1
Aleksandra Vuković, članica predśedništva DPS, ukazuje na alarmantno stanje u prosvjeti
Ministre Vojinoviću, dosta je bilo!

          - Kucnuo je čas da svi, bez obzira na političku orijentaciju i obrazovni profil, a radi sreće crnogorskog društva i dostojanstva najvažnijeg poziva – prosvjetnoga, ustanemo, bez dileme i bez izuzetka, združeno i jedinstveno, i kažemo – dosta je - upozorava članica predśedništva DPS Aleksandra Vuković i ističe:
- Prosvjetni kadar u Crnoj Gori ponižen je i uvrijeđen je kao nikada do sada. Prosvjetni poziv, koji je trebalo da bude svjetlo i nada crnogorskoga društva, osujećen je u svojoj osnovnoj funkciji – obrazovanju i vaspitanju mladih.

Postao je središte partijskog mahnitanja mediokriteta, koji su omogućili da najgori i najgore vode najsloženije procese i sunovrate najdragocjeniji sistem crnogorskog društva – obrazovni.
Vlada Dritana Abazovića, sa SNP-ovim ministrom Vojinovićem, ukinula je smisao školstva i učiteljskog, nastavničkoga i profesorskog poziva, stavila je sve to na pladanj roditeljima i učenicima kao potencijalnim sigurnim glasačima, previđajući da se biračka podrška ne dobija podilaženjem neznanju i bahatosti, prepisivanju i ucjeni. Na taj način stiče se prezir, ali ne i cenzus, koji je samo Dontovom formulom mogao produžiti parlamentarni život ove partije.
Nedostojnost i nedosljednost u radu ministra prosvjete odrazila se na cio prosvjetni sistem koji je u mraku.
Maturski ispit, a u stvari – ispit zrelosti i punoće ličnosti učenika – Vojinović je pretvorio u smijuriju, izjednačujući vrlinu i krivotvorenje, istinu i obmanu. Abazović i Vojinović su svoje svjetonazore primijenili na proces polaganja maturskog ispita ulagujući se pritisku sredine prema kojoj osrednjost treba biti nagrađena Lučom, a falsifikovanje najboljom ocjenom. Maheraj i lažiranje jesu stil Abazovićeve sramotne vlade, ali se moramo pobuniti zbog drske i bestidne akcije tzv. ministra prosvjete Miomira Vojinovića. Nezakonito razaranje školstva, nasilna promjena sistema ocjenjivanja i procjenjivanja znanja – mora biti kažnjena i zauvijek proćerana iz prosvjetnih institucija.
Maturantima i njihovim roditeljima nijesu prijatelji oni koji su nagradili čin propadanja kulture znanja. Oni su sve nas pokušali pretvoriti u masu koja ne talasa, već prihvata njihov provincijski stav prema obrazovanju. Pokušali su nas navesti da počnemo ličiti na njih – površne, neobrazovane, tužne vođe bez svojstava.
Pozivamo građane da od ovakve bezočne vlasti zajedno odbranimo najsvetiju društvenu vrijednost – obrazovanje!




Posjeta : 131