Brze Cinjenice - Kultura

0
Novo djelo književnice iz Mojkovca Nataše Žurić sjutra pred čitalačkom publikom KIC “Budo Tomović”
Promovišu roman - “Isječak kruga”!
Roman Nataše Žurić “Isječak kruga” biće sjutra od 19 promovsan u u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će uz autorku govoriti recenzent Vanja Kovačević i književnica mr Dijana Tiganj. U okviru muzičkog segmenta nastupiće Hristina Dragović & Duo Esspresivo. Odlomke će čitati Marija Berilažić i Luka Vujičić, a veče će moderirati Lena Ruth Stefanowitz.  
 
0
Prvim nastupom u Crnoj Gori, beogradski vokalni kvartet "Ming"otvoro 15. izdanje "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Moto festivala - balkanske džez veze!
      - Balkanske džez veze moto je ovogodšnjeg, 15. izdanja festivala "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori", manifestacje koju je 1. premjernm nastupom otvoro vokalni kvartet "Ming" iz Beograda.
- Vođeni iskustvom koje smo stekli prošle godine radeći na projektu Balkan Youth Jazz Orchestra, želimo da istaknemo pojedine kompozitore i njihove ansamble i promovišemo njihova dosadašnja muzička dostignuća. U okviru koncertnog programa gostovaće premijerno u Crnoj Gori Vokalni kvartet Ming iz Beograda, pod vođstvom pijanistkinje i kompozitorke Nevene Pejčić, Gordan Spasovski Trio iz Skoplja koji će predstaviti svoj uspješni debitantski album “Light Pillar”, Mimika Orchestra iz Zagreba pod vođstvom kompozitora i multiinstrumentaliste Maka Murtića - naglašavaju organzatori. 
 
0
MASTERCLASS u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, uživo i na YouTube kanalu Centra
Filip Roca o - osnovama 3D mappinga!
Sve o osnovama 3D mappinga, softwerima i zvuku govoriće umjetnik digitalnih medija Filip Roca i kompozitor/muzički producent Relja Ćupić - tehničku podršku pruža EURO UNIT - sjutra od 12 govoriće na MASTERCLASS u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a biće uživo i na YouTube kanalu Centra.
Zvuk koji prati ovu AV instalaciju je komponovao Relja Ćupić.
Od 19 u "Perjaničkom domu" biće održan prvi 3D mapping galerijskog prostora u Crnoj Gori Filipa Roce.
Program je organizovan u saradnji Centra savremene umjetnosti i Filmskog centra Crne Gore
    
 
0
Veče njemačke spisateljice Monike Rink održano u KIC „Budo Tomović”
Poezijom se protivi - jednoznačnom viđenju svijeta!
       - Ova poezija protivi se jednoznačnom viđenju svijeta, ukida tradicionalnu metaforiku i tradicionalno simboličko mišljenje - ocijenila Jelena Knežević, stvaralaštvo Monike Rink u mnogome odgovara glavnim karakteristikama savremene njemačke poezije, po tome što ujedinjuje intertekstualnost, intermedijalnost i višeznačnost.
Poznata njemačka spisateljica Monika Rink predstavila se sinoć podgoričkoj publici pred punom Multimedijalnom salom KIC-a „Budo Tomović”. O njenom stvaralaštvu govorile su teoretičarka književnosti Jelena Knežević, koja je moderirala veče i pjesnikinja Barbara Delać, koja je sa Monikom Rink sarađivala na Akademiji umjetnosti u Berlinu. Razgovor je vođen uz konsekutivno prevođenje Ljubomira Ivanovića. 
 
0
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Tradiciju otvara - premijera MINGA!
Premijerno gostovanje vokalno - insrumentalnog sastava MING iz Beograda, koncertom sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”.
MING je mladi i perspektivni džez sastav iz Beograda obojen zvucima bi-bapa, sastavljen od sedam prijatelja i kolega, među kojima su četiri vokala: Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić i Gorica Šutić, kontrabasista David Gegić i bubnjar Aleksa Milijanović, koje predvodi pijanistkinja, aranžerka i kompozitorka Nevena Pejčić, ujedno osnivačica i vođa benda. Njena kompozicija “Wald” bila je uvrštena u repertoar projekta Balkan Youth Jazz Orchestra, koji je premijerno izveden u Podgorici 29.aprila 2021. u podgoričkom "srcu kulture grada". 
 
3
Književno veče Desanke Jauković održano sinoć u KIC "Budo Tomović"
Duboko lirski izraz izazvao - aritmiju "srca kulture grada"!
    - Smatram da je taj bijeg cikličan. Da je poezija bijeg od svijeta, samo privremen, kako biste se okrijepili i jači i drugačiji ponovo vratili svijetu kome ipak primarno pripadamo. U tom smislu je poezija možda poput neke vrste životnog goriva koje vas pokreće i omogućava da nastavite. Svako umjetničko stvaralaštvo vjerovatno jeste jedan vid bijega od spoljašnjeg u neki unutrašnji svijet, da taj put ne vidim kao jednosmjeran - govoreći o pisanju poezije na stranom jeziku, što djeluje kao svojevrsni eskapizam ili unutrašnji egzil, ukazal/a je pjesnikinja i profesorica italijanskog jezika i književnosti Desanka Jauković, sa kojom je u sinoć u KIC “Budo Tomović” razgovarala Valentina Knežević.
Ona je ocijenila da Desankinu poeziju odlikuje duboko lirski izraz, introspekcija i refleksivnost, kao i otvaranje najsuštinski jih pitanja čovjekovog postojanja i njegovog položaja u svijetu - izazvala je pozitivnu aritmiju posjetilaca u Multimedijalnoj sali "srca kuulture grada". 
 
3
Koncert Gradskog hora Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor u KIC “Budo Tomović”
Premijerno nastupaju - u "srcu kulture grada"!
Gradski hor Kulturnog centra “Nikola Đurković” premijerno sjutra od 20 nastupiće na velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Na repertoaru ansambla nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke, kao i višeglasne kompozicije klasične muzike. Horom rukovode profesorke Dušica Ćetković i Ljiljana Dončić.  
 
2
Dugometražni dokumentarni film Momira Matovića večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijera fillma - “Blažo”!
Dugometražni dokumentarni film “Blažo” autora Momira Matovića koji je posvećen istaknutom revolucionaru i narodnom heroju Blažu Jovanoviću biće premijerno prikazan večeras od 20 u u velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Film je nastao u produkciji Mat film Montenegro i uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.  
 
2
Knjiga umjetnika Mladena Blaževića pred posjetiocima izložbe "Ubrzana umjetnost"
Između korica - “Ljubavno informativne poezija...!
Knjiga “Ljubavno informativna poezija i basne nepoznatih pisaca” umjetnika Mladena Blaževića, biće - u skopu izložbe "Ubrzana umjetnost" - večeras od 19 promovisana u
   Promocija “Ljubavno informativne poezija i basne napoznatih pisaca” organizovana je u saradnji Fondacije “Ćano Koprivica” i Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Na promociji će govoriti prof. dr Mirko Jakovljević, pisac i novinar Brano Mandić i kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović.  
 
2
Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit" afirmiše mlade crnogorske književne stvaraoce
Po dvije pjesme - predstaviće 15 poeta!
- “Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce” do 18 godina, koju organizuju Internacionalna Kulturna Asocijacija ,,IKA" u saradnji sa Udruženjem književnika ,,Zenit", biće večeras od 19 održana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na manifestaciji učestvuje petnaest mladih književnih stvaralaca koji će se predstaviti sa po dvije autorske pjesme.
    
 
2
Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Sofijin prvjenac - Mocart, Bah i Betoven!
    Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić”, biće - u sklopu ciklusa KIC "Budo Tomović" “Mladi taenti" u srijedu održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će nastupiti uz klavirsku saradnju Davora Novaka, a na repertoaru će biti djela: Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u A duru br. 22, K. 305), Johana Sebastijana Baha (Partita u d-molu, br. 2 BWV 104) i Ludviga Van Betovena (Sonata u F-duru, br. 5 op. 24, “Proljećna”). 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja"
Za doprinos istorizaciji - poziv trajno otvoren!
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pokreće četvorogodišnji projekat "Laboratorija kolekcije nesvrstanih zemalja", čiji je cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom, koja za nju iskazuje veliko interesovanje.
Koncipira ga i realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to: Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević. Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.
Poziv je trajno otvoren. Kontakt za dodatne informacije mailto:laboratorija.nesvrstanih@csucg.me 
 
2
Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izložba ,,Ubrzana umjetnost“ otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG
"Sedam brzina" - maksimalno ubrzanje umjetnosti!
          - Bilježim šest promjena sopstvenog stanja, identifikujući ih kao promjene brzine, ubrzanja koje nazivam „Šest brzina umjetnosti“. Sa ciljem postizanja ubrzanja umjetnika koji treba da izazove ubrzanje sopstvene i opšte umjetnosti. Uslov za to je fizičko ubrzanje umjetnika u specifičnim uslovima koji izazivaju aktiviranje adrenalina pod čijim uticajem je došlo do stvarnih promjena unutar mog bića koje verifikujem u naučnom umjetničko istraživačkom radu, sa šest aspekata; naučnog akceleracija vremena u umjetnosti; filozofskog i estetičkog – akceleracija umjetničkog duha, psihološkog – akceleracija svijesti o umjetnosti; sociološkog – socijalna akceleracija odnosa prema ili ka umjetnosti (građanska akceleracija); fizičkog – akceleracija umjetnika unutar umjetnosti; prostornog – akceleracija prostora umjetničkog djelovanja. Rezultat postizanja ovih šest promjena brzina, ubrzanja, jeste postizanje po mom umjetničkom stavu, maksimalnog
ubrzanja umjetnosti, koje nazivam „Sedma brzina“ - Stejtment umjetnika Mladena Blaževića, čija je izlložba ,,Ubrzana umjetnost“ do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" CSUCG  
 
2
Promocija knjiga Borisa Jovanovića Kastela prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
O poeziji i esejima sa - pjesnikom Evrope!
Promocija knjiga “Ako dojedrim“ i „Konzul i juvelir Mediterana“ Borisa Jovanovića Kastela biće prekosjutra od 19 priređena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O poeziji i esejima sa pjesnikom će razgovarati Đina Bajčeta, izdavač i direktorica pljevaljske biblioteke, dok će stihove i odlomke iz eseja čitati Sofija Kirsanov. 
 
2
Poetski prvjenac književnika iz Mojkovca pred publiko KIC “Budo Tomović”
Promovišu Rosićev - "Drugi Svijet"!
Knjiga poezije Milisava Rosića "Drugi Svijet" biće večeras od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o knjizi će govoriti recezent djela književnica Nataša Žurić i dr Mirko Jakovljević ispred izdavačke kuće Lider Mont Media. biće prikazan kratak film posvećen djelu, a u muzičkom segmentu nastupiće umjetnica Olivera Bjelić.  
 
1
,,Ubrzana umjetnost“ Mladena Blaževića u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore
Svjestan 21. vijeka - stvara inovativno!
       - Za njegovo istraživanje posebno su značajni i umjetnički pravci kao polazište u istraživanju - futurizam i kinetička umjetnost(…) Umjetnik je svjestan tehničkih mogućnosti koje mu pruža 21. vijek i upravo na tom tragu stvara djela koja su inovativna. Interesuje ga teorija kosmologije, Lagranževa i Hamiltonova mehanika, teoreme gravitacijske singularnosti, teorije relativiteta… Autor nam usmjerava pažnju na tehnologiju koja nam je na raspolaganju, kao i mogućnosti koje nam ona nudi i koje su neograničene - ukazuje Milena Mijović Durutović, kustoški na izložbe Mladena Blaževića ,,Ubrzana umjetnost“, koja je do 15. aprila otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjjetnosti Crne Gore. 
 
1
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović"
Predstavljaju djelo - dr Iva Pilara!
Knjiga „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr Iva Pilara biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na promociji će govoriti: (Dragan Popadić tbc), Neven Staničić, mr Željko Rutović i dr Vladimir Lončarević. Moderatorka će biti Ana Vuksanović.  
 
0
Ciklus "Kamerna muzika" u KIC "Budo Tomović"
Na programu - dva klavirska kvarteta!
       Klavirski kvartet u sastavu Vladana Perović, klavir, Marko Simović, violina, Petar Obradović, viola i Milan Ninković, violončelo prirediće - u okviru ciklusa "Kamerna muzika" - koncert sjutra od 20 u velioj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu koncerta, posvećenog Heleni Rajs, osnivačici Mreže za kamernu muziku ACMP - koja obilježava 75 godina, dva su klavirska kvarteta, Gustava Malera i Johanesa Bramsa (op.25, br.1 u g-molu).  
 
0
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” u KIC “Budo Tomović”
Afirmišu ženska djela - 20. i 21. vijeka!
Koncertni ciklus “Kompozitorke iz sjenke” koji pruža uvid u stvaralački potencijal domaćih i svjetskih autorki biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
U cilju afirmisanja ženskog muzičkog stvaralaštva djela solističke i kamerne muzike kompozitorki 20. i 21. vijeka izvodiće istaknuti crnogorski solisti i ansambali među kojima su pijanisti Bojan Martinović i Nataša Popović. violinisti Vujadin Krivokapić i Ana Rašović, violisti Misha Berkut i Ilijana Zvicer, violončelista Milan Ninković, kontrabasistkinja Ana Zvicer, klarinetista Petar Garić, flautistikinja Marija Đurđević Ilić  
 
2
Nova teatarska produkcija KIC ,,Budo Tomović''
“Ekselencije” u - KIC “Zeta”!
Nova teatarska produkcija Kulturno - informativnog centra ,,Budo Tomović'' predstava “Ekselencije” biće sjutra od 20 odigrana u sali KIC “Zeta” u Golubovcima.
Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično otvorila ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|