3
Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu
Tužilaštvo ćuti na - “ukrajinizaciju ili smrt”!

          - Tužilaštvo je pokazalo da, s jedne strane, ćuti i ne reaguje na otvorene i besprizorne pozive na nasilje i “ukrajinizaciju ili smrt”, a s druge, reaguje na slobodu misli i govora - kao da je predstavnik i glasnogovornik Crkve Srbije u našoj zemlji.
- Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je takva Vaša praksa duboko neprofesionalna, neodgovorna i suprotna Vašoj ustavnoj i zakonskoj ulozi i obavezama. Ona je, uz to, i skandalozna, jer štitite one koji svakodnevno udaraju na zajednički život, toleranciju, saradnju i solidarnost svih koji žive u našoj zemlji, propagirajući nacional-šobinističke ideje i političke platforme, a istovremeno pokrećete postupak protiv onih koji se takvoj agresiji i mržnji suprotstavljaju javno i slobodno iskazanim kritičkim mišljenjem - Crnogorski helsinški odbor uputio otvoreno pismo VDT Podgorica, VDT Crne Gore i Ombudsmanu.

- Od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsmana) očekujemo, i ovim povodima, da odgovorno i nepristrasno radi posao za koji je izabran i koji mora da obavlja nepristrasno, neselektivno i odgovorno - navedeno je u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik CHO Miodrag Vlahović.
Otvoreno pismo Crnogorski helsinškog odbora prenosimo integralno:

Poštovani,

dana 06. aprila ove godine obratili smo se javnosti (ali i Vama - Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore i Višem državnom tužilaštvu Podgorica, kao i Ombudsmanu), povodom nacional-šovinističkog i fašistoidnog pamfleta “Ukrajinizacija ili smrt”, koji je objavio portal “In4s”, u kojem se, na najodvratniji i najbezočniji način, propagiraju nasilje, nacionalna i vjerska netolerancija i mržnja.
Tada smo istakli da “ ... smatramo da će nadležnom tužilaštvu, ukoliko postoji elementarna volja i spremnost da se pozabavi ovim tekstom, autorom i urednicima pomenutog portala, biti lako da ocijeni o čemu se tu radi. Hitno i neodložno uklanjanje ovog teksta je minimum koji očekujemo. Istovremeno, nadležni tužilac treba da sagleda i razmotri ukupno djelovanje portala In4s i da pozove njegovog osnivača na odgovornost.“
Na to smo, 10. aprila ove godine, dobili odgovor iz VDT Crne Gore: “Povodom Vašeg obraćanja, putem maila 06.04.2023. godine, obavještavamo Vas da je nakon analize sadržaja koji je predmet Vašeg obraćanja, Vrhovno državno tužilaštvo sa objavljenim sadržajem na portalu “ In4s” upoznalo, nadležno Više državno tužilaštvo u Podgorici, u kojem je ovim povodom formiran predmet.”
Od tada - a naredne sedmice će se navršiti i sedmi mjesec - nema nikakve reakcije od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.
Istovremeno, svi smo svjedoci da je pokrenut postupak protiv dr Bobana Batrićevića, o čemu smo Vam takođe pisali, čime se crnogorska tužilačka organizacija ozbiljno i teško kompromituje, sprovodeći progon slobodnog mišljenja i izražavanja stavova! Reakcije domaće i inostrane javnosti Van jasno ukazuju na neutemeljenost i opasnost Vašeg stava i postupanja.
Time je Tužilaštvo pokazalo da, s jedne strane, ćuti i ne reaguje na otvorene i besprizorne pozive na nasilje i “ukrajinizaciju ili smrt”, a s druge, reaguje na slobodu misli i govora - kao da je predstavnik i glasnogovornik Crkve Srbije u našoj zemlji.
Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava smatra da je takva Vaša praksa duboko neprofesionalna, neodgovorna i suprotna Vašoj ustavnoj i zakonskoj ulozi i obavezama. Ona je, uz to, i skandalozna, jer štitite one koji svakodnevno udaraju na zajednički život, toleranciju, saradnju i solidarnost svih koji žive u našoj zemlji, propagirajući nacional-šobinističke ideje i političke platforme, a istovremeno pokrećete postupak protiv onih koji se takvoj agresiji i mržnji suprotstavljaju javno i slobodno iskazanim kritičkim mišljenjem.
Od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (ombudsmana) očekujemo, i ovim povodima, da odgovorno i nepristrasno radi posao za koji je izabran i koji mora da obavlja nepristrasno, neselektivno i odgovorno.

                                             
                                           S poštovanjem,

                                           Miodrag Vlahović







Posjeta : 40