2
Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, povodom Dana novinara Crne Gore
Nedopustiv i nepoželjan - pritisak na "sedmu silu"!

- Ne smijemo dopustiti da različiti pritisci svakodnevno opterećuju i obuzdavaju profesiju koja bi trebalo da svjedoči slobodi izražavanja, slobodi mišljenja, i otvorenom dijalogu. Vi ste tu, da nas, koji vršimo vlast, držite odgovornima, a procese odlučivanja učinite transparentnim - naglasila je, povodom Dana novinara Crne Gore, ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, napominjući da je časna profesija, u kojoj se novinari i novinarke moraju držati principa i etičnosti.

Prema njenim riječima, donosioci odluka su tu da novinarima i novinarkama pruže odgovore i da se potrude da im obezbijede bolji standard života i rada.
- Tokom prošle godine, prema izvještajima, zabilježeno je 16 napada/prijetnji na novinare i novinarke i medijske kuće, bez težih fizičkih napada. U 2022. godini bilo je 19 napada, a godinu ranije, taj broj je bio 21. Brojka pada, ali dok postoji makar jedan napad, makar jedna prijetnja, naš posao nije završen - kazala je Vujović.
Ponovila je da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja ili zastrašivanja novinara, i pozvala je nadležne da pravovremeno, dosljedno postupaju u svim slučajevima nasilja nad novinarima i medijima.
Nedopustiv je i nepoželjan, politički, uređivački i drugi pritisak na slobodu izražavanja novinara i novinarki i unutar redakcija. Iako je ponekad izuzetno teško oduprijeti se pritiscima, vjerujem da nikada nećete zaboraviti da ste vi čuvari javnog interesa, a ne interesa bilo kog pojedinca ili centra moći“, navela je Vujović.
Kazala je da je sigurna da će novinari prilikom kreiranja svakog teksta i priloga voditi računa o poštovanju etičkog kodeksa i o tome da odgovaraju samo zahtjevima svoje profesije.
- Pravo je javnosti da zna, a vi donosite ključne podatke i birate značajne teme. Pohvaljujem tradicionalne medije i veći broj portala, koji drže do etike i drže crnogorsko medijsko nebo visoko iznad kaljuge lažnih vijesti, dezinformacija i difamacija ličnosti. Ponosna sam na taj standard. - rekla je Vujović.




Posjeta : 71