još jedan pokušaj uzurpacije kulturno-istorijskog i sakrallnog nasljeđa, sa jasnim političkim cilljem da se izvrši srbizacija Crne Gore, da se pokaže da Crna Gora nema ni svoj državni, ni svoj nacionalni, kulturni, ni vjerski identitet i da je samim tim besmisleno postojanje još jedne srpske države. To je politička intencija ideologa i promotera veellikosrrpskog nacionalizma i u Crnoj Gori i u regionu, ai to je već duboko zona krivično-pravne odgoovornosti. Govorimo o pokušaju bespravne uzurpacije nečega što je iizuzetno važno istorijsko i državno dobro Crne Gore. Podsjetili ste, Cetinjski manastir nastao je 1484., u vremenu kada je neupitno da je riječ o državnoj imovini iz vremena dinastije Crnojevića, gospodara Ivana Crnojevića. To je vrijeme kada nema SPC, jer tridesetak godina ranije došlo do ukidanja Pećke episkopije, to je vrijeme kada je Srbija okupirana. Nem0oguće je govoriti o tome da je finansiranje Cetinjskog manastira bilo od srpske crkve, billo od države Srbije. To je imovina države Crne Gore koja je ostala takvom i poslije 1920., nakon što je ukinuta država Crna Gora, a formirana SPC i sve je to trajalo do posljednjih godina kada kreće uzurpacija tog sakralnog nasjeđa Crne Gore i sve se završava ovim, ubijeđen sam, bezuspješnim pokušajem, kada je zahvaljujući odlukama Vlade Crne Gore Uprava za katastar dobila nallog da tu imovinu upiše na Vladu Crne Gore, a kasnije na zahtjev SPC da je upiše kao imovinu Crnogorsko- primorske mitropollije Crkve Srbije. Prijestonica Cetinje se žalila, vjerujem u pravni poredak Crne Gore da će se tako dokazati da je to imovina crnogorske Prijestonice, a isto tako da će pravni sistem Crne Gore u bliskoj budućnosti smoći snage da krivično-pravno procesuira uzurpatore.
Posjeta : 75