0
IzvjeŔtaj predstavnika SAD u STO
"Crna" lista trgovinskih partnera SAD

             Kancelarija predstavnika SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) objavila je "crnu" listu zemalja, trgovinskih partnera SAD, u kojima se ne poÅ”tuje tuĆ°a intelektualna svojina. Na prvom mjestu te liste, objavljene u izvjeÅ”taju pod nazivom Special 301, nalazi se Ukrajina.



             Kancelarija ameriĆØkog trgovinskog predstavnika objavljuje ovu listu svake godine, a na nju se uvrÅ”Ć¦uju zemlje u kojima ne postoji adekvatna zaÅ”tita intelektualne svojine, kao ni fer i praviĆØan pristup tržiÅ”tu. Zemlje koje se nalaze na listi svrstavaju se u nekoliko kategorija, poreĆ°anih po stepenu ugroženosti intelektualne svojine. Prva kategorija nosi naziv "Strana zemlja najviÅ”eg prioriteta sa potencijalom za najgore situacije", a u nju ulaze "zemlje u koje nisu pristupile pregovorima sa STO oko odreĆ°ivanja adekvatnog nivoa zaÅ”tite intelektualne svojine, ili ne pokazuju napredak u tim pregovorima". Zemlje svrstane u tu kategoriju izlažu se opasnosti da im SAD uvedu trgovinske sankcije; u toj kategoriji se trenutno nalazi samo Ukrajina.

               Druga po redu kategorija je "Prioritetna lista za posmatranje" u kojoj se nalaze "zemlje sa specifiĆØnim problemima u pogledu zaÅ”tite intelektualne svojine". Smatra se da u tim zemljama postoji donekle razvijena zaÅ”tita intelektulne svojine, djeluju službe za nadgledanje i sprovoĆ°enje zakonskih propisa i vladaju djelimiĆØno korektni tržiÅ”ni uslovi. Ove godine u toj kategoriji se nalazi 14 zemalja - Argentina, Brazil, Kina, Egipat, Indija, Indonezija, Izrael, Kuvajt, Liban, Pakistan, Filipini, Rusija, Turska i Venecuela.

             U treƦoj kategoriji nazvanoj "Lista za posmatranje" ove godine je svrstano 36 zemalja u kojima "problemi sa zaÅ”titom intelektualne svojine zavreĆ°uju bilateralnu pažnju". U toj kategoriji se nalaze Azerbejdžan, Bahami, Belorusija, Belize, Bolivija, Bugarska, Kanada, ƈile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Dominikanska republika, Ekvador, Gvatemala, MaĆ°arska, Italija, Jamajka, Kazahstan, Koreja, Letonija, Litvanija, Malezija, Meksiko, Peru, Poljska, Rumunija, Saudijska Arabija, SlovaĆØka, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Turkmenistan, Urugvaj, Uzbekistan i Vijetnam. Jedno mjesto pripada i Evropskoj uniji.

             U izvjeÅ”taju su objavljeni rezultati specijalnog pregleda zaÅ”tite intelektualne svojine u Kini. U tom pregledu se navodi da je stepen ugroženosti intelektualne svojine u Kini i dalje nedopustivo visok, uprkos naporima tamoÅ”nje vlade da promijeni stanje.

             "Na ovogodiÅ”njoj listi Kina je iz niže kategorije uvrÅ”tena u viÅ”u, Prioritetnu lista za posmatranje zbog neuspjeÅ”nih pokuÅ”aja zaÅ”tite intelektualnih prava i smanjenja broja sluĆØajeva ugrožavanja vlasniĆØkih prava. Kineska vlada mora preduzeti efikasne mjere koje Ʀe smanjiti izuzetno visoku stopu piraterije i falsifikovanja, ukljuĆØujuƦi donoÅ”enje novih zakonskih propisa i poveƦanje broja kriviĆØnih prijava protiv poĆØinilaca. Istovremeno, tamoÅ”nje tržiÅ”te treba i dalje da ostane otvoreno za legitimne uĆØesnike i zaÅ”tiƦene robne marke", izjavio je Piter Algajer, predstavnik SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.




Posjeta : 1878