1
U emisiji "Naglas" na TVCG o hapÅ¡enju Katnića i Lazovića
Pokazatelj karaktera prethodne vlasti - ne osuđivati unaprijed!

- HapÅ¡enja bivÅ¡eg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i nekadaÅ¡njeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavljaju vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije, i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti - istakao je poslanik PES Darko Dragović u emisiji "Naglas" na TVCG.

Dragović je kazao je da vjeruje sadaÅ¡njem tužilaÅ¡tvu i da očekuje da će se sprovesti nezavisna i nepristrasna istraga protiv Lazovića i Katnića.
- Vjerujem da će se utvrditi sve relavantne činjenice i da će doći do optuženja Katnića i Lazovića. Ne treba se mijeÅ¡ati u rad tužilačkih organa, istraga mora biti nezavisna i nepristrasna - istakao je Dragović.

;;-Važan potez SDT, ne smije se odugovlačiti proces


Poslanica NSD Simonida Kordić istakla je da je sada jako važan potez Specijalnog državnog tužilaÅ¡tva.
- Jako je važan potez Specijalnog tužilaÅ¡tva i da se otkoče procesi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije posebno u najviÅ¡im rangovima bivÅ¡eg sistema", naglasila je Kordić.
Ovo je slika kako su izgledale institucije sistema na koje smo svi mi građani bili upućivani a u kojima je bilo jako malo sistema ali mnogo izvrÅ¡avanja volja koje su van onoga Å¡to se podrazumijeva u jednom sistemu vladavine prava", poručila je Kordić.
Naglasila je da očekuje da će postupak biti doveden do kraja.
- Neophodno je da postoji politička volja da se pokrenu takvi porcesi i da dođe do realnih iskoraka u borbi protvi korupcije i kriminala - poručila je Kordić.
- Važno je kakao će teći ovaj proces, ne smije se dozvoliti da dođe do odugovlačenja - kazala je Kordić.

SDT mora da radi bez pritisaka

Poslanik DPS Nikola Rakočević naglasio je da Specijalno državno tužilaÅ¡tvo sada treba da radi svoj posao bez pritisaka.
- Prirodno je da kad se neko privede da se dozvoli tužilaÅ¡tvu i sudovima da rade svoj posao a ne da se unaprijed osuđuje. Neka Specijalno državno tužilaÅ¡tvo radi svoj posao, vidjećemo rezultate - istakao je Rakočević.
Poručio je da pojedinci koriste svaki trenutak da pokuÅ¡aju da kriminalizuju partije.
- A mi koji se bavimo politikom treba da budemo odgovorni i da ne vrÅ¡imo pritisak na tužilaÅ¡tvo, da ne koristimo svaki trenutak da pokuÅ¡amo da kriminalizujemo partije već da kao odgovorni pojedinci prema državi dopustimo državnim institucijama da rade svoj posao - poručio je Rakočević.
- Dok se nekome ne presudi on je nevin, i to treba naglaÅ¡avati onima koji su na vlasti posljednjih tri godine - dodao je Rakočević.

Očekuje se politički konsenzus u cilju rjeÅ¡avanja problema u Å avniku


Poslanik Pokreta Evropa sad i kopredsjedavajući Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić pozvao je sve političke subjekte koji imaju predstavnike u SkupÅ¡tini da započnu parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razrijeÅ¡ila politička kriza u Å avniku.
Dragović je komentariÅ¡ući inicijativu Čarapića istakao da se sada čeka odgovor svih konstituenata SkupÅ¡tine Crne Gore.
Kazao je da očekuje da se postigne politički konsenzus da se izborni proces u Å avniku zavrÅ¡i.
- Konkretno kada će početi ne mogu da kažem, očekujem da se zakaže i sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu za rjeÅ¡avanje problema Å avnika - naglasio je Dragović.
ZavrÅ¡etak izbornog pocesa u Å avniku je, kako kaže, moguć na dva načina:
- Jedan način je izmjena Zakona o biračkom spsiku gdje bi sva lica koja su upisana u birački spisak a koji nemaju prebivaliÅ¡te u Å avniku budu izbrisani iz biračkog spiska. Drugi način je da se postigne politički dogovor da u skladu sa važećim biračkim spiskom koji je zaključan a koji ne predstavlja stvarni odnos legimiteta jer imamo veliki broj ljudi koji su promijenili prebivaliÅ¡te - kazao je Dragović.
Kordić je naglasila da izbori u Å avniku nijesu legitimni u svakom slučaju.
U Šavniku je, kako kaže, u ovom trenutku sve pogrešno.
- Mi smo u situaciji gdje imamo niz akata koji su van prava i koji su proizveli vanpravno stanje - kazala je ona.
Važno je, kako je istakla, da imamo ovo iskustvo za dalji rad Odbora za svobuhvatnu reformu.

Ako ima političke volje, problem Å avnika je rjeÅ¡iv


Naglasila je da ukoliko postoji politička volja problem Å avnika je rjeÅ¡iv.
Rakočević je kazao da je tačno da su se kroz problem Å avnika već reflektovali neki problemi na kojima treba raditi u budućnosti.
Naglasio da je siguran da većina građana ne zna pravu problematiku u Å avniku.
- Siguran sam da građani ne znaju da je nosilac liste Demokratskog fronta na izborima u Å avniku, kao i nosilac liste Demokrata na lokalnim izborima upisani samo nekoliko mjeseci prije tih izbora, kao i joÅ¡ sedam lica na njihovim listama upisani mjesec dana prije održavanja izbora. A naÅ¡ nosilac liste je upisan 1988. godine - istakao je Rakočević.
Rakočević je kazao da politički kompromis i dogovor ni u jednom vremenu ne smije da bude izvan ustava i zakona.
DPS će prihvatiti poziv na parlamentarni dijalog za rjeÅ¡enje krize u Å avniku
Kazao da je da će DPS prihvatiti poziv Čarapića na parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razrijeÅ¡ila politička kriza u Å avniku.
- Moramo se fokusirati i vidjeti koje je rjeÅ¡enje za Å avnik. Prihvatićemo pokret kolega iz Pokreta Evropa sad da razgovaramo o Å avniku van Odbora za sveobuhvatnu reformu. Na tom sastanku ćemo govoriti o Å avniku kao prioritetnom pitanju koje se mora rijeÅ¡iti vrlo brzo, razgovaramo u Odboru za izborno zakonodavstvo. U Odboru za izborno zakodnodavstvo se vraćamo kada vlada povuče nezakonitu i neustavnu odluku o slanju odbora povjerenika - kazao je Rakočević.




Posjeta : 57