0
“Reconnecting (with) traces” - proizvod rada četiri umjetnika iz Berlina, Brisela i Podgorice
Premijerno izvode - u Modernoj galeriji!

             Premijerno izvođenje audio - vizuelnog performansa “Reconnecting (with) traces” biće večeras od 20 priređeno u Modernoj galeriji.
Autori i izvođači projekta su Nina Perović, kompozitorka i pijanistkinja, Birgita Flik, kompozitorka i saksofonistkinja, Milana Novčić, vizuelna umjetnica i Tomas van Vale, audio-vizuelni umjetnik.

“Reconnecting (with) traces” je proizvod rada četiri umjetnika iz Berlina, Brisela i Podgorice. Kao zajedničku tačku susreta, kroz raznolikost i kolektivni napor, a u cilju razumijevanja brojnih uloga i identiteta, umjetnici su došli do teme tragova. Iako različitih profila, kako u profesionalnom smislu, tako i u pogledu životnog iskustva, okruženja i navika (koje se manifestuju kroz tragove), zajedničkom dinamikom rada oblikovali su umjetničku formu koja će biti predstavljena podgoričkoj publici 9. novembra. Jedinstven audio-vizuelni događaj osvrnuće se na različite vidove tragova koji se ispoljavaju kroz različite uloge. Takođe, funkcija uloga oslanja se i na podjelu istih prema Jakobu Morenu, osnivaču psihodrame i sociometrije. Kroz brojne rituale psihosomatskih uloga, kao i drugih, umjetnici su odabrali različite forme izražavanja koje povezuju dati spektakl kroz vizuelni i muzički sadržaj.
Nina Perović je završila osnovne i specijalističke studije kompozicije i klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Usavršavala se u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Doktorske studije kompozicije je završila na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Njena djela izvođena su na renomiranim festivalima u regionu, kao i značajnom dijelu Evrope. Boravi u Berlinu, gdje je angažovana na projektu započetom uz podršku Instituta Gete, a koji proučava moguće primjene tehnika socio-psihodrame kroz proces nastajanja novog djela u oblasti muzičkog teatra. Ovaj audio-vizuelni performans je jedan od rezultata istraživanja u toj oblasti.
Birgita Flik (Birgitta Flick, 1985) je improvizatorka i kompozitorka iz Berlina. Obrazovala se kao saksofonistkinja na Institutu za džez u Berlinu (UdK/HfM Hanns Eisler) i kao kompozitorka na Kraljevskom muzičkom koledžu u Stokholmu. Na međunarodnoj sceni djeluje kao slobodna muzičarka u brojnim sastavima u Berlinu, Stokholmu i Njujorku. Od 2015. radi kao umjetnička direktorica serije koncerata InSpirit u protestantskoj crkvi KaiserWilhelm (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche) u Berlinu. Umjetnički rad Birgite Flik dokumentovan je i predstavljen na brojnim CD i LP produkcijama. Od 2021.godine, je na doktorskim studijama umjetničkog istraživanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, na temu odnosa improvizacije i kompozicije.
Milana Novčić, rođena 1978. u Jugoslaviji, studirala je scenografiju na Akademiji primenjenih umjetnosti u Beogradu. U Njemačku se preselila 1999. godine, gdje je studirala na Akademiji umjetnosti u Dizeldorfu na Umetničkoj Akademiji u klasi Markusa Liperca (Markus Lüpertz). Od 2003. studira na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu, u klasi Danijela Rihtera (Daniel Richter) i Anselma Rajlea (Anselm Reyle). U školskoj 2007/2008. pohađala je master studij kod profesorice Klaudije Šnajder (Claudia Schneider), takođe na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu.   
U sklopu jedne od prethodnih izložbi postavila je koncept končano-platnenih karaktera sa kojima je nastavila rad u okviru ovog projekta. Posljednjih dvadeset godina učestvovala je na grupnim i samostalnim izložbama u Johanesburgu, Berlinu, Minhenu, Dizeldorfu, Beogradu i Novom Sadu. Živi i radi u Berlinu.
Tomas van Vale (Thomas van Walle, 1984. Leven, Belgija) je savremeni umjetnik iz Antverpena. U svom radu istražuje obradivost i (re)konstrukciju objekata, tragajući za odnosom intenziteta između forme i haosa. Njegov rad karakteriše interdisciplinarno putovanje kroz imaginarne arhitektonske planove, kompozicije, slike, grafike, zvuk i tekstove.




Posjeta : 55