1
Predsjednica Skupštine Crne Gore razgovarala sa ambasadorom Ukrajine
Osudilli agresiju - apel na diplomatiju!

          - Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, što je potvrđeno usvajanjem Rezolucije u Skupštini Crne Gore o osudi ruske agresije na Ukrajinu sa više od dvije trećine glasova. Crna Gora je u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Rusiji da odmah zaustavi vojne napade, povuče svoje snage i odabere put diplomatije, istakla je Đurović, i ponovila čvrstu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama - istakla je predsjeddnica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom.

Ocijenivši da je otpravnica poslova Natalia Fialka u dužem vremenskom periodu odradila veliki i kvalitetan posao u Crnoj Gori, predsjednica Đurović je iskazala očekivanje da će mandat ambasadora Herasimenka biti takođe plodotvoran i da ćemo u najskorije vrijeme od njega dobiti najvažnije vijesti – da su u toj državi prestala ratna dejstva.
Ona je podsjetila na to da je Crna Gora uputila materijalnu i humanitarnu donaciju Ukrajini, kao i na činjenicu da je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga.
Istakavši da je Crna Gora pozdravila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, predsjednica Skupštine je rekla da je naša država apsolutno spremna da sa Ukrajinom podijeli svoja iskustva u pogledu evropskih integracija.
Ambasador Herasimenko je zahvalio predsjednici Đurović na srdačnom dočeku i istakao da će dati maksimalan doprinos da odnosi dviju država ostanu na ovako visokom nivou.
On je kazao da su Ukrajina i njen narod zahvalni Crnoj Gori na pomoći koju im naša država pruža od početka ratnih dešavanja. U tom smislu, naglasio je da Ukrajina posebno cijeni Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, koju je usvojila Skupština Crne Gore.
Učešće predsjednice Đurović na samitu u Zagrebu biće još jedna potvrda kontinuirane crnogorske podrške Ukrajini i dalji podsticaj za razvoj naših odnosa, kazao je Herasimenko.
Ukazujući da je materijalna i humanitarna pomoć Crne Gore od izuzetnog značaja za njegovu zemlju, ambasador je izrazio nadu da će crnogorske institucije pronaći način da omoguće liječenje i rehabilitaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu, što je predsjednica Đurović pozdravila kao dobru i humanu ideju koju bi trebalo realizovati.
Posjeta : 66