1
U finalu savladao Australijanca Kirjosa 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6)
Đoković osvojio Vimbldon - sedmi put!

    Novak Đoković je osvojio Vimbldon nakon što je u finalu pobijedio Australijanca Nika Kirjosa sa 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6)

Srpski teniser je tako došao do sedme titule na Vimbldonu, 21. grend slem titule ukupno i sada je sam na drugom mjestu ljestvice najboljih, sa Rafael Nadalom ispred njega koji ima 22. ovojene titule.
Već na početku se vidjelo da će meč da bude spektakularan, a do prvog brejka dolazi Kirjos koji je ga pravi u petom gemu prvog servisa.
Treba dodati da je Austalijanac u prvom setu skoro pa savršeno servirao.
Tjerao je Đokovića na što kraće razmjene udaraca, koje su mu očigledno više prijale.
Treba pomenuti da je i Đoković dobro servirao u prvom setu, ali jednostavno taj jedan brejk je bio presudan.
U drugom setu, tačnije četvrom gemu Đoković pravi brejk Australijancu. Interesantan podatak je da je to prvi brejk u karijeri koji je Đoković napravio u duelima sa Kirjosom (prethodna dva duela dobio Australijanac bez izgubljenog seta).
Sve je igzgledalo dobro za Đokovića do devetog gema, u kojem je sevrirao za set, a u kojem je gubio 0:40. Ipak srpski teniser je uspio da se prisabere i da spasi tri brejk lopte Kirjosa, tačnije četiri jer je i kod 40:40 Australijanac došao do nove brejk lopte ali ni nju nije iskoristio pa je tako izgubio set.
Đoković je bio agresivniji u trećem setu, ali je Kirjos sjajno odbijao napade i brejk lopte srpskog tenisera i čuvao je svoj servis.
Interesantno i nesvakidašnje meč je prekinut na kratko zbog tuče na tribinama Ol Ingland kluba. Obezbijeđenje je brzo reagovalo i udaljilo izgrednike.
Meč je nastavljen čuvali oba tenisera svoj servis sve do devetog gema.
Imao je Kirjos 40:10, i izgledalo je da će rutinski doći do gema, ali serijom grešaka, od kojih pogotovo se ističe dupla servis greška s kojom je Đoković došao do brejk lopte.
Na kraju brejk Đokovića kojije potom odbranio svoj servi i poveo sa 2:1 u setovima.
Australijanski tensier non stop se raspravljao sa svojim boksom, i očigledno je da su njega uvukla velika nervoza što se dalo vidjeti i na njegovom servisu, koji je obično bio sjajan tokom turnira.
Četvrti set je nastavljen u praktično istom scenariju kao i prethodna tri.
Oba tenisera dominiraju na svoj servis, ali svaka razmjena preko četiri udarca po nepisanom pravilu ode u Đokovićevu korist.
U dvanaest gemova ni jedan teniser nije mogao do brejka pa je nakon 6:6 moralo da se uđe u taj brejk. Đoković je ove godine imao devet dobijenih taj brejkova ove godine, i tri izgubljena, Kirjos je imao osam dobijenih ali i devet izgubljenih.
Kirjos je odmah na startu napravio na duplu servis grešku, i tako dao Đokoviću mini brejk. Srpski teniser je brzo poveo 2:0, ali je i pogriješio pa je vratio mini brejk.
Međutim ponovo je krenula nervoza kod Australijanca i Đoković osvaja tri naredna poena za 5:1.



rtcg

Posjeta : 322