1
Vlada Crne Gore objavila poražavvajući bilans prethodne, u tehničkom mandatu
Od planiranog ostvareni - samo Dritanovi snovi!

- Ukupan broj planiranih obaveza u 2023. godini iznosi 300, od čega je u ovom trenutku realizovano 77, što čini 26 odsto realizacije. Broj planiranih obaveza u 2023. u zakonodavnom dijelu iznosi 229, od čega je realizovano 39 ili 17 odsto. Od tog broja, planirana su 102 zakona, realizovano je samo sedam, odnosno sedam odsto i 127 podzakonskih akata - realizovano 32, odnosno 25 odsto. Od 71 planiranog strategijskog dokumenta realizovano je 38 odsto - poražavajući bilans Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazoviča objavila je Vlada Crne Gore.

Jedina institucija sa stopostotnom realizacijom je Državna revizorska institucija. Deset institucija nije realizovalo nijednu planiranu obavezu: Ministarstvo prosvjete. Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Uprava prihoda i carina, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za tržište kapitala i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije.
Spajićeva vlada objavila je procenat realizovanih obaveza iz pojedinačnih kvartala i jedina pristojna cifra je iz prvog kvartala gdje je realizacija 76 odsto.
Ukupan broj planiranih obaveza u prvom kvartalu iznosi 46, od čega je u ovom trenutku realizovano 35, što čini 76 odsto realizacije. Ukupan broj planiranih obaveza u prvom kvartalu u zakonodavnom dijelu iznosi 23, od čega je realizovano 14 (61 odsto). Od tog broja, planirano je osam zakona (realizovana tri, odnosno 38 odsto) i 15 podzakonskih akata (realizovano 11, odnosno 73 odsto), od 23 planirana strategijska dokumenta realizovano je 21 (91 odsto).
Posebno je loše stanje u četvrtom kvartalu gdje ukupan broj planiranih obaveza iznosi 134, od čega je u ovom trenutku realizovano samo pet, što čini četiri odsto realizacije;
- Ukupan broj planiranih obaveza u trećem kvartalu u zakonodavnom dijelu iznosi 118, od čega je realizovano četiri (tri odsto). Od tog broja, planirano je 47 zakona (realizovano nula, odnosno nula odsto) i 71 podzakonski akt (realizovano četiri, odnosno šest odsto). Od 16 planiranih strategijskih dokumenata realizovan je jedan (šest odsto), navodi se u dokumentu.
Jedina institucija sa stopostotnom realizacijom je Državna revizorska institucija.
Deset institucija nije realizovalo nijednu planiranu obavezu: Ministarstvo prosvjete. Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Uprava prihoda i carina, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za tržište kapitala, Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije
Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je realizovalo 60 odsto (3/5), Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja 50 odsto (2/4), Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma 41 odsto (13/32), Ministarstvo kulture i medija 33 odsto (3/9), Ministarstvo zdravlja 32 odsto (6/19), Ministarstvo finansija 29 odsto (10/35), Ministarstvo kapitalnih investicija 27 odsto (13/49), Agencija za civilno vazduhoplovstvo 27 odsto (3/11), Ministarstvo sporta i mladih 25 odsto (1/4).
Nije se ni proslavila Centralna banka Crne Gore sa 25 odsto (1/4), Ministarstvo pravde 22 odsto (4/18), Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 21odsto (4/19) Ministarstvo unutrašnjih poslova 20 odsto (4/20).
Katastrofalno stoje Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sa 14 odsto (1/7), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 12 odsto (4/34) i Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa samo devet odsto (1/11), realizovanih obaveza.
- Kada je u pitanju godišnji napredak, u četiri poglavlja je konstatovan bolji rezultat nego u prethodnom izvještaju (poglavlja 7 – pravo intelektualne svojine, 14 – saobraćajna politika, 29 – carinska unija i 33 – finansijske i budžetske odredbe), dok je u šest poglavlja konstatovan lošiji rezultat u poređenju s prethodnim izvještajem (u poglavljima 5 – javne nabavke, 6 – privredno pravo, 12 – bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 16 - porezi, 24 – pravda, sloboda i bezbjednost i 30 – vanjski odnosi). U ostalim poglavljima je konstatovan identičan godišnji napredak kao u prošlogodišnjem izvještaju - navela je Spajićeva vlada.
U dokumentu se navodi da Spajićeva vlada na Izvještaj EK gleda kao na dokument koji pruža objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata koji će poslužiti kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti te da će s dužnom pažnjom sagledati nalaze Izveštaja i u predstojećem periodu pripremiti sveobuhvatni Akcioni plan za adresiranje svih preporuka.
- Svjesni smo momenta, kako na nacionalnom nivou tako i na evropskom planu, i uložićemo maksimalne napore kako bismo iskoristili šansu i napravili iskorak na evropskom putu sada kada se politika proširenja vratila u fokus EK i država članicana - vedeno je iz Vlade.




Posjeta : 25