0
24. Festival internacionalnog alternativnog teatra počinje večeras
Na otvaranju - "Mobi Dik"!

Italijanskom predstavom "Mobi Dik", koju je režirao Stefano Te večeras od 21 na Trgu nezavisnosti biće otvoren 24. Festival internacionalnog alternativnog teatra.
Do 18. publika će imati priliku da prati teatre iz Italije, Francuske, Mađarske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Kipra i Crne Gore, kao i zanimljive književne, likovne, muzičke, filmske i programe iz oblasti kreativnih industrija.

Zvijezda festivala biće slavni koreograf Jozef Nađ, koji će se podgoričkoj publici predstaviti sa francuskom predstavom „OMMA“, u produkciji „Atelier 3+1“.
Ovogodišnju selekciju FIAT čine i: “Franc V. (Slovačka), “O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina” (Srbija), “Tri sestre i Nataša P.” (Sjeverna Makedonija), “U amanet” (Crna Gora), “Tesla-prilagođavanje anđela” (Hrvatska), “Avgust” (Mađarska), “Ana Karenjina” (Crna Gora), “Krisolov” (Italija), “Dok smo vozili kratkim, kratkim linijama horizontal” (Francuska), “Ceremonija čaja” (Kipar) i “Wunder tandem” (Italija).
o nagradama za najbolju predstavu, glumca i glumicu, kao i o nagradi za režiji „Slobodan Milatović“ odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja (predsjednica) i članovi Dragana Tripković, dramaturškinja i Dejan Ivanić, glumac.
Tradicionalno, FIAT će biti završen druženjem i performansom „Živa Voda“ – Dabovići BB, koji će biti upriličen 18. septembra, u izvođenju Tamare Vujošević-Mandić i Julije Milačić-Petrović Njegoš, u čast reditelju i jednom od osnivača FIAT Slobodanu Milatoviću.
Festival postoji više od 30 godina, a već drugu godinu održava se u drugačijim okolnostima, uslovljenim pandemijom koronavirusa. Poštujući sve propisane mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore, programi će se ove godine većinom održati na otvorenom. Obavezno je poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.
Posjeta : 23